Amazon yangınları geri döndü: Bolsonaro koltuğunda kaldıkça da devam edebilir

(Arşiv)
(Arşiv)

Brezilya geçtiğimiz sene Amazon'da çıkan yangınlarla anılmış hatta Devlet Başkanı Bolsonaro oyuncu Leonardo DiCaprio ile Amazon tartışmasına girmişti. Bolsonaro aynı zamanda Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a da tepki göstermişti.

Yangınlar 2020'nin Ağustos ayında yeniden alevlenmişe benziyor ve Bolsonaro yangınların varlığını reddetmeye devam ediyor.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon yağmur ormanlarında çıkan yangınları reddetti, medyada çıkan haberlere 'yalan' dedi. Öte yandan Bolsonaro'nun kendi hükümetinin oluşturduğu veriler dahi Amazon'da bölge bölge yangınların çıktığını gösteriyor.

  • Başkan Bolsonaro 2019 yılında çıkan Amazon yangınlarında da buna benzer bir tutum takınmış, hükümete yöneltilen eleştirileri kesin bir dille reddetmişti.

Apui, Amazon, Brezilya, 12 Ağustos 2020, Reuters
Apui, Amazon, Brezilya, 12 Ağustos 2020, Reuters

Reuters muhabirleri geçtiğimiz gün Amazon'un Apui kasabasında kara bulutlara ve büyük alevlere şahit oldu. Bolsonaro'nun yorumları, Reuters'ın görüntüleri sonrası geldi.

  • 2019'daki Amazon yangınları son 9 yılın en kötüsüydü ancak bu ay çıkan yangınların 2019'dan daha kötü olduğu belirtiliyor. Ağustos'un ilk 10 gününde 10 binden fazla yangın rapor edildi ve bu rakam geçen yıldan yüzde 17 fazla.

Apui, Amazon, Brezilya, 12 Ağustos 2020, Reuters
Apui, Amazon, Brezilya, 12 Ağustos 2020, Reuters

Jair Bolsonaro yangınlarla alakalı ilginç bir öneride bulundu. Brezilyalı Başkan, "Yandığını söyledikleri yerin üzerinden uçakla geçsek, bir hektarın alev aldığını dahi göremezler. Amazon'un yandığı bilgisi bir yalan ve biz bununla gerçek rakamlar ile savaşmalıyız" dedi.

Bolsonaro'ya eleştiri

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

1990'lardan beri hükümetin erişiminin kısıtlı olduğu bölgede illegal faaliyetler yürüten 'çevre suçluluları' Amazon ormanlarını tahrip ediyor. Bu suçlular genelde tehlikeli ve silahlı kişilerden oluşuyor.

Devletin bütün gücünü bölgeye harcasa bile engelleyemeyeceği durumlar olması muhtemel ancak Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yangınlara karşı aldığı tavır farklı bir boyuta ulaşmış durumda.

Bolsonaro yangınları reddediyor, önlem alma konusunda yetersiz kalıyor ve ormanları tahrip edenlere 'açık çek' vermekle itham ediliyor.

  • Geçtiğimiz sene ülkenin eski Çevre Bakanı Bolsonaro'yu 'sömürgeciler aynı zihniyette olmak, Amazon'u sömürmek ve ormanları tahrip ederek otlak haline getirmek istemekle' suçlamıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >