Ambulansa yol vermedi, makas atarken 4 kişiyi yaraladı: Hukukçular maganda terörünü yorumladı

Sultangazi'de dün makas atarak ilerleyerek trafik kazasına neden olduğu iddia edilen Muhammed Efkan Yetişmiş (23)'in geçtiğimiz şubat ayında Bahçelievler'de ambulansın önüne geçerek yol vermediği gerekçesiyle hakkında dava açılmıştı.
Sultangazi'de dün makas atarak ilerleyerek trafik kazasına neden olduğu iddia edilen Muhammed Efkan Yetişmiş (23)'in geçtiğimiz şubat ayında Bahçelievler'de ambulansın önüne geçerek yol vermediği gerekçesiyle hakkında dava açılmıştı.

● İstanbul Sultangazi TEM Otoyolu'nda otomobiliyle makas atarak ilerleyen Muhammed Efkan Yetişmiş, 3 aracın karıştığı trafik kazasına neden oldu.

● Kazada 4 kişi yaralandı.Kazaya neden olan Muhammed Efkan Yetişmiş'in Şubat ayında Bahçelievler'de ambulansa yol vermeyen sürücü olduğu belirlendi.

● Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren ve 4 kişinin yaralanmasına neden olan şahsın hukuk sürecini Avukat Emrecan Genez'e sorduk. Genez, "Böyle durumlarda olası kast söz konusu oluyor. Kasten ve taksirle adam yaralamadan hakkında mutlaka suç duyurusunda bulunulacaktır." dedi.

İstanbul Sultangazi'de dün makas atarak ilerlerken trafik kazasına neden olduğu iddia edilen Muhammed Efkan Yetişmiş'in (23) hastanedeki tedavisi sürüyor.

Yetişmiş geçtiğimiz şubat ayında da Bahçelievler'de ambulansın önüne geçerek yol vermemiş sosyal medyada büyük tepkilerin ardından yakalanan Yetişmiş 9 ay ila 5 yıl arasında hapis cezası istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Lüks otomobil takla attı.
Lüks otomobil takla attı.

"Trafik güvenliğini tehlikeye sokma" ve "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 5 yıla kadar hapsi istenen sürücü Muhammed Efkan Yetişmiş 15 Ekim'de Bakırköy 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Makas atıyordu

23.30 sıralarında meydana gelen olayda, iddiaya göre, Edirne istikametine makas atarak ilerlediği öne sürülen Muhammed Efkan Yetişmiş'in kullandığı otomobil, önce bariyerle çarptı. Ardından motosiklete çarpan araç takla attı. Takla atarken üzerinde iki kişinin olduğu motosiklete çarpan otomobil, yol üzerinde ters şekilde durabildi. Önlerinde meydana gelen kazayı gören iki otomobil sürücüsü de ani fren yapınca araçlar birbirine çarptı. Toplamda 4 aracın karıştığı kazada ikisi motosiklette ikisi de takla otomobilde bulunan 4 kişi yaralandı.

Ambulansa yol vermemişti

Kazaya neden olduğu öne sürüler sürücü Muhammed Efkan Yetişmiş'in şubat ayında Bahçelievler'de tüm uyarılara rağmen ambulansa yol vermeyen sürücü olduğu belirlendi. Kazayı gören bir kişi, "Makas ata ata iki araç geliyordu. Biri beyaz, biri turuncu. Beyaz ileriye doğru gitti. Turuncu takla attı. Turuncunun içindeki yaralı dışarıya fırladı. 4 yaralı vardı" dedi.

Uzmanlar ne diyor?

GZT'nin ulaştığı Anadolu Avukatlık Ofisi adına sorularımızı yanıtlayan Avukat Emrecan Genez, "Trafik güvenliğini tehlikeye düşürmekten ceza alacaktır. Birinci ve ikinci olayda da geçerli bu durum. Bir kişi aynı dosyada birden fazla suça karışmış olabilir. Savcılık hazırlayacağı iddianamede büyük ihtimalle kasten yaralamayı sokacaktır." dedi.

Avukat Genez, ambulansa yol vermeyerek tepkilere neden olan ve 9 ay ila 5 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanan şahıs hakkında şunları kaydetti:

"Bu anlamda bizim olası kast dediğimiz bir durum var hukuken. Bir suç taksirle de işlenebiliyor kastende işlenebiliyor. Burada bunun ikisinin arasında bir durum var. Olası kast dediğimiz durum. Kişi bir kişinin ölmesini ya da yaralanmasını istemiyor ama bundan kaçınmak için de hiçbir önlem almıyor. Böyle durumlarda olası kast söz konusu oluyor. O oranda ceza alacak demek oluyor. Kasten ve taksirle adam yaralamadan hakkında mutlaka suç duyurusunda bulunulacaktır."

Makas atarken aracının takla atması sonucu yaralanan Efkan Yetişmiş ambulansa böyle bindirildi.
Makas atarken aracının takla atması sonucu yaralanan Efkan Yetişmiş ambulansa böyle bindirildi.

"İlk olayda cezası yüksek ihtimalle 2 yıldan az olacaktır. Öncesinde de bir cezası yoksa ertelenecektir." diyerek cezanın ertelenmesi durumunda olası sürece değinen Genez sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk suçtan 'HAGB' dediğimiz ertelemeyi alırsa, ikinci erteleme için yine kast aranıyor. Mesela kasten birini yaraladınız erteme aldınız ve ikinci sefer birini yaralarsanız bu sefer erteleme söz konusu olmaz ve iki cezayı da birlikte çekersiniz.

"İdari para cezası kesilecektir"

Birincide taksirle erteleme cezası alır ikincisinde ise kasten ceza alırsa yine ertelenir. Cezanın infaz edilebilmesi için art arda kasten ceza alması gerekir. Mahkeme idari para cezası kesecektir. 4 kişinin yaralanması hususunda 1 olaydan kaynaklansa da yaralanmalar 4 ayrı ceza verilecektir. 2 yıl 1 gün dahi olsa ceza evine girmek zorundadır. Hakim bu durumda cezayı erteleyemez."

Muhammed Efkan Yetişmiş aracıyla olan fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
Muhammed Efkan Yetişmiş aracıyla olan fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

"Cezalar yeterli değil"

NTV canlı yayınına katılan Avukat Baykal Doğan, 'trafik teröristleri nasıl durdurulur?' sorusunu yanıtladı.

Baykal Doğan, "Ülkemizde çok yaygın maalesef bu durumlar, ambulansa yol verilmemesi, makas atılması, sollama yapılmayacak yerlerde sollama yapılması gibi. Bu sürücü trafiği tehlikeye sokma suçunu işlemektedir" dedi.

"Ambulansta olan hastanın sırf bu nedenle hastaneye yetiştirilememesi hayatını kaybetmesi veya daha kötü bir hale gelmesi durumunda bu sonuçlardan da kişi bence sorumlu tutulmalıdır."

"Trafikte makas atmada 'bilinçli taksir' durumu söz konusu ve cezası taksirle ceza suçundan daha ağır." şeklinde konuşan Doğan şu ifadeleri kullandı:

"Bence yeterli bir ceza değil. Psikiyatri kontrolünden geçirilerek ona göre ehliyet kullanıp kullanamayacağına karar verilmeli. Ehliyet alan herkesin psikiyatri kontrolünden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum."


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >