AKPM'den Türkiye'ye karşı 'siyasi denetim' kararı

akpm
akpm

Türkiye ile ilişkileri görüşmek için toplanan AKPM, Türkiye'yi siyasi denetime alma kararı aldı. Oturumda oy çokluğuyla alınan karar, 45'e karşı 113 oyla kabul edildi, 12 parlamenter ise çekimser kaldı.

Türkiye ile ilişkileri görüşmek için toplanan AKPM, hadsiz bir karara imza attı. AKPM, Türkiye'yi siyasi denetime alma kararı aldı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'ndaki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye'nin "2004'te çıktığı denetim sürecine yeniden alınmasıyla ilgili karar tasarısı" onaylandı.

Türkiye denetim sürecinden çıkarılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu.

                                    Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde
bulunulan AKPM'nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden
alınan ilk Avrupa ülkesi oldu.
Türkiye denetim sürecinden çıkarılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu. Türkiye'ye 35 maddeden oluşan önerilerde bulunulan AKPM'nin bu kararı ile, Türkiye denetim sürecinden çıkartılıp yeniden alınan ilk Avrupa ülkesi oldu.
AKPM nedir? Türkiye ne zaman katılmıştır?

                                    AKPM, Avrupa Birliği (AB) ile bağlantısız olarak faaliyet gösteren ve ülkelerin milli meclislerinden seçilen parlamenterlerle temsil edildiği Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne denir.1949 yılında Türkiye’nin kurucu üye olarak katıldığı AKPM, üye ülkelerdeki Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) temel değerlerini tesis etmeyi amaçlamaktadır. Avrupa Konseyi'nin yürütme kolu olan AKPM'de şuan da 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor.
AKPM nedir? Türkiye ne zaman katılmıştır? AKPM, Avrupa Birliği (AB) ile bağlantısız olarak faaliyet gösteren ve ülkelerin milli meclislerinden seçilen parlamenterlerle temsil edildiği Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne denir.1949 yılında Türkiye’nin kurucu üye olarak katıldığı AKPM, üye ülkelerdeki Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) temel değerlerini tesis etmeyi amaçlamaktadır. Avrupa Konseyi'nin yürütme kolu olan AKPM'de şuan da 47 ülkeden 324 temsilci bulunuyor.
Siyasi denetim nedir?

                                    
                                    Siyasi denetim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne üye ülkelerde uygulanan demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlerin uygulanmasını denetlemesine denir.

  


  
Türkiye, “siyasi denetim sürecine 1996 yılında dahil oldu, Haziran 2004’te ise çıkarıldı. Haziran 2004’ten sonra "post-monitoring" olarak tanımlanan "denetim sonrası sürece" alınmıştı. Bu karardan 6 ay sonra AB, Türkiye’yi ‘tam üyelik müzakereleri’ne başlamasına karar verdi.

  
AKPM’nin siyasi denetim sürecinde şu anda Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna bulunuyor.
Siyasi denetim nedir? Siyasi denetim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne üye ülkelerde uygulanan demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlerin uygulanmasını denetlemesine denir. Türkiye, “siyasi denetim sürecine 1996 yılında dahil oldu, Haziran 2004’te ise çıkarıldı. Haziran 2004’ten sonra "post-monitoring" olarak tanımlanan "denetim sonrası sürece" alınmıştı. Bu karardan 6 ay sonra AB, Türkiye’yi ‘tam üyelik müzakereleri’ne başlamasına karar verdi. AKPM’nin siyasi denetim sürecinde şu anda Ermenistan, Azerbaycan, Moldova, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Rusya, Sırbistan ve Ukrayna bulunuyor.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: AKPM'nin Türkiye kararı tarihi bir hatadır
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AKPM'nin Türkiye kararı hakkında "adil olmayan haksız bir karar" değerlendirmesinde bulunarak, "Bu Avrupa Konseyi için de AKPM için de tarihi bir hatadır." dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: AKPM'nin Türkiye kararı tarihi bir hatadır AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AKPM'nin Türkiye kararı hakkında "adil olmayan haksız bir karar" değerlendirmesinde bulunarak, "Bu Avrupa Konseyi için de AKPM için de tarihi bir hatadır." dedi.
Dışişleri Bakanlığı: Karar terör örgütlerinin işine yarar, şiddetle kınıyoruz
Dışişleri Bakanlığı: Karar terör örgütlerinin işine yarar, şiddetle kınıyoruz
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >