Amazon dev vergi cezasıyla karşı karşıya

Amazon.
Amazon.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan karar doğrultusunda Amazon ciddi bir vergi sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. 2003 yılından bu yana Lüksemburg'da haksız olarak kazandığı avantajlar dolayısıyla şirketin, 250 milyon avro değerinde rekor bir vergi borcu ödemesi gerekecek...

Avrupa Birliği Komisyonu'nun rekabet kontrolünden sorumlu yetkilisi Margrethe Vestager"Lüksemburg'da Amazon'un faydalandığı vergi uygulamaları yasa dışı. Bunun sonucunda Amazon’un cirosunun dörtte üçü vergilendirilmedi." açıklamasında bulundu. Avrupa Birliği Komisyonu'nun elde ettiği bilgilere göre, Lüksemburg, Amazon'un 2003-2011 yılları arasında elde ettiği kazanımların ciddi bir kısmını vergilendirmeden üçüncü bir şirket üzerine aktarılmasına müsaade etti.

Lüksemburg'un bu illegal harekete izin vermesine neden olarak üçüncü şirketin, Amazon'un fikri mülkiyetini elinde bulundurması gösteriliyor. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonu bahse konu olan para aktarımlarının iki şirket arasında telif ücreti ödeme durumunda değerlendirilemeyeceğini, belirlenmiş telif bedeli için ödeme seviyelerinin piyasa koşullarını asla yansıtmadığını ve sonuç itibarıyla Amazon'a özel şekilde haksız vergi avantajı sağlandığı sonucuna hükmettiklerini ifade etti.

Amazon'un hamlesi ne olacak?

Avrupa Birliği Komisyonu'nun yaptığı açıklamanın ardından Amazon, "Şirketimiz, Lüksemburg hükümeti tarafından herhangi özel bir muameleye tabi tutulmadığına inanmaktadır ve biz tüm vergilerimizi Lüksemburg kanunları ve uluslararası vergi hukukuna uygun şekilde ödedik." açıklamasında bulundu.

Lüksemburg hükümeti, dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald's ve Fransa'nın en büyük enerji şirketlerinden olan Engie'ye sağladığı vergi uygulamaları nedeniyle de Avrupa Birliği tarafından göz hapsinde tutuluyor. Amazon'a çıkarılan yüklü vergi faturası, esnek vergi düzenlemelerine sahip olan İrlanda'nın başını çektiği AB'deki diğer üye devletlerin vergi kolaylıkları konusunda daha dikkatli olmasını sağlayacak mı sorusunun cevabını önümüzdeki günlerde almak mümkün olabilecek...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >