Almanya 16 Aralık'tan itibaren 'sıkı' bir ulusal karantina dönemine giriyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel - Arşiv
Almanya Başbakanı Angela Merkel - Arşiv

COVID-19 vakalarının ciddi şekilde arttığı Almanya 16 Aralık Çarşamba günü ulusal karantinaya giriyor. Başbakan Merkel vakaların artmasına sebep olarak yeni yıl alışverişlerini gösterdi, "Vaka ve ölüm sayılarını azaltmak devletin görevidir" açıklamasını yaptı.

Almanya artan vaka ve ölüm oranları nedeniyle 16 Aralık'tan itibaren ulusal karantinaya giriyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel karar öncesi yaptığı bir konuşmasında Alman halkından 'Noel döneminde aile ziyaretleri yapılmamasını' rica etmişti. Merkel artan vaka sayısının sebebinin Noel alışverişi olduğunu kaydetti.

Ülkede temel ihtiyaçları sağlamayan mağazalar ve okullar 10 Ocak'a dek sürecek karantinada kapalı kalacak.

Uygulama neleri içeriyor?

Restoranlar ve alkollü mekanlar ülkede Kasım ayından beri kapalı bulunuyor. Öte yandan ülkedeki bazı bölgeler kendi karantina kurallarını uyguluyor.

Karantina boyunca market ve banka gibi temel ihtiyaçları karşılayan mağazalar açık kalacak. Yeni yıl ağacı satan mağazaların açık olacağı karantinada kuaförler kapatılacak. Öte yandan şirketlere de evden çalışmaya geçme çağrısında bulunuldu.

  • Maliye Bakanı Olaf Scholz yaptığı açıklamada iş yerlerinin aylık 500 bin avroya kadar yardım alacağını duyurdu.

Noel düzenlemesi getirildi

Evlerde bulunabilecek insan sayısı iki haneyi geçmeyecek şekilde en fazla 5 kişi olarak belirlendi. Noel'in kutlandığı 24-26 Aralık tarihleri için gevşetilen uygulamada bir evde, diğer hanelerden en fazla dört aile yakını bulunabilecek.

Ülkede son durum nedir?

Pazar günü yayınlanan resmi verilere göre 20 binden fazla vaka görüldü, toplam vaka sayısı 1,3 milyona ulaştı. Robert Koch Enstitüsü'nün verdiği bilgiye göre ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 21 bin 787'ye çıktı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >