AKINCI TİHA bu yıl envantere giriyor: 5 bin km harekat yarıçapına sahip olacak

AKINCI TİHA
AKINCI TİHA

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Akıncı Taarruzi İHA’nın 2021 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine gireceğini belirtti. Akıncı’nın farklı kuvvetler bünyesinde görev yapabileceğini açıklayan Bayraktar, Akıncı İHA’nın taarruzi amaçlı 2 bin 500 km yarıçap menzile sahip olduğunu ve istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) için ise 5 bin km harekat yarıçapı olduğunu söyledi.

Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Gazeteci İbrahim Haskoloğlu’nun sorularını yanıtladı. Baykar Savunma tarafından geliştirilen ve test faaliyetleri devam eden AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na değinen Haluk Bayraktar, AKINCI’nın ilk etapta Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edileceğini açıkladı.

"Radarda kendini gizleyerek farklı yerde gösterebilir"

Bayraktar, Akıncı İHA’nın taarruzi amaçlı 2 bin 500 km yarıçap menzile sahip olduğunu ve istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) için ise 5 bin km harekat yarıçapı olduğunu söyledi.

Bayraktar, ayrıca Akıncı Taarruzi İHA’nın elektronik harp sistemi sayesinde kendini gizleyeceğini ve radarda kendini farklı yerde göstereceğini belirtti. Akıncı’nın motorları konusunda alternatifleri olduğunu ve şu anda tercihlerinin Black Sea Shield (Baykar-Ivchenko Progress ortak girişimi) AI-450T motorları olduğunu söyledi.

Kısa sürede atışlı testlere başlayacak

Şu ana kadar üç adet prototipi üretilen AKINCI TİHA’nın, kısa süre içerisinde atışlı testlere başlaması bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik ilk AKINCI TİHA teslimatını 2021 yılı sonuna kadar gerçekleştirmeyi planlayan Baykar Savunma, zaman içerisinde İHA’nin farklı konfigürasyonlarını geliştirmeyi de amaçlıyor. AKINCI’nın seri üretim faaliyetleri ise halihazırda başlamış durumda.

AKINCI TİHA'nın şu ana kadar üç prototipi üretildi
AKINCI TİHA'nın şu ana kadar üç prototipi üretildi

AKINCI TİHA

  • Baykar Savunma tarafından Bayraktar Taktik Blok-II İnsansız Hava Aracı’ndan elde edilen tecrübelerle geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı, ileri düzeydeki teknik kabiliyetleri sayesinde savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bazı görevleri icra edebilecektir.
  • Kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına ve çok sayıda mühimmat istasyonuna sahip olacak AKINCI; 40.000ft irtifada 24 saat boyunca havada kalabilecek ve 1.350 kilogram faydalı yük taşıyabilecektir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak sistem, hava-yer ve hava-hava angajmanı gerçekleştirebilecektir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >