Akihito'nun 30 yıllık süreci: Resmen sona erdi

Akihito törene eşi Miçiko Şoda ile katıldı.
Akihito törene eşi Miçiko Şoda ile katıldı.

● Japonya İmparatoru Akihito, tahtı bıraktığını resmen duyurdu.

● Dünyanın en eski hanedanlarından olan Japonya imparator ailesinin 125. üyesi Akihito'nun tahtı bırakması 30 yıllık süreçte yaşadıklarını akıllara getirdi.

● 55 yaşında tahta oturan Akihito, savaş sonrası anayasanın 'devletin sembolü' tanımıyla göreve gelmesinin ardından 'Heisei' döneminde Japonya'da barışın filizlenmesinde önemli rol oynadı.

Japonya'da İmparator Akihito, tahtı bıraktığını resmen duyurdu. İmparator Akihito, tahttaki son gününde İmparatorluk Sarayı'nda düzenlenen devlet töreninde yaptığı konuşmada tahtı bıraktığını açıkladı.

Konuşmasında 30 yıllık iktidarı süresince kendisini destekleyen Japon halkına teşekkür eden İmparator Akihito, "İmparator olarak görevimi halka derin bir saygı ve güven duygusuyla yürüttüm ve bunun için kendimi şanslı addediyorum." dedi.

Japon İmparatoru Akihito'nun tahtını oğlu Naruhito'ya devredeceği tören Tokyo'da düzenlendi.
Japon İmparatoru Akihito'nun tahtını oğlu Naruhito'ya devredeceği tören Tokyo'da düzenlendi.

"Devletin sembolü" olarak yerine getirdiği görevinde Japon halkının desteğini sürekli arkasında hissettiğini vurgulayan Akihito, "İmparatoriçe ve ben, yarın başlayacak Reiwa (düzenin uyumu) Devri'nin mutlu ve istikrarlı olmasını samimiyetle diliyoruz. Japonya'da ve dünyanın her yerindeki insanların barış ve mutluluğu için tüm kalbimle dua ediyorum." ifadelerini kullandı.

Yerine oğlu Naruhito geçecek

85 yaşındaki İmparator Akihito, tahtı yarından itibaren büyük oğlu 59 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito'ya devredecek. Prens Naruhito, yarın sabah yapılacak törende, İmparatorluk alameti sayılan kutsal kılıcı ve mücevheri babasından devralacak.

Törene halk büyük ilgi gösterdi.
Törene halk büyük ilgi gösterdi.

30 yıllık süreçte Akihito nelere tanıklık etti?

● Japon İmparatoru Akihito, "Heisei" (barışa erişmek) olarak adlandırılan 30 yıllık döneminde ülkesindeki barışçıl yaklaşım, yaşlanan nüfus, 17 başbakan değişimi, doğal afetler ile hatırlanacak.

Dünyanın en eski hanedanlarından kabul edilen Japonya imparatorluk ailesinin 125. üyesi Akihito'nun tahtını bırakması, ülkenin Heisei dönemini gündeme getirdi.

Akihito ve eşi törene katılanları böyle selamladı.
Akihito ve eşi törene katılanları böyle selamladı.

Önceki imparator Hirohito ve İmparatoriçe Nagako'nun beş oğlunun en büyüğü olan Akihito, Aralık 1933'te Tokyo'daki sarayda doğdu.

Saray terbiyesiyle yetişen Akihito, ailenin çoğu üyesinin eğitim gördüğü Gakushuuin okuluna gitti.

Akihito, ABD'nin 1945'te Tokyo'yu bombalaması ve işgalinde, şehirden uzaklaştırıldı.

İngilizce eğitim gören Akihito, babası gibi deniz biyolojisi bölümünü tamamlayarak deniz biyoloğu unvanı aldı.

Geçmiş hanedan üyelerinin aksine sivil evlilik yapan Akihito, eşi Miçiko Şoda ile Nisan 1959'da dünyaevine girdi.

Törene Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve eşi Akie Abe de katıldı.
Törene Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve eşi Akie Abe de katıldı.
  • Hanedan çiftinin ilk çocuğu ve veliaht Naruhito, Şubat 1960'da doğdu.

55 yaşında imparator oldu

Akihito, İkinci Dünya Savaşı'na denk gelen 1926-1989 yılları arasındaki "Shouwa" (parlayan ahenk) döneminde hüküm süren Hirohito'nun Ocak 1989'da ölümüyle tahta geçti.

55 yaşında imparator olan Akihito, "Heisei" (barışa erişmek) olarak adlandırılan döneminde Japonya'yı savaşlardan uzak tutarak barışın yerleşmesine katkı sundu.

Akihito, 1945'te 200 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan savaş nedeniyle Okinawa Adası'nı 11 kez ziyaret etti. Bu ziyaretlerde, Pasifik adalarında meydana gelen çatışmalarda savaşın tüm taraflarının kayıpları için yas tuttu.

Törene dünya basını da büyük ilgi gösterdi.
Törene dünya basını da büyük ilgi gösterdi.

Siyasetten uzak sade bir imparator

İkinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan Japonya Anayasası'na göre imparator ve imparatorluk tahtının soyut vasfı değiştirilmedi.

Anayasa'daki "İmparator devlet sembolünü ve halkın birliğini temsil eder" maddesi, imparatorların siyasetten uzak tutulmasını ve sadece merasim görevlerini yerine getirmesini öngörüyor.

Akihito, siyasetten uzak sade bir imparator olarak Japon siyasi tarihine geçti.

Anı ölümsüzleştiren bir Japon.
Anı ölümsüzleştiren bir Japon.

1995 ve 2011'de doğal afetler

- İmparator Akihito dönemi, aynı zamanda Japonya'da afetlerin meydana geldiği dönem olarak hatırlanıyor.

Ocak 1995'te Kobe şehrini enkaza çeviren Büyük Hanşin Depremi 6 bini aşkın kişinin ölümüne sebep oldu.

Ülkenin kuzeydoğusunda Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tetiklediği tsunaminin Fukuşima nükleer santrali faciasına dönüşmesi 15 bini aşkın kişinin hayatına mal oldu.

Öte yandan terör saldırılarıyla adı pek anılmayan ülkede Aum Şinrikyo örgütü, Mart 1995'te, Tokyo metrosuna sarin gazı saldırısı düzenledi. Saldırıda 13 kişi öldü, 6 binden fazla kişi yaralandı.

Akihito tahtı oğlu Naruhito'ya devretti.
Akihito tahtı oğlu Naruhito'ya devretti.

Japonya nüfusu yaşlanıyor

Heisei döneminin ülkeye en büyük miraslarından biri de ülke nüfusunun yaşlanması olarak göze çarpıyor.

2008'de 128 milyonla zirve yapan ülke nüfusu, 2011'den beri azalma gösteriyor. 2015'te 75 yaş ve üzeri kişi sayısı, 14 yaş ve altı kişi sayısını ilk kez geçti.

İstatistikler, erkek ve kadınların evlilik eğilimlerinin de azaldığını, özellikle 25-29 yaş arası kadınların evlenmek istemediğini gösteriyor.

6 yaş altı çocuğu olan annelerin 1996-2016 yılları arasında ev işlerine haftalık ayırdığı sürenin de yaklaşık bir saat daha azalarak haftalık 4 saate düştüğü belirtiliyor. Erkeklerin ev işlerine ayırdığı süre ise haftalık 18 dakikadan 49 dakikaya yükseldi.

30 yılda 17 başbakan değişti

Akihito döneminde 17 başbakan görev yaptı.

Bu dönemde başbakanlık koltuğuna oturan siyasilerin partileri arasındaki çeşitlilik göze çarpıyor. Bu partiler arasında şunlar yer alıyor:

  • "Japonya Demokratik Partisi (Minshutou), Japonya Yeni Partisi (Nihon Shintou), Japonya Yenilenme Partisi (Shinseitou), Sosyal Demokratik Parti (Shakai Minshutou) ve Liberal Demokrat Parti (Jimintou)"

Mevcut Başbakan Şinzo Abe'nin liderliğini yürüttüğü Liberal Demokrat Parti (Jimintou) ülkede liberal demokrasi politikalarını savunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >