Almanya’daki aşırı sağcıların silahlanmasında artış

Arşiv
Arşiv

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın bir soru önergesine verdiği yanıtta ülkede aşırı sağcılar arasında silahlanmada artış olduğu ortaya çıktı.

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre geçen yıl aşırı sağ kaynaklı işlenen suçlarda ele geçirilen silah sayısında artış olduğu ortaya çıktı.

Almanya İçişleri Bakanlığı 2018 yılında 563 aşırı sağ kaynaklı suç kaydedildiği bunlarında 235'inin şiddet eylemi olduğu belirtti.

Polisin bu vakalara ilişkin operasyon ve soruşturmalarında toplam bin 91 silah ele geçirildi. 2017 yılında ise aşırı sağ kaynaklı suçlarda ele geçirilen silah sayısı 676 olmuştu.

 Aşırı sağcılara yönelik operasyonlar bulunan silah sayısı arttı (Arşiv fotoğrafı)
Aşırı sağcılara yönelik operasyonlar bulunan silah sayısı arttı (Arşiv fotoğrafı)

Ele geçirilen silahlar arasında tabanca, tüfek, patlayıcı ve yanıcı aygıtlar, havalı tabanca, ses tabancası, göz yaşartıcı gaz bulunuyor.

"Aşırı sağcı bazı gruplar iç savaş istiyor"

Demokrasi ve Sivil Toplum Enstitüsü'nden Matthias Quent, ARD'ye yaptığı açıklamada bu gelişmeyi "ürkütücü” olarak nitelendirdi.

Aşırı sağcılık uzmanı Quent, bunun "Aşırı sağ grupların yoğun bir şekilde silahlandığını gösterdiğini” belirtti. Bu grupların azınlıklara, siyasi açıdan farklı düşünenlere ve devletin temsilcilerine yönelik saldırılar planladığının açık olduğunu ifade eden Quent, "Hedefleri toplumu sindirmek ve bazı insan gruplarını sürmek. Hatta aşırı sağcı bazı gruplar iç savaş istiyor” dedi.

Aşırı sağcıların kara listeleri mevcut

Geçtiğimiz ay aşırı sağcılar tarafından hazırlanmış bazı "kara liste" ortaya çıkmıştı.

Akdeniz'deki sığınmacıları kurtarma faaliyetleri yürüten "Sea-Watch" adlı gemide çalışan aktivistler de tehdit edilenler arasında. "Yıllardır ölüm tehditleri alıyoruz, somut tehditler de var. Bununla yaşamayı öğrendik." diyen Ruben Neugebauer adlı kurtarma görevlisi de adını aşırı sağcıların kara listelerinde gördüğünü belirtiyor.

Söz konusu listelerde sadece isimler bulunmuyor. Aynı zamanda adresler ve kişilere ilişkin yorumlar da yer alıyor. Örneğin, isimlerin yanlarına, aşırı sağcılar tarafından Müslümanlara yönelik hakaretler, "Solcu spastik" gibi ifadeler yer alıyor. Listede yer alan kişilerin çoğunu aktivist, gazeteci ya da Yeşiller ve Sol Partili siyasetçiler oluşturuyor.

Yahudilerin isimlerinin yer aldığı listeler de mevcut. "judas.watch" adlı platformda Yahudiler "düşman" olarak gösteriliyor ve nefret edilme derecelerine göre A'dan D'ye kadar kategorilere ayrılıyorlar.

Belediye Başkanını Türk dönerci kurtarmıştı

Almanya'da sığınmacı yanlısı politikalarıyla tanınan Altena kentinin belediye başkanı Andreas Hollstein 2 yıl önce bıçaklı saldırıya uğramıştı.

Hollstein'ın bıçaklı boğazını kesmek isteyen saldırganı Türk kökenli dönerci engellemişti.

Hollstein halen ayda en az posta yoluyla ve telefonla ölüm tehdidi aldığını belirtiyor.

İstihbaratın yayınladığı rapora göre 12.700 kişi şiddet yanlısı

Almanya yerel istihbarat teşkilatı tarafından Haziran ayında yayınlanan bir rapordaki verilere göre, ülkede 12.700 kişi şiddet yanlısı aşırı sağcı.

Belediye başkanı Andreas Hollstein, bir kebap restoranında bıçaklanmasından hemen sonra. Altena'daki bir basın toplantısında...
Belediye başkanı Andreas Hollstein, bir kebap restoranında bıçaklanmasından hemen sonra. Altena'daki bir basın toplantısında...

İçişleri Bakanı Horst Seehofer rapora ilişkin "En sağdaki aşırı uçtaki yelpazede silah taşıma konusundaki yüksek ilgiden dolayı, bu rakamlar son derece endişe verici." ifadelerini kullanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >