Alphabet, ulaşılması zor bölgelere internet erişiminde yepyeni bir teknoloji deniyor

Google internet
Google internet

Alphabet, Kenya'da internet sağlamak için lazer ışınlama sistemini kullanacak. Böylece ulaşılması zor bölgelere internet sağlanacak.

Sistem daha çok köy ve kasaba gibi çok fazla nüfus olmayan bölgelerde tam performanslı çalışıyor ve saniyede 20 Gb'e kadar bant genişliği sunabiliyor.

Birçok köklü şirket, dünyanın tamamına internet hizmeti sunmak için önemli çalışmalar yapıyor. Elbette bu listede ulaşılması zor bölgeler ilk sırada geliyor. Elon Musk'ın Starlink projesini bu kapsamda değerlendirmek mümkün. İnterneti dünya geneline yaymak için farklı bir yöntem deniyor.

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in de benzer çalışmaları var. Bu kapsamda şirketin Free Space Optical Communications projesini duymayalı epey zaman oldu. Google, bu sistemle birlikte bağlantı sağlamak için lazer ışınlamayı kullanmaya odaklanıyor.

    Alphabet Inc. (bilinen ismiyle Alphabet), Google ve Google'a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılından kurulan çok uluslu konglomerattır. (Wikipedia)

Alphabet, Kenya'da internet sağlamak için lazer ışın sistemini test ediyor.
Alphabet, Kenya'da internet sağlamak için lazer ışın sistemini test ediyor.

Paylaşılan yeni bir blog gönderisinde, projenin başında olan Mahesh Krishnaswamy'in Afrika'da telekom devi Econet ile birlikte çalıştığını duyurdu.

İnternet kırsal alanlara ulaştırmak için balon kullanan proje, rüzgarla çalışan gemilerin arasında veri paylaşmanın yollarını arıyordu. Ekip, FSOC'yi 100 km'den daha uzak balonlar arasında Real Genius'un bir kopyasını başarıyla göndermek için kullandı. Bu, daha sonra teknolojinin dünyadaki kullanımıyla alakalı yeni ipuçlarını ortaya çıkardı.

FSOC, fiberoptikkablolar gibi ışık kullandığı için epey ilgi çekici. Ayrıca herhangi bir direk dikilmesine de gerek kalmıyor. Teoride özellikle nehirler, milli parklar ve tahripedilen şehirlerle çevrilialanlarda konuşlandırmayı daha ucuz, daha hızlı ve basit hale getiriyor.

Köy ve kasabalar için harika bir çözüm.

Yine de bu projenin de bazı sınırları var. Terminaller gibi en iyi 20 km'ye kadar olan mesafelerde çalışıyor ve çalışmak için engelsiz bir görüş hattına ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden ekip onları genellikle kulelere, direklere veya çatılara kuruyor. Bant genişliği de yaklaşık 20 Gb / sn civarında. Ekip bu hızın 'binlerce insanın aynı anda YouTube izlemesi' için yeterli olduğunu söylüyor. Bu nedenle daha küçük kasabalar ve köyler için harika bir çözüm gibi görünüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >