Almanya'dan ard arda gelen sözde 'Ermeni tasarısı' açıklamaları

Der Spiegel dergisinin, Alman hükümetinin Federal Meclis'in aldığı 1915 olaylarına ilişkin kararına mesafe koyacağını iddia etmesinin ardından Almanya'dan olaya ilişkin arda arda açıklamalar geldi.

Der Spiegel dergisi, Alman hükümetinin, Haziran ayı başında Federal Meclis'in 1915 olaylarına ilişkin aldığı karara mesafe koyacağını iddia etmiş, haberde Alman Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlığın, Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'in medyanın önüne geçerek hükümet adında Federal Meclis'in kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin karara mesafe koyması için açıklama yapması konusunda anlaştığı öne sürülmüştü.

Dergiye göre Alman milletvekillerinin İncirlik üssündeki askerleri ziyaret edebilmeleri için Alman hükümetinin Türk hükümetine yönelik bir jest yapmayı planladığı belirtildi.

Seibert'in söz konusu kararın Alman hükümeti için bir bağlılığı olmadığını ifade edeceği aktarılan Der Spiegel dergisindeki haberde, ayrıca bu kararın herhangi hukuki önemi olmayan Alman Meclisi'nin siyasi bir açıklaması olduğunu açıklayacağı savunulmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier
'ın basın toplantısı

Steinmeier, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye ile sığınmacı anlaşması ve Alman Meclisi'nin 1915 Olayları'na ilişkin kararının bağlayıcı etkisi gibi birçok konuda görüşüldüğünü ifade etti.

Steinmeier, "Bu konuda Alman Meclisi de açıklama yaptı. Alman Meclisi'nin siyasi konularda her türlü kendini ifade etme hakkı ve özgürlüğü vardır ancak Alman Meclisi'nin kendisi de her kararın yasal bağlayıcı etkisi olmadığını söylüyor" diye konuştu.

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthias Schaefer, Steinmeier'ın, tasarıyı desteklediğini söyledi

Reuters'ın haberine göre, Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthias Schaefer, Steinmeier'ın, sözde tasarıyı desteklediğini belirtti. Sözcü, “Türkiye ile ilişkiler önemli, olumlu yönde gelişmesi için çabalar sürüyor…" diye konuştu.

Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'ndeki 250 Alman askerini ziyaret etmesine izin verilmesi gerektiğini belirten Schaefer, "Türk hükümetinin bu talebimize ne cevap vereceğini göreceğiz" dedi. Schaefer, ziyaretin Ekim ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert'in açıklaması

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Federal Parlamentonun 'sözde Ermeni soykırımı' kararına mesafe konulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Der Spiegel dergisi tarafından gündeme getirilen Alman hükümetinin parlamentonun soykırım kararına mesafe koyacağı yönündeki haberi gerçek dışı olarak nitelendiren Seibert, ”Federal parlamento her konuda görüş belirtme hakkına sahip. Federal Hükümet, parlamentonun bu egemenlik hakkını koruyor ve savunuyor ” dedi.

Seibert, hükümetin bir başka anayasal kurumun sorumluluk alanına müdahale etme ve üzerine yorum yapma niyetinin bulunmadığını da söyledi.

Merkel tasarıya destek vermiş


Reuters'a konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre ise Almanya Başbakanı Merkel, lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) bugünkü toplantısında, parlamentonun onayladığı sözde 'Ermeni tasarısı' ile arasına mesafe koymadığını söyledi.

Haberde, Merkel'in, Hıristiyan Demokratların parlamento grup başkanı Volker Kauder'e, sözde 'Soykırım tasarısı' ile ilgili düşüncelerini ilettiği bildirildi.

Partinin toplantısına katılan kaynakların aktardığına göre, Kauder, "Merkel 2 Haziran'da parlamentoda yapılan oturum öncesinde, parti içinde yapılan oylamada tasarı lehine oy verdiğini söyledi" dedi.

1915 Olayları'nın sözde 'soykırım' olarak kabul edildiği 2 Haziran'daki parlamento oylamasına Merkel, Steinmeier ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel katılmamıştı.











Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >