Alzheimer'ın çaresi farelerin gözlerinde olabilir

Deneylerde farelerin gözüne tutulan parlak ışığın, alzaymır tedavisinde bir yöntem olarak kullanılabileceği belirlendi.

ABD'de fareler üzerinde yapılan araştırma, göze tutulan parlak ışığın alzaymır tedavisinde bir yöntem olarak kullanabileceğini ortaya koydu.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, yaptıkları çalışmayla farelerin gözüne tutulan, hızlı tekrarlanan parlak ışığın, koruyucu hücreleri alzaymır tipi demans (bunama) hastalığında beyinde biriken zararlı proteinleri yok etmesi için teşvik ettiğini belirledi.

Sonuçları "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, zar zor fark edilebilen titrek ışık, disko topundan 4 kat daha hızlı olarak saniyede 40 kez verildi.

Deneyde kullanılan farelerin beyinlerinde, alzaymır hastalarının beyinlerinde olan zararın oluşturulması için genetik yapılarının değiştirildiği kaydedildi.

Fareler bir saat parlayan ışığın karşısında tutulduklarında, 12 ila 24 saatte beyinlerinin görüşü sağlayan bölümlerinde, hastalığın sebebi olarak bilinen amyloid beta seviyesinde kayda değer düşüş oldu. Bunun bir hafta süreyle her gün tekrarlanmasıyla düşüş oranında artış kaydedildi.

Gelecekte loş bir ortam ışığı kullanılabilir


Araştırmayı yürütenlerden Dr. Li-Huei Tsai, alzaymır tedavisinde ışık kullanarak yeni bir yol geliştirdiklerini söyledi.

Çalışmayla ilgili iyimser olduğunu vurgulayan Tsai, gelecekte az yoğunlukta loş bir ortam ışığı kullanılabileceğini ve titrek ışığın zar zor görüleceğini dile getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >