Amazon CEO'su Jeff Bezos: İyi liderler başarısız olmayı başarır

Jeff Bezos
Jeff Bezos

● Amazon CEO'su Jeff Bezos, iyi liderlerin 'başarısız olmayı güvenli kıldıklarını' söylüyor.

● Bezos, çalışanlarını başarısızlıktan korkmaması gerektiği konusunda motive ediyor.
● Durum şöyle özetleniyor: "Liderler, başarısızlığı normalleştirmelidir; bu durum daha gerçekçi görünmelerine yardımcı olur ve çalışanları risk almaya teşvik eder. "

Apple, Google, Microsoft ve Amazon gibi büyük şirketlerin CEO'ları çalışma disipliniyle sık sık haberlere konu oluyor. Oturdukları koltuk ve yönettikleri para (Jeff Bezos'un kişisel serveti 131 milyar dolar) sebebiyle her ne kadar bu insanların 'rahat' bir yaşam sürdüğü öngörülüyor olsa da aslında durum pek öyle değil.

Dünyanın en zenginleri listesinde Jeff Bezos birinci sırada. Daha sonrasında Bill Gates, Warren Buffet, Bernard Arnault ve Carlos Slim Helo geliyor.
Dünyanın en zenginleri listesinde Jeff Bezos birinci sırada. Daha sonrasında Bill Gates, Warren Buffet, Bernard Arnault ve Carlos Slim Helo geliyor.

Jeff Bezos'un kişisel servetinden bahsetmişken, Fortune 500 tarafından Mart 2019'da açıklanan 'dünyanın en zengin insanları'nın da listesini paylaşalım.

Bu infografikte de kıtaların en zengin isimlerini görüyorsunuz. Jeff Bezos yine ilk sırada elbette.
Bu infografikte de kıtaların en zengin isimlerini görüyorsunuz. Jeff Bezos yine ilk sırada elbette.

Tim Cook, Sundar Pichai, Satya Nadella ve Jeff Bezos gibi isimler, yüz binlerce çalışan sebebiyle çok farklı sorumluluklara sahip.

Klasik olarak şirketin hemen her şeyinden sorumlu olmanın dışında takımları teşvik etmek, her zaman en iyisine ulaşmaya çalışmak ve hedeflerine ulaşan insanları ödüllendirmek gibi pek bilinmeyen görevleri de bu isimler üstleniyor. Dikkate değer görülmese de aslında tüm iyi liderlerin takımlarının performansını artırmak için yaptığı şeyler var.

Amazon CEO'su Jeff Bezos'a göre liderler 'başarısız olmayı' alışılmış hale getiriyorlar. Yani aslında başarısızlığı normalleştiriyorlar. Bezos, hissedarlara yazdığı son mektupta durumu 'hatalarınızın boyutu artmıyorsa, iğneyi gerçekten hareket ettirebilecek boyutta icat etmeyeceksiniz' şeklinde özetliyor. Ya da başka bir deyişle daha fazla başarısız olmazsanız yeterince büyük bir şansınız kalmaz.

Jeff Bezos, başarıya giden süreçte başarısızlık adımlarından ders çıkarılması ve asla hata yapmaktan korkulmaması gerektiğine değiniyor.
Jeff Bezos, başarıya giden süreçte başarısızlık adımlarından ders çıkarılması ve asla hata yapmaktan korkulmaması gerektiğine değiniyor.

Başarısızlık, başarıya yol açar

Bu alanda biraz deneyime sahip olanları görmek için Jeff Bezos ya da Amazon hayranı olmaya gerek yok. İyi liderler, yaptıkları her şeyin hayranı olmasalar bile diğer liderlerden sürekli olarak öğrenmeye devam ederler. Buradaki ders, başarısızlığın başarıyagötürdüğüdür.

Liderler aslında başarısız olmalarını sağlayarak daha iyi performansgöstermeleri için ekiplerine ilham veriyor. Evet; asıl amaç elbette başarısız olmak değil. Ama insanların başarısızlık korkularını yenmesini sağlamak. Böylece daha büyük fikirlerüretmeözgürlüğüne ulaşılabiliyor. Yani daha değerli fikirlerin ortaya çıkması için bu başarısızlık korkusunun aşılması gerekiyor.

Öte yandan, bir şeyleri denemek için müsaade eden şirket, başarısız olsalar bile bu inovaktifsüreci teşvik ederek gerçekten hangi problem sebebiyle başarıya ulaşılmadığını da iyi analiz eden.

Aslında tüm bu sürecin nedeni risk almaktan da geçiyor. Başarısızlığın sonuçlarından korkmaları durumunda insanlar risk almayacaklardır.

Başarısızlık, sizi 'gerçek' yapar

Gerçek insanlar işlerinde başarısız olur ve denemekten asla vazgeçmezler. Liderler sıklıkla kendi başarısızlıklarını ekiplerinin gözünden gizlemeye özen gösterirler. Ancak onları kabul etmek de liderleri 'gerçek' kılar.

Özgün olmaya istekli olan liderler, ilham verecek ve ekibine başarısızlıktan daha iyi bir şeyler öğrenmeleri ve değerli bir şeye dönüşmeleri için yardım ediyorlar. Ekip üyelerini kucaklayan liderler, başarısız olduklarında bile en iyi şekilde performans göstermelerini sağlayan sadakat ve bağlılığı teşvik ederler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >