Almanyada hükümet neden kurulamıyor?

jamaika bayrağı
jamaika bayrağı

Almanya başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik partisi genel başkanı Angela Merkel, Hristiyan birlik partilerinin ( CDU/CSU) , Hür demokrat parti ( FDP) ve Yeşiller ile koalisyon kurma konusunda dört buçuk haftadır görüşme halindeydi.Partilerin renklerinin ( siyah-sarı-yeşil ) Jamaika bayrağını çağrıştırması sebebiyle Jamaika Koalisyonu olarak adlandırılan koalisyon, seçimlerin üzerinden sekiz hafta geçmesine rağmen hala hükümeti kuramadı.

Aslında Almanya bu duruma daha önceden de alışık.2013 yılındaki genel seçimlerden sonra da hükümetin kurulması tam 86 gün sürmüştü.Koalisyon hükümeti kurulmasının bu kadar zor olması, partilerin ortak bir seçim programı arasında uyum sağlamaya çalışmasından kaynaklanıyor.Geçtiğimiz 24 eylüldeki seçimlerinin bir umudu olan Jamaika koalisyonu geçen hafta Hür demokrat parti (FDP)’nin başkanı Christian Lindner’in koalisyonu reddetmesiyle son buldu.

Peki şimdi ne olacak?

                                    Yanlış bir iktidar kurmaktansa hiç kurmamayı yeğleyeceğini söyleyen FDP lideri , ön görüşmeleri iptal etti.FDP’nin görüşmelerden çekilmesinden sonra hükümet kurulması için üç farklı ihtimal ele alındı.Bunların arasında en popüler olanı Angela Merkel’in bir azınlık hükümeti kurmasıydı.
Peki şimdi ne olacak? Yanlış bir iktidar kurmaktansa hiç kurmamayı yeğleyeceğini söyleyen FDP lideri , ön görüşmeleri iptal etti.FDP’nin görüşmelerden çekilmesinden sonra hükümet kurulması için üç farklı ihtimal ele alındı.Bunların arasında en popüler olanı Angela Merkel’in bir azınlık hükümeti kurmasıydı.
Nedir bu azınlık hükümeti?
Parlamenter sistemlerde azınlık hükümeti, mecliste çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıya destek vermesiyle oluşur.Bu sayede siyasal sorumluluk ilkesi yerine getirilmesi sağlanır.Şu an Alman parlamentosundaki en güçlü parti olan CDU/CSU, ya Hür demokrat parti(FDP)’den 29 milletvekili,ya da Yeşiller partisinden 42 milletvekili alarak azınlık hükümeti kurabilir.
Nedir bu azınlık hükümeti? Parlamenter sistemlerde azınlık hükümeti, mecliste çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıya destek vermesiyle oluşur.Bu sayede siyasal sorumluluk ilkesi yerine getirilmesi sağlanır.Şu an Alman parlamentosundaki en güçlü parti olan CDU/CSU, ya Hür demokrat parti(FDP)’den 29 milletvekili,ya da Yeşiller partisinden 42 milletvekili alarak azınlık hükümeti kurabilir.
İkinci ihtimal ise eski koalisyon rejimine geri dönmek

                                    Sosyal Demokrat Parti ( SPD) ile CDU/CSU Hristiyan birlik partilerinin yeniden büyük koalisyonu oluşturması akla en uygun yöntem gibi gelse de, SPD başkanı bu fikre pek sıcak bakmıyor.Yeşiller Partisi genel başkanı Cem Özdemir ise SPD’yi bu kararından sonra ülkenin siyasi istikrarsızlığının sorumlusu olarak gördüğünü söyledi.
İkinci ihtimal ise eski koalisyon rejimine geri dönmek Sosyal Demokrat Parti ( SPD) ile CDU/CSU Hristiyan birlik partilerinin yeniden büyük koalisyonu oluşturması akla en uygun yöntem gibi gelse de, SPD başkanı bu fikre pek sıcak bakmıyor.Yeşiller Partisi genel başkanı Cem Özdemir ise SPD’yi bu kararından sonra ülkenin siyasi istikrarsızlığının sorumlusu olarak gördüğünü söyledi.
Son ihtimal : Seçim tekrarı 

                                    Almanya’nın anayasasında seçimlerin tekrarlanmasına yönelik kanunlar çok zor ve karmaşık süreçler sonucunda oluşmasına yönelik oluşturulmuş.Bunun sebebi ise Nazi Almanyasına dönmek istememeleri.
Bu yüzden seçimlerin tekrarlanması seçeneği, pek ihtimal dahilinde değil.
Son ihtimal : Seçim tekrarı Almanya’nın anayasasında seçimlerin tekrarlanmasına yönelik kanunlar çok zor ve karmaşık süreçler sonucunda oluşmasına yönelik oluşturulmuş.Bunun sebebi ise Nazi Almanyasına dönmek istememeleri. Bu yüzden seçimlerin tekrarlanması seçeneği, pek ihtimal dahilinde değil.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >