Aman dikkat: Çocuklarınız yaz tatilinde dijital medya bağımlısı olmasın

Dijital medyaya yönelik artış küçük çocuklarda da gittikçe çoğalmaya başladı.
Dijital medyaya yönelik artış küçük çocuklarda da gittikçe çoğalmaya başladı.

Son zamanlarda dijital medya bağımlılığı giderek artmaya başladı. Yaşlı, genç ve çocuk demeden her yaş grubunun saatlerini harcadığı medya platformları bazı durumlarda zararlı hale gelebiliyor.

Özellikle okullar tatile girdikten sonra dijital alanlarda daha aktif olan çocuk sayısı da yükseliyor. Kontrolsüz şekilde internetin içerisinde kaybolan gençlere en büyük yardım yine ebeveynlerden geliyor.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi çocukların internette karşılaşabileceği tehlikeler için 'Ailelere Yaz Tatilinde Dijital Dünya Önerileri' başlıklı bir çalışma gerçekleştirdi.

Dijital medya, günümüzde her anlamda en sık kullanılan platform olmayı başardı. Özellikle çocukların bu platformlara karşı ilgisi gün geçtikçe artıyor. Küçük çocukların kullanımına kadar inen medya ile ilgili en büyük artış yazın yaşanıyor.

Okuldan kalan boşluğu dijital medyada doldurmaya başlayan çocuklar bağımlı olmaya başlıyorlar.

Yaz tatilinde dikkatli olunmalı

Dijital medyadaki bağımlılığın yaz aylarında artmasına yönelik Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) olarak çocukların internette karşılaşabileceği tehlikeler için 'Ailelere Yaz Tatilinde Dijital Dünya Önerileri' başlıklı bir çalışma gerçekleştirdi.

SODİGEM'ın hazırladığı çalışma yaz tatilinde anne ve babalara yönelik uyarılar içeriyor. Tatilde dikkat edilmesi gereken güvelik kartları hazırlayan Eraslan ve ekibi, 'çocukları dijital medya konusunda uyarıp, dikkatli olunması' gerektiğini belirtti.

Güvenlik kartları hazırlandı

Dijital medyanın yaz tatilinde özellikle çocuklar arasında artış göstermesine yönelik bilgilendirme yapmak amacıyla Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Levent Eraslan ve diğer akademisyenler bilgi verdi.

  • Yer alan bilgilerde, ''Dijital güvenlik çocuklara erken yaşta anlatılmaya başlanmalı. En önemli önlemlerden biri de çocuğunuz internetle ilgili herhangi bir şey yapamaya başladığında, erken yaşta kimlik avı saldırıları, siber tehditler ve güvenli çevrimiçi davranışların temelleri hakkında onlarla konuşmaktır. bu sayede onların büyüdükçe dijital güvenlik bilincini arttırmasına yardımcı olabilirsiniz. Bilmediğiniz bir şeyi çocuğunuza öğretemezsiniz.
  • Çocuğunuzun kullandığı ya da kullanmak isteyebileceği dijital medya araçları ve yeni internet akımları hakkında araştırmalar yapmalısınız. Bu, sizin çocuğunuzun kullandığı araçlar ve dolaylı yoldan iletişime geçtikleri ağ hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Böylece bu ortamlarda çocuğunuzun karşılaşabileceği siber suçlulardan, onları nasıl koruyabileceğiniz konusunda daha iyi bir fikriniz olacaktır'' ifadeleri yer aldı.

Özellikle küçük çocuklar bilgisayarlara daha meraklı olmaya başladı
Özellikle küçük çocuklar bilgisayarlara daha meraklı olmaya başladı

'İlgi çekici uyarılar yapın'

Devam eden güvenlik kartlarında uyarılarla ilgili şu ifadeler yer aldı;

  • ''Çocuklar, yaz tatilinin başlamasıyla birlikte dijital medya araçlarında her zamankinden daha fazla vakit harcamaktadır. Hepsi dijital dünyanın çekiciliğine kapılmakta ve bazı sorun alanları ile karşı karşıya kalabilmektedirler. İnternetin belirsiz soruları yanıtlayabilen uçsuz bucaksız bir dünya olduğu bilinmektedir. sorun alanları ise; virüsler, çevrimiçi gizlilik, kimlik avı, sosyal ağ kuralları ve aklınıza gelebilecek her türlü dijital güvenlik problemidir. Onlara şimdi ve sonrası için bunları öğretmek konusunda en büyük görev ise siz ebeveynlere düşmektedir. Sıradan uyarılar ve öğütlerle bunu yapabilmeniz neredeyse imkansız, bu nedenle uyarılarınız da Z ve Alfa kuşağının ilgisini çekebilecek tarzda olmalıdır.''

Okulların kapanmasıyla birlikte boşlukta kalan öğrenciler dijital medyaya yöneliyor
Okulların kapanmasıyla birlikte boşlukta kalan öğrenciler dijital medyaya yöneliyor

'Dijital platformları gerekli kullanmayı öğretin'

Doç.Dr. Levent Eraslan ve ekibinin hazırladığı dijital medyaya yönelik güvenlik kartları kısa ve önemli bilgiler içeriyor. Bilgilerde,

  • ''Özellikle daha küçük yaştaki çocukların internetteki faaliyetlerini ve erişebileceği online oyunları gözlemleyebilmek ve kısıtlamak için geliştirilen yazılımlardan destek alınmalıdır. Çocuğunuzun tehlikeli oyunlar oynadığını fark ettiğiniz zaman ise, derhal online iletişimini keserek oyunun ekran görüntüsü alınmalı ve güvenlik birimlerine ulaştırılmalıdır.
  • Çoğu zaman yapılan en büyük hatalardan biri de dijital dünyanın getirebileceği zararlara odaklanarak çocuğu tamamen uzaklaştırmaya çalışıp, faydalarından mahrum bırakmaktır. Aslında dijital platformu gerekli şekillerde kullanmasını sağlayarak pekala çocuğunuzun tüketici konumdan üretici konuma geçmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin çocuğunuzu eğitici, öğretici oyunlara yönlendirebilir, dijital atölyelere ve eğitim programlarına katılmasına destek olabilirsiniz'' ifadeleriyle anne ve babalara yönlendirmeler yapılıyor.
Bazı aileler çocuklarını yönlendirmek konusunda yetersiz kalabiliyor
Bazı aileler çocuklarını yönlendirmek konusunda yetersiz kalabiliyor

'Çocuklar sizi taklit eder'

Ailelere özel hazırlanan dijital medya güvenlik kartlarının son bölümünde ise,

  • ''Telefonunuzla ya da bilgisayarınızla çok meşgul olursanız çocuğunuz da sizi taklit edecektir. Çünkü çocuklar gözlemlediklerini yapmaktadır. Çocuğunuzun tembel içe dönük bir teknoloji bağımlısı olmasını istemiyorsanız, birlikte kaliteli zaman geçirerek çocuklarınıza örnek olmalısınız. Kriminal zaman dilimi olarak betimlenen 02.00-05.00 arasını kapsayan zaman diliminde online suç bağlantıları gerçekleşmektedir. Bu nedenle özellikle gece saatlerinde çocuğunuzun sosyal medya ağlarındaki faaliyetlerini, gönderilerini takip etmelisiniz. Dijital dünyada çocuklar iletişim kurdukları insanlarla aralarındaki ekranın verdiği korunmuşluk hissiyle gerçek hayatta yapmaya cesaret edemeyecekleri davranışlarda bulunabilmektedir. onlara dijital dünyanın da gerçek dünyanın bir parçası olduğu anlatılmalıdır.

Küçük çocukların telefon ve bilgisayar kullanım oranındaki artış yaz aylarında daha fazla oluyor
Küçük çocukların telefon ve bilgisayar kullanım oranındaki artış yaz aylarında daha fazla oluyor
  • Çocukların yetişkinlere göre yanıltılması daha kolay olabileceğinden, kişisel mali bilgilerin hiçbiri çocuklarla paylaşılmamalıdır. Online bir oyun veya uygulama satın almak isterlerse, bunu onlar için yapmanız ve belki de farklı bir bilgisayar kullanmanız iyi olacaktır. Bu, siber suçların finansal bilgilerinize ulaşma ihtimalini de düşürecektir'' denildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >