Akıllardaki soru: TURKOVAC Omicron'a karşı etkili mi?

arşiv
arşiv

Türkiye'nin COVID-19'a karşı geliştirdiği TURKOVAC'ın Omicron varyantına karşı etkili olup olmadığı merak ediliyor. Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, yerli aşının yeni varyantlara karşı koruduğunu belirtti.

Dünyada hızla artmaya başlayan Omicron varyantı Tükiye'de de görünmeye başladı. Açıklamada bulunan Prof. Dr. Ateş Kara yerli aşının Şanlıurfa'da seri üretim şeklinde üretilmeye devam edildiğini açıkladı. Buna ek olarak yapılan çalışmalarda aşının etkinliğini ölçmeye devam ettiklerini belirtti.

Büyük bir hızla yayılıyor

Kara, Omicron varyantının diğerlerine göre daha etkili ve riskli olduğunu buna bağlı olarak da vaka sayılarında hızlı bir artış gerçekleştiğini vurguladı.

Verilen bir örnek ile Şanlıurfa'daki vakaların Delta'dan gelme süreci 6 haftayı bulurken, Avrupa'da Omicron'dan gelme süreci iki veya üç haftayı buluyor, bu da iki kat daha hızlı bulaştığı anlamına geliyor, şeklinde açıklamada bulundu.

Koruyucu kalkan

Yerli aşıya karşı gösterilen hassasiyet ve olumlu dönüşlerden memnun olduklarını dile getiren Kara, şu ifadede bulundu:

"Bizim elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicrona karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor. TURKOVAC'ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron'a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil."

Hatırlatma dozunun büyük önemi

Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara aşı farkındalığı açısından Türkiye'nin bilinçli olduğunu belirtti. Yapılan açıklamaya hatırlatma dozunun uygulanmasında diğer ülkelere göre erken davranıldığını belirten Kara, bu durumun virüsün etkilerini azaltma konusunda ciddi bir etken olduğunu ekledi.

Kara, hatırlatma dozuna vurgu yaparak şu ifadelerde bulundu:

"Önemli noktalardan biri, aşılı olanların, özellikle hatırlatma dozu olanların, Omicron'dan korunabilir olduğunu biliyoruz. Türkiye'de hatırlatma dozu uygulaması, Avrupa'ya göre biraz erken başlamıştı, bu bir avantajdı ama burada önemli olan nokta, zamanı gelen kişilerin mutlaka ama mutlaka hatırlatma dozunu olmuş olmaları, aşılanmamış kişilerin mutlaka aşılanmaları, bu salgının durması, Omicron'un yayılmasının önlenmesi ve COVID-19'dan korunmak için çok önemli."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >