Amazon, depolarda yapay zekâ destekli 'mesafe yardımcısını' kullanmaya başlıyor

Amazon
Amazon

Koronavirüs nedeniyle depolardaki önlemlerini artıran Amazon, 'mesafe yardımcısı' sayesinde insanlar arasındaki yakınlaşmayı ölçüyor.

Depoların farklı noktalarındaki ekranlarla çalışanların kurallara uyup uymadığını gösteren şirket, farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Üstelik Amazon bu yapay zekâ destekli sistemi diğer şirketlerin de kullanımına açmak için açık kaynak yapıyı tercih ediyor.

Amazon, devam eden koronavirüs salgını nedeniyle depolarındaki önlemlerini artırıyor. Tesislerde çalışanların sosyal mesafeye dikkat etmesini sağlayacak yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Distance Assistant olarak isimlendirilen yeni yapay zekâ, Galaxy S20 gibi akıllı telefonlarda bulabileceğiniz derinlik algılamalı kameralardakine benzer mantıkta çalışan bir sensör barındırıyor. Böylece çalışanlar arasındaki mesafe ölçülüyor.

Özellikle sosyal mesafenin korunamayacağı dar alanlardaki geçişlerde bu sistemin önemi daha net biçimde ortaya çıkıyor. Yapay zekâ algoritmalarının temel alındığı bu sistem aslında insanların çevresinde halka şeklinde artırılmış gerçeklik katmanı oluşturuyor.

Amaç, çalışanların anında geri bildirim almasını sağlamak.

Bu sistem sayesinde çalışanlar arasındaki mesafenin daha fazla korunması amaçlanıyor. Daha doğrusu farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Bu sistem sayesinde çalışanlar arasındaki mesafenin daha fazla korunması amaçlanıyor. Daha doğrusu farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Şirketin farklı noktalarına konumlandırılan ekranlar üzerinden aradaki mesafenin görülmesi ve bunun da farkındalık oluşturması bekleniyor. Tahmin edebileceğiniz gibi yeşil renk halka mesafeyi koruduğunuz ancak kırmızı ise yakınlaşmanın fazla olduğunu temsil ediyor. Eğer insanlar arasındaki mesafe 1 metre altındaysa kırmızı çember ortaya çıkıyor. Amazon, bu teknolojiyi önümüzdeki birkaç hafta içinde yüzlerce birime yerleştirmeyi hedefliyor. Amazon ayrıca, diğer şirketlerin de kullanabilmesi için yazılımını açık kaynaklı olarak sunmayı planlıyor. Yani aslına bakılırsa önümüzdeki süreçte çok daha fazla şirkette bu sistemi görebiliriz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >