Amazon One, mağaza satın almalarını onaylamak için avuç içini kullanıyor

Amazon
Amazon

Amazon, biyometrik ödeme sistemlerinin kapsam alanını genişleterek Amazon One ile birlikte mağaza satın alımlarında ödemeyi avuç içinden yapmayı planlıyor.

Şu anda pilot kapsamında Seattle'daki iki mağazada test edilen sistemin önümüzdeki süreçte farklı mağazalara da entegre edilmesi bekleniyor.

Amazon, uzunca bir süredir Whole Foods gıda zincirinde test ettiği yeni nesil avuç içi ödeme sistemini daha geniş kapsamlı hale getiriyor. Geçtiğimiz dönemlerde Orville isimli yeni ödeme sistemini duyuran şirket, bu sayede tek işlem süresini saniyenin üçte birinde gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Üstelik ödeme sırasında temasa gerek yok. Geometrik derinlik teknolojisi sayesinde elin şekli de boyutu hızlıca işlenebiliyor.

Konuyla alakalı ilk soru işareti ise güvenlik oluyor.

  • Orville nedir? Öncelikle bu ödeme yönteminden bahsetmek gerekiyor. Nakit ya da kartla ödeme zorunluluğunu ortadan kaldıran sistem sizi elinizden tanıyor. Yani yanınızda herhangi bir akıllı telefon olmasa dahi ödeme yapabiliyorsunuz. İsmi de 2017'den bu yana yayınlanan ABD bilim-kurgu dizisi The Orville'den geliyor.

Avuç içinin okunmasını temel alıyor.

Amazon One kapsamında mağazadan alınan ürünler doğrudan çıkışta avuç içi taratılarak satın alınabiliyor.
Amazon One kapsamında mağazadan alınan ürünler doğrudan çıkışta avuç içi taratılarak satın alınabiliyor.

Orville, banka ya da kredi kartlarından çok daha fazla bilginin sisteme girildiği anlamına geliyor. Ama ödeme yöntemi olarak epey güvenli olduğu söylenebilir. Biyometrik verilerin klasik rakam ya da sayılardan oluşan şifrelere göre çok daha güvenli olduğu yıllardır biliniyor. Ancak bu noktada ise biyometrik verilerin paylaşılıp paylaşılmadığı konusunda çeşitli soru işaretleri var.

Bu sayede temassız ödeme sistemlerini avuç içine yerleştiren Amazon, satın alma işlemlerinde kimlik doğrulamak için bu sistemi fazlasıyla kullanıyor.

Artık Amazon One olarak isimlendirilen servis sayesinde ise ofisler, spor salonları ve ortak hizmet alanlarına da benzer bir biyometrik tarama sonrasında girilmesi söz konusu oluyor. Şimdilik Seattle'daki iki Amazon Go mağazasıyla sınırlı olan bu sistemin önümüzdeki süreçte kapsam alanının önemli oranda genişlemesi bekleniyor.

Kullanmak için avucu cihazın üzerinde tutarak kasıtlı bir hareket yapması gerekiyor.

Amazon'da perakende biriminin sorumlu başkan yardımcısı olan Dilip Kumar, konuyla alakalı şu açıklamayı yapıyor:

    Bazıları şüphesiz Amazon'un bu verileri nasıl depolamayı ve potansiyel olarak para kazanmayı planladığı konusunda endişelenecek. Ancak verilerin bulutta son derece güvenli bir yerde saklandığı ve mağaza tarayıcısında şifreleme yapılıyor. Ayrıca isteyen kullanıcılar Amazon One ile ilgili verilerini one.amazon.com üzerinden istedikleri zaman silebilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >