Alan bebeğin babası sığınmacı kurtaracak

Professor Albrecht Penck isimli kurtarma gemisine, Alan Kurdi'nin adı verildi.
Professor Albrecht Penck isimli kurtarma gemisine, Alan Kurdi'nin adı verildi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinden Yunanistan’ın İstanköy adasına şişme botla geçmeye çalışırken annesi ve kardeşi ile birlikte boğularak hayatını kaybeden, küçücük cansız bedeniyle dünyayı sarsan Alan Kurdi bebeğin babası Abdullah Kurdi Alman sığınmacı kurtarma gemisinde görev yapmaya başlayacağını açıkladı.

Bodrum kıyılarına vuran cansız bedeninin fotoğrafıyla dünyayı derinden etkileyen Alan bebeğin babası Abdullah Kurdi, oğlunun adı verilen Alman sığınmacı kurtarma gemisinde görev alacağını açıkladı.

Suriyeli Alan Kurdi'nin babası, İtalyan La Repubblica gazetesine konuştu.Abdullah Kurdi, üç yaşındayken hayatını kaybeden oğlunun adı verilen Alman kurtarma gemisi hakkındaki bir soru üzerine, böyle bir gemi olduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Yeniden evlendiğini ve bir bebek beklediklerini ifade eden 45 yaşındaki Abdullah Kurdi, "Oğlum doğar doğmaz, ben de gemiye çıkıp sığınmacıları kurtaracağım. Onlara benim alamadığım yardımı vermek istiyorum" dedi.

Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isterken bulundukları botun batması sonucu hayatını kaybeden Alan Kurdi bebek.
Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isterken bulundukları botun batması sonucu hayatını kaybeden Alan Kurdi bebek.

Abdullah Kurdi, şu an Erbil'de yaşadığını ve yönettiği bir dernekle sığınmacı kamplarındaki çocuklara yardım etmeye çalıştığını söyledi.

Ne olmuştu?

  • Abdullah Kurdi ve ailesini Bodrum'dan Yunan adası Kos'a (İstanköy) taşıyan şişme bot Eylül 2015'te alabora olmuştu. Olayda Abdullah Kurdi'nin eşi ve iki çocuğu boğularak hayatını kaybetmişti. Alan Kurdi'nin Bodrum'da kıyıya vuran cansız bedeninin fotoğrafı ise tüm dünyada büyük yankı uyandırmış ve uluslararası kamuoyunun dikkatinin bölgedeki sığınmacı sorununa çekilmesini sağlamıştı.

14 ülke Akdeniz'de kurtarılan sığınmacılara kapılarını açacak

Akdeniz'de kurtarılan sığınmacıların paylaşılması için Almanya ve Fransa tarafından önerilen 'dayanışma mekanizması' 14 ülke tarafından kabul edilmişti.

Akdeniz'de aktif olan 10 kurtarma botundan sadece bir tanesi faaliyetlerine devam ediyor.
Akdeniz'de aktif olan 10 kurtarma botundan sadece bir tanesi faaliyetlerine devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz ay 28 üye ülkenin dış ve iç işleri bakanlarını bir araya getiren Paris'teki zirvenin sonucuna göre 14 ülkeden sekizinin yeni mekanizmaya "aktif" katılım sözü verdiğini belirtmişti.

İtalya ve Malta Finlandiya’daki Avrupa Birliği içişleri bakanları zirvesinde sözkonusu öneriyi kabul etmemişti. Nitekim İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini Paris'teki zirveye de katılmamıştı.

Sığınmacı kurtarma gemisi Sea-Eye bağış toplamaya devam ediyor

"Alan Kurdi" adı verilen sığınmacı kurtarma gemisi, Alman yardım derneği Sea-Eye'a ait. Sea-Eye, bir süre önce askıya aldığı faaliyetlerine önümüzdeki ay yeniden başlayabilmek için bağış toplamaya devam ediyor.

BM: 2018’de Akdeniz’de 2 binden fazla sığınmacı hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler, 2018 yılının başından bu yana Akdeniz’de 2 binden fazla sığınmacının hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından Cenevre'de açıklanan verilere göre söz konusu sığınmacıların yarısından fazlasının İtalya'ya ulaşmaya çalışırken can verdiği belirtildi.

Libya'daki Kasr El-Karabulli'nin 34 mil kuzeyinde kurtarılan mülteci grubu
Libya'daki Kasr El-Karabulli'nin 34 mil kuzeyinde kurtarılan mülteci grubu

Avrupa'ya ulaşmayı başaran sığınmacı sayısında ise son iki yıla göre bir gerileme gözlendiği ve bu sayının 105 binde kaldığı kaydedildi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de bu yıl içinde Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların sayısının 100 bini geçtiğini, böylece beş sene üst üste 100 bin sığınmacı eşiğinin aşılmış olduğunu açıklamıştı. Örgüt buna rağmen bu yıl Avrupa Birliği ülkelerine gelen sığınmacıların sayısında bir düşüş olduğuna dikkat çekmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >