Akıllı telefon işlemcili ilk Windows bilgisayarlar tanıtıldı

Snapdragon Windows
Snapdragon Windows

Qualcomm ile işbirliğine giden Microsoft, akıllı telefonlar için tasarlanan çipsetleri Windows dizüstü bilgisayarlara sokmayı başardı. Uzun pil ömrüyle dikkat çeken yeni nesil Windows dizüstülerin satışına gelecek yıl başlanacak.

Intel ve AMD'nin ürettiği x86 işlemcilerin hakimiyetindeki Windows bilgisayar piyasası, bir süredir Microsoft'un alternatif arayışlarına sahne oluyordu. 2012'de Windows RT sürümüyle ARM işlemcilerin kişisel bilgisayarlarda kullanılmasının önünü açan teknoloji devi, uygulama uyumsuzluğu yüzünden başarısız olmuştu. Fakat bunca yıldır ARM işlemcili Windows bilgisayar projesinin peşini hiç bırakmayan Microsoft, sonunda türünün ilk örneği dizüstüleri piyasaya sürmeye hazır.

Bugün ikinci teknoloji zirvesini düzenleyen Snapdragon çipsetlerinin üreticisi Qualcomm, etkinlikte Microsoft ile birlikte geliştirdikelri ARM işlemcili ilk dizüstü bilgisayarların tanıtımını gerçekleştirdi. ASUS ve HP'den gelen ilk modeller, 2017'nin neredeyse tüm üst düzey akıllı telefonlarında kendi yer bulmuş olan Snapdragon 835 yongada sistem çözümünü kullanıyor. Sekiz çekirdekli işlemcisiyle Intel'in Core i3 ve i5 serisi işlemcileri arasında bir performans sergilemesi beklenen yeni Windows dizüstüler, sıradan işlemcili modellere kıyasla çok büyük avantajlara sahip olacak.

Snapdragon çipsetli dizüstülerin pil ömrü 20 saati aşıyor

Akıllı telefon gibi küçük aygıtlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bir çipsetten gücünü alan yeni nesil Windows bilgisayarları, ortalama bir işlem performansı yakalayabildiği gibi sıradan dizüstülerden çok daha uzun pil ömrü de sunabiliyor. ASUS'un NovaGo adını verdiği 13,3 inçlik dizüstüsü tek şarjla 22 saat aktif kullanım sağlayabilirken, fansız soğutma sistemi sayesinde sessiz çalışma imkanı ve yüksek hızda mobil internet erişimi de sunuyor.

Windows 10'a entegre ettiği kod çevirici emülatör katmanı sayesinde ARM işlemcili bilgisayarların tüm x86 içerikleri çalıştırabilmesini sağlayan Microsoft, bazı programların kurulum aşamasının daha uzun sürmesi dışında bir dezavantaj olmadığını iddia ediyor. Uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar segmentinde devrim yapacak ilk bilgisayarların satışı gelecek yıl başlayacak.

ASUS NovaGo
22 saat aktif kullanım, 30 gün de bekleme süresiyle şimdiden Windows dünyasının ilgisini çekmeyi başaran ASUS NovaGo, katlanabilir ekranı sayesinde tablete dönüşebiliyor. 13,3 inç 1920 x 1080 piksel IPS LCD ekran, 4G LTE desteği ve Windows 10 S işletim sistemine sahip olan bilgisayarın 4 GB RAM + 64 GB hafıza sürümü 599 dolar, 8 GB RAM + 256 GB hafıza sürümü ise 799 dolardan gelecek yıl piyasaya sürülecek. Müşterilere kısa bir süre için Windows 10 Pro'ya ücretsiz yükselme imkanı da sunulacak.
ASUS NovaGo 22 saat aktif kullanım, 30 gün de bekleme süresiyle şimdiden Windows dünyasının ilgisini çekmeyi başaran ASUS NovaGo, katlanabilir ekranı sayesinde tablete dönüşebiliyor. 13,3 inç 1920 x 1080 piksel IPS LCD ekran, 4G LTE desteği ve Windows 10 S işletim sistemine sahip olan bilgisayarın 4 GB RAM + 64 GB hafıza sürümü 599 dolar, 8 GB RAM + 256 GB hafıza sürümü ise 799 dolardan gelecek yıl piyasaya sürülecek. Müşterilere kısa bir süre için Windows 10 Pro'ya ücretsiz yükselme imkanı da sunulacak.
HP ENVY x2
ENVY x2 de ASUS'un bilgisayarında olduğu gibi 20 saat seviyesinde kullanım ömrü vaat ediyor. 699 gram ağırlığında bir Windows tablet olarak nitelendirilebilecek HP çözümü, 12,3 inç 1920 x 1280 piksel dokunmatik ekran, stylus kalem desteği, hem ön hem arka kamera, çıkarılabilir klavye ve 1 Gigabit mobil internet erişimi sağlayabilen 4G LTE modem çipiyle donatılmış. Henüz fiyatı bilinmeyen cihaz, 8 GB RAM ve 256 GB hafızaya kadar çeşitli bellek seçenekleriyle 2018'in bahar aylarında tüketicilerin beğenisine sunulacak.
HP ENVY x2 ENVY x2 de ASUS'un bilgisayarında olduğu gibi 20 saat seviyesinde kullanım ömrü vaat ediyor. 699 gram ağırlığında bir Windows tablet olarak nitelendirilebilecek HP çözümü, 12,3 inç 1920 x 1280 piksel dokunmatik ekran, stylus kalem desteği, hem ön hem arka kamera, çıkarılabilir klavye ve 1 Gigabit mobil internet erişimi sağlayabilen 4G LTE modem çipiyle donatılmış. Henüz fiyatı bilinmeyen cihaz, 8 GB RAM ve 256 GB hafızaya kadar çeşitli bellek seçenekleriyle 2018'in bahar aylarında tüketicilerin beğenisine sunulacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >