Almanya'daki evsizlerin sayısında büyük artış

Berlin'de evsizlerin kaldığı bazı çadırlar
Berlin'de evsizlerin kaldığı bazı çadırlar

● Almanya Evsizlere Yardım Çalışma Birliği'nin (BAGW) tahminlerine göre Almanya'daki evsizlerin sayısında yüzde 15 ila 20'lik bir artış yaşandı.

● Almanya'daki evsiz sayısındaki yaklaşık yüzde 20'lik artışın başlıca nedenleri olarak, ödenebilir düzeyde kiralara sahip ev sayısının azalması, sosyal konut sayısının gerilemesi ve belli gruplarda yoksulluğun giderek pekişmesi gösterildi.

● Bir başka araştırmaya göre de Fransa'da sokakta yaşayanların sayısı 200 bine dayandı. Avrupa Birliği sınırları içinde en az evsiz sayısının (3 bin 500 civarı) Avusturya'da olduğu tahmin ediliyor.

● Evsizlik üzerine çalışan Shelter Derneği de İngiltere'de evsiz sayısının geçtiğimiz yıl 320 binin üzerine çıktığını açıklamıştı. Bu rakam İngiltere'de yaşayan her 200 kişiden 1'inin evsiz olduğu anlamına geliyor.

Almanya Evsizlere Yardım Çalışma Birliği (BAGW) Almanya'da evsiz sayısında yüzde 15 ila 20 arasında artış olduğunu belirtti.

Dernek Genel Müdürü Werena Rosenke Salı günü Berlin'de yaptığı açıklamada eldeki son rakamlara göre 2016'dan 2017 başına kadar yüzde 15 ila 20'lik bir artışın söz konusu olduğunu söyledi. Rosenke bunun sonucunda 2017 yılı içinde tahminen yaklaşık 650 bin kişinin evsiz olduğunu açıkladı.

Derneğin tahminlerine göre, 650 bin evsizden yaklaşık 22 binini çocuklar ve reşit olmayan gençler oluşturuyor. 48 bin kişi ise tam zamanlı olarak sokaklarda yaşıyor. Söz konusu rakamlar bu konudaki verilerin yeterli olmaması nedeniyle Almanya'daki evsiz mültecileri içermiyor.

Evsiz sayısındaki artışın nedeni ne?

Evsizlere Yardım Çalışma Birliği evsiz sayısındaki artışın başlıca nedenleri olarak, ödenebilir düzeyde kiralara sahip ev sayısının azalması, sosyal konut sayısının gerilemesi ve belli gruplarda yoksulluğun giderek pekişmesini gösterdi.

Uygun fiyatlı konut kıtlığı

Özellikle düşük gelirliler ve devlet yardımıyla geçinenlerin ödeyebileceği konutların azlığına dikkat çeken dernek "Yılda 80 bin ila 100 bin sosyal konut ile bunun yanı sıra 100 bin düşük kiralı konuta ihtiyaç var" açıklamasını yaptı.

 Almanya'nın Frankfurt şehrinde evsiz bir kadın
Almanya'nın Frankfurt şehrinde evsiz bir kadın

Birlik, federal yönetimin sosyal konutlar için teşviki de görünür şekilde artırması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca belediyelerin ise "konut kayıplarının önüne geçmek için çalışan bir sistem" oluşturmaları gerektiği belirtildi.

Öte yandan BAGW hükümetin elinde soğuktan kaynaklanan ölümlere ve evsizlerin sayısına ilişkin istatistik olmamasını her platformada eleştiri getiriyor.

Birliğin verilerine göre ülkede 1991 yılından bu yana en az 300 kişi donarak hayatını kaybetti. Ancak kayıtlara geçmeyen benzer vakaların da bulunduğu, bu nedenle söz konusu rakamın daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Fransa’da 4 milyon insan kötü koşullarda ya da sabit barınakları olmadan yaşıyor

“Fransa, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında sosyal refah harcamalarına en çok bütçe ayıran ülkeler sıralamasında ilk sırada.

Fransa’da evsizler üzerine istatistik bilgileri çıkarmak ‘eşitlik’ ilkesi gereğince güncel olarak mümkün değil. Bu nedenle en son 2012’de evsizlere dair rakamlar açıklandı.

Buna göre Fransa’da 2012’de, ulusal istatistik kurumu Insee’nin araştırmasına göre, 143 bin evsiz vardı. Fransa’da faaliyet gösteren Abbe Pierre Derneği’ne göre ise son yıllarda bu rakamlar oldukça arttı.

Avrupa genelinde evsiz sayısında artış var

Fransa'da sokakta yaşayanların sayısı 200 bine dayandığı, İsviçre'de yoksulluk sınırında olanların sayısı 550 bin, sokakta yaşayanların sayısı ise 4-5 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

 Paris'in bir sokağında köpeğiyle birlikte oturan evsiz bir adam
Paris'in bir sokağında köpeğiyle birlikte oturan evsiz bir adam

Avusturya'da sokakta yaşayanların 5-6 bin civarında olduğu tahmin edilirken Viyana'da yaşamını sokakta geçirenlerin sayısı 3 bin 500 civarında. Macaristan'da sokakta yaşayanların sayısı ise 45-50 bin arasında değişiyor.

İngiltere'de en az 320 bin evsiz var

Evsizlik üzerine çalışan Shelter Derneği, İngiltere'de evsiz sayısının 320 binin üzerine çıktığını açıklamıştı. Bu rakam İngiltere'de yaşayan her 200 kişiden 1'inin evsiz olduğu anlamına geliyor.

İngiltere'deki evsiz insanların Milton Keynes'deki çadırları.
İngiltere'deki evsiz insanların Milton Keynes'deki çadırları.

Bu sayı sadece yerel yönetimlerle iletişime geçen ve evsizler için kurulmuş olan hostellerde kalan evsizleri kapsıyor.

 Londra'daki Regent Kanalı'ndaki bir evsizin çadırı ve çadırın hemen aşağısındaki Coal Drops Yard alışveriş merkezi
Londra'daki Regent Kanalı'ndaki bir evsizin çadırı ve çadırın hemen aşağısındaki Coal Drops Yard alışveriş merkezi

İngiltere hükümeti son olarak evsizlikle mücadeleye 1.2 milyar sterlinlik bütçe ayırmıştı. Sokakta ya da hostellerde yaşamak zorunda olanlar arasında aileler de var.

Evsizlere yardım eden 2 Fransız genç davalık olmuştu

Geçtiğimiz yıl Fransa’nın Lyon kentinde iki genç, evsizlerin uyumasına engel olduğu gerekçesiyle bir parktaki sokak banklarının üzerine monte edilen demir dayanakları sökmeleri sonucu mahkemelik olmuştu.

 Hippolyte ve Jennifer adlı gençler mahkemede bankaların ortasında demir yüzünden evsizlerin betonlarda çimlerde uyuduğunu belirterek kendilerini savunmuşlardı.
Hippolyte ve Jennifer adlı gençler mahkemede bankaların ortasında demir yüzünden evsizlerin betonlarda çimlerde uyuduğunu belirterek kendilerini savunmuşlardı.

Gençler banklardaki demir dayanakları söktükleri için 'kamu malına zarar verme ve hırsızlıkla' suçlanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >