Altın için kritik uyarı: Uçacak, kaçacak, yükselecek

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın yatırımcısına kritik uyarıda bulundu
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın yatırımcısına kritik uyarıda bulundu

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın yatırımcısına kritik uyarıda bulundu. Memiş yaptığı değerlendirmede Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle altın fiyatlarının yukarı yönlü olduğunu belirterek piyasaların ABD enflasyonuna odaklandığını açıkladı.

Altın fiyatları, piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayında 50 baz puanlık bir faiz artışı potansiyelini fiyatlamaya başlamasıyla birlikte ons başına 1800 dolar seviyesinde sıkıştı.

Geçtiğimiz haftanın gerçekleşen en beklenmedik ve şaşırtıcı verisi ABD’de tarım dışı istihdamda Ocak ayında beklentilerin çok üzerinde oluşan 467 binlik istihdam oldu. Beklenmedik istihdam rakamları karşısında ons altın fiyatı önce düşüş gösterdi, fiyatın ons başına 1800 dolar seviyesinin altına inmesiyle yatırımcıların kuvvetli satın alımları kısa sürede yeniden altın fiyatlarını toparladı.

Mart ayında dalgalı seyir bekleniyor

Analistler ons altının 1900 dolar seviyesini geçmedikçe boğa piyasasına dönüşemeyeceğini düşünüyor. Ons altının kısa vadede 1780 - 1820 dolar aralığında seyredeceği öngörülüyor. Öte yandan piyasaların altın fiyatları için 1800 dolar seviyesini psikolojik sınır olarak kabul ettiğini ifade eden analistler, Mart ayında dalgalı bir seyir izleneceğini tahmin ediyor. Ayrıca jeopolitik riskler ve enflasyon baskıları sebebiyle altına daha fazla para girişi görüleceği dile getiriliyor.

''Büyük bir yükseliş beklemiyorum''

Piyasaların ABD enflasyonuna odaklandığını kaydeden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altında 780-800 lira fiyat aralığının halen geçerli olduğunu, aman aman bir yükseliş beklemediğini ifade etti.

ABD'deki enflasyon verilerinin Şubat, Mart ve Nisan'da yüksek gelmesini beklediğini ifade eden İslam Memiş, her yüksek enflasyon açıklandığında bir tepki yükselişi olacağını ancak bunun öyle aman aman bir yükseliş olmayacağının da altını çizdi. Her enflasyon açıklanmadan 'uçacak, kaçacak, yükselecek' diye korku pompalamaya çalışanlara karşı uyanık olunmasını istedi.

İslam Memiş, Twitter hesabından da şu değerlendirmede bulundu:

  • “Piyasalarda sıkışıklığın nedenini, bu hafta ABD’den açıklanacak enflasyon beklentisine bağlıyorum. Enflasyon Aralık’ta yüzde 7 idi, beklentim yüzde 7,3 civarında. Yükseliş devam eder ancak piyasaların vereceği tepki farklı olabilir! Yani, Fed başkanı ve üyeleri daha şahinleşir. Fed, 15 Mart’ta kadar söylemler ile piyasayı baskılamaya devam edebilir. Fed, 3 yıl öncesine dönerek sadece söylem gücünü artırır diye düşünüyorum. Ondan sebep altın ve gümüşün ons fiyatlarındaki düşüş öngörümü sürdürüyorum. Tek risk Rusya-Ukrayna gerginliği. Rusya-Ukrayna gerginliğinde bir gelişme olmazsa dolar endeksi toparlanmaya, onslar baskılanmaya devam eder. Gram üzerinden devam edenler yanlış, parite üzerinden gidenler doğru yapar. Tek enstrümanda bekleyen yanlış, sepet çeşitliliği yapan doğru yapar.”

Kaynak: Milli Gazete

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >