Alman Der Spiegel gazetesinden küstah Cerablus yorumu

Der Spiegel, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı başlattığı operasyon ile ilgili 'işgal' benzetmesi yaptı. Gazetenin kullandığı dilin PKK/PYD sempatizanlarının yaptığı açıklamalarla benzerlik göstermesi ise dikkat çekti.

Türkiye'nin Cerablus'u DAEŞ'ten temizlemek için başlattığı Fırat Kalkanı operasyonu büyük yankı uyandırırken, Alman gazetesi Der Spiegel'den küstah bir yorum geldi. Alman Der Spiegel gazetesi Türkiye'nin üç yıl boyunca DAEŞ'i "tolere" ettiğini ve şimdi Cerablus operasyonunu PYD'yi engellemek için gerçekleştirdiğini savundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Münbiç'in DAEŞ'ten alınmasından sonra yaptığı “PYD, Fırat'ın doğusuna çekilmeli. Aksi taktirde biz gerekeni yaparız" açıklamasını hatırlatan gazete, PYD'nin ilerlemesinin Türkiye'ye bir kabus yaşatacağını iddia etti.

Gazete, Türkiye'nin ani bir şekilde bu adımı attığını ve bu operasyonun PYD'yi engellemeye dönük bir adım olduğunu savunuyor. Der Spiegel, terör örgütü DAEŞ'e yapılan operasyonun hedefinin Kürtler olduğunu ileri sürerek harekete geçilmesinin nedeninin Ankara'nın Kürt korkusu olduğunu iddia ederek bir skandala imza attı.


Türkiye'nin operasyon gerçekleştireceği bölgenin Berlin kadar geniş bir alanı kapsadığını belirten Der Spiegel, operasyonu ise “sözde koruyucu" olarak değerlendirdi.

Gazete yaptığı yorumda Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonu kısa vadeli bir “saldırı" ve uzun vadeli bir “işgal" planı olarak değerlendirdi.

Der Spiegel, Türkiye'nin gerçekleştirdiği operasyonun Suriye'deki durumu daha da karmaşık hale getireceğini savundu.









Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >