Alibaba’nın ortağının yeni stratejisi rakiplerini birer birer yutuyor

Çinli Ant Financial şirketi Güney Koreli Kakao Corp. şirketinin Kakao Pay adlı ödeme girişimine 200 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Çinli elektronik ticaret devi Alibaba’nın finansal hizmetler şirketi olan Ant Financial, satın almalarla büyümeye devam ediyor.

200 ülkede kurulu 3.5 milyon şirketin çevrim içi satış yaptığı dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Alibaba'nın ödeme ortağı Ant Financial yaptığı strateji ile büyümeye devam ediyor. Ant son olarak Salı günü Güney Koreli Kakao Corp. Şirketiyle ortak yaptığı açıklamada Kakao Pay adlı ödeme girişimine 200 milyon Dolar yatırım yapılacağını duyurdu. Açıklamada bu yatırımın daha büyük bir stratejik ortaklığın bir parçası olduğunun altı çizildi.


Yatırımlarla büyüyor
İki şirket arasında yapılan ortaklık anlaşması ile Ant'ın 450 milyon kullanıcısı, şimdilik 14 milyon kullanıcısı bulunan Kakao Pay'e bağlanmış olacak. Geçtiğimiz yıl 4.5 milyar dolarlık yatırım toplayan ve toplam değeri 60 milyar dolar hesaplanan Ant, finansal gücü ile hem Çin'de hem de diğer ülkelerde genişlemeye devam ediyor. Çin'in e-ticaret sitesi olan Alibaba'nın ödeme ortağı da olan şirket geçtiğimiz ay ABD'li para transferi şirketi MoneyGram International ile 880 milyon Dolar'lık bir anlaşma imzalamıştı

Ekonomi analistleri şirketin bu hamlelerini, bu yıl içerisinde halka açılmayı planlanması nedeniyle değerini artırmaya yönelik strateji olduğunu belirtiyor.
Diğer ülkelere yatırım yapıyor
Ant büyüme çalışmalarına diğer ülkelerde de satın alma işlemi ile devam ediyor. Şirket son olarak Hindistan mobil ödeme ve e-ticaret sitesi Paytm ve Taylandlı finans teknolojisi şirketi Ascend Money'ye de yatırım yapmıştı. Filipinler'de hizmet veren Globe Telecom'un fintek girişimi Mynt de Ant'ın yatırım yapmayı planladığı hedefler arasında yer alıyor. Ant Financial International'ın başkanı Douglas Feagin “Güney Kore, Ant Financial'ın küresel büyümesi için önemli bir pazar ve bu pazarda yenilikçi hizmetler ve mobil ödemede büyüme konusunda pek çok fırsat bulunduğunu görüyoruz.” yorumunda bulundu.
Rekabete gerek yok parayı bas bam bam bam!
Ant yaptığı bu hamleler sonrası dünyanın en değerli online finans şirketi konumuna yükselmiş durumda. Alipay adlı platformu ile Çin'deki online ödemeler konusunda liderliği elinden bırakmayan şirket sadece Çin'de –aynı zamanda en büyük rakibi de olan- Tencent Holding'in Wechat Pay ödeme sistemi ile yarışıyor.
Yatırım parasını borç alarak buluyor
Ant yatırımlarına satın alma işlemleri ile devam edecek gibi gözüküyor. Bu kapsamda şirketin önümüzdeki dönemde 3 milyar dolarlık bir borç almayı planladığı konuşuluyor. Ant şirketinin bu hamlelerini hakkında Çin Pazar Araştırmaları'ndan Ben Cavender “Ant'ın nihai amacı küresel ödeme canavarı haline gelmek; müşteriler için en büyük, en geniş kapsamlı seçenek olmak.” Yorumunda bulunuyor.

Alipay ile mobil ödemeler alanına odaklanan Ant Financial çeşitli satın almalar ile 10 yılda 2 milyar müşteriye ulaşmayı hedefliyor. Alibaba'nın finansal servisi, şu anda dünya çapında 450 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış bulunuyor.

Mobil ödeme konusunda dünya üzerinde çeşitli yerel şirketler de bulunuyor. Bu durumda dünya genelinde büyümek isteyen Ant, karşısına çıkan sağlam yerel oyuncularla rekabet etmek yerine satın alarak yola devam etmeyi tercih ediyor. Bu stratejisi bugüne kadar başarılı olan Ant, yıl içerisinde halka açılmayı planlıyor. Halka arzdan elde edilecek gelirle de yeni satın almaların yapılması planlanıyor.
Bonus:
Alibaba'nın online ödeme yöntemi olan Alipay'ın da ortakları arasında Ant yer alıyor demiştik. Alibaba'nın büyüklüğünü ise şu cümle ile özetleyebiliriz: 19 Eylül 2014'te New York Borsası'nda (NYSE) yapılan 24.7 milyar dolarlık hacimli halka arz ile tüm zamanların en büyük halka arzını gerçekleştirildi. Kimden bahsediyoruz? Alibaba'dan tabii ki… Alibaba'nın 31 Ağustos 2014 itibariyle yüzde 32.4'ü Softbank'a, yüzde 16.3'ü Yahoo!'ya ait.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >