Amerikan dizilerinin güldüren yabancı ülke uyarlamaları

Amerikan dizilerin yabancı uyarlamaları

Amerikan filmleri ve dizileriyle baş etmenin zor olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Sadece ABD’de yılda 1300’den fazla TV şovunun yayınlanıyor olması aslında her şeyi açıklıyor. Diğer ülkeler ise dünyanın en çok izlenen ve en sevilen dizileriyle rekabet etmek yerine onları taklit etme veya uyarlama yoluna gidiyor. İşte gerçeğini aratmayan birbirinden ilginç Amerikan dizilerinin başka ülkeler tarafından yapılan taklit ve uyarlama versiyonları.

İzleyici sayısı milyonlara ulaşmış, televizyon tarihinde yerini almış, 12 Amerikan dizisinin yabancı uyarlaması. Bazıları ise gerçekten çok komik...

The Simpson / The Samsonadzes

                                    
                                    
                                    
                                    Eğer The Simpsons'ı gerçekten seviyorsanız, kesinlikle animasyon çizgi dizinin Gürcü versiyonu olan Samsonadzes'ı göz atmanız gerekecektir. Animasyon kalitesini kıyaslayacak olursak hataya düşebiliriz. Çünkü dizinin ABD versiyonu ile Gürcü versiyonu arasında bariz bir fark gözüküyor.
The Simpson / The Samsonadzes Eğer The Simpsons'ı gerçekten seviyorsanız, kesinlikle animasyon çizgi dizinin Gürcü versiyonu olan Samsonadzes'ı göz atmanız gerekecektir. Animasyon kalitesini kıyaslayacak olursak hataya düşebiliriz. Çünkü dizinin ABD versiyonu ile Gürcü versiyonu arasında bariz bir fark gözüküyor.
Friends / Love Is So Close

                                    
                                    
                                    
                                    Friends, sitcom denilince akla ilk gelen, dizi öneri listelerinde en tepelerde yer alan Amerikan yapımı en iyi dizilerden birisi, aynı şeyi İran yapımı Love Is So Close için söylemek gerçekten güç. Oyuncuları benzetmeye çalışmaları ise uyarlamayı bir hayli komik duruma düşürüyor.
Friends / Love Is So Close Friends, sitcom denilince akla ilk gelen, dizi öneri listelerinde en tepelerde yer alan Amerikan yapımı en iyi dizilerden birisi, aynı şeyi İran yapımı Love Is So Close için söylemek gerçekten güç. Oyuncuları benzetmeye çalışmaları ise uyarlamayı bir hayli komik duruma düşürüyor.
Orphan Black

                                    
                                    
                                    
                                    Dizide başrol oyuncusu bir intihara tanıklık eder, intihar eden kişinin kendine benzediğini fark edip onun kimliği ile yeni bir hayata başlar. Yıllardır yayınlanan dizi başarısını aldığı ödüller ile taçlandırdı. Son zamanlarda ise dizinin Japon versiyonu çekildi
Orphan Black Dizide başrol oyuncusu bir intihara tanıklık eder, intihar eden kişinin kendine benzediğini fark edip onun kimliği ile yeni bir hayata başlar. Yıllardır yayınlanan dizi başarısını aldığı ödüller ile taçlandırdı. Son zamanlarda ise dizinin Japon versiyonu çekildi
Suits

                                    
                                    
                                    
                                    Amerikan dizilerinin Kore uyarlamaları beğeniliyor olacak ki ilk olarak uyarlama hakları Koreliler tarafından alınıyor. Hikaye ise orjinali gibi hukuk bürosunda çalışan üniversite öğrencisinin başından geçen olayları temel alıyor.
Suits Amerikan dizilerinin Kore uyarlamaları beğeniliyor olacak ki ilk olarak uyarlama hakları Koreliler tarafından alınıyor. Hikaye ise orjinali gibi hukuk bürosunda çalışan üniversite öğrencisinin başından geçen olayları temel alıyor.
Criminal Minds

                                    
                                    
                                    
                                    Oldukça karanlık bir TV programı olan Criminal Minds kısa bir süre önce Güney Kore'de yeniden çekildi ve ilk olarak, gösterinin hayranları bu konuda biraz şüpheciydi. Ancak dizinin ve oyuncuların başarısı hayal kırıklığına uğratmadı. Karşılaştıkları davalar, hiçbir şekilde orijinal ABD versiyonuyla aynı değildi hatta bunların bazıları biraz daha ilginç ve çözülmesi daha zordu.
Criminal Minds Oldukça karanlık bir TV programı olan Criminal Minds kısa bir süre önce Güney Kore'de yeniden çekildi ve ilk olarak, gösterinin hayranları bu konuda biraz şüpheciydi. Ancak dizinin ve oyuncuların başarısı hayal kırıklığına uğratmadı. Karşılaştıkları davalar, hiçbir şekilde orijinal ABD versiyonuyla aynı değildi hatta bunların bazıları biraz daha ilginç ve çözülmesi daha zordu.
Ugly Betty

                                    
                                    
                                    Dizide genç bir sekreterin çalıştığı yerde dış görünüşü ile alay konusu olması ve sonrasında yaşadığı olumlu değişim hikayesi anlatılıyor. Birden fazla ülkede uyarlaması veya kopyası çekilen dizinin belki de en çok sevileni Yunan versiyonu oldu.
Ugly Betty Dizide genç bir sekreterin çalıştığı yerde dış görünüşü ile alay konusu olması ve sonrasında yaşadığı olumlu değişim hikayesi anlatılıyor. Birden fazla ülkede uyarlaması veya kopyası çekilen dizinin belki de en çok sevileni Yunan versiyonu oldu.
How I Met Your Mother

                                    
                                    
                                    
                                    Bu uyarlama versiyonunda oyuncular bile birbirine çok benzetilmiş. Neredeyse aynı kalitede espiriler ve eğlenceli sohbetler söz konusu. Tabi Rus kültürünün farklı ve yabancı gelmesini bir kenara bırakacak olursak.
How I Met Your Mother Bu uyarlama versiyonunda oyuncular bile birbirine çok benzetilmiş. Neredeyse aynı kalitede espiriler ve eğlenceli sohbetler söz konusu. Tabi Rus kültürünün farklı ve yabancı gelmesini bir kenara bırakacak olursak.
The Big Bang Theory  / Theorists

                                    
                                    
                                    
                                    Teorisyenler, Belarus'taki ünlü Big Bang Teorisinin birebir kopya versiyonudur. Uyarlama versiyonu televizyondaki en komik sitcomlardan biri olmasına rağmen ikinci sezonu bile çekilmedi. Leonard'ı oynayan aktör, gösterinin yasal hakları konusunda kandırıldığını gerekçe göstererek uyarlama diziyi sonlandırdı.
The Big Bang Theory / Theorists Teorisyenler, Belarus'taki ünlü Big Bang Teorisinin birebir kopya versiyonudur. Uyarlama versiyonu televizyondaki en komik sitcomlardan biri olmasına rağmen ikinci sezonu bile çekilmedi. Leonard'ı oynayan aktör, gösterinin yasal hakları konusunda kandırıldığını gerekçe göstererek uyarlama diziyi sonlandırdı.
Power Rangers

                                    
                                    
                                    
                                    90'lara damgasını vurmuş her cumartesi sabahı izleyicileri ekrana kilitlemeyi başaran, çocuk ve gençlerin izlemekten keyif aldığı dizilerin başında geliyor. Power Rangers'ı ülkemiz televizyonlarında da bir çok kez seyretme fırsatı bulduk. Kostümlerde ufak değişiklikler göze çarpsa da Japon uyarlaması da bir hayli ilgi çekici gözüküyor.
Power Rangers 90'lara damgasını vurmuş her cumartesi sabahı izleyicileri ekrana kilitlemeyi başaran, çocuk ve gençlerin izlemekten keyif aldığı dizilerin başında geliyor. Power Rangers'ı ülkemiz televizyonlarında da bir çok kez seyretme fırsatı bulduk. Kostümlerde ufak değişiklikler göze çarpsa da Japon uyarlaması da bir hayli ilgi çekici gözüküyor.
Gossip Girl 

                                    
                                    
                                    
                                    Gençlik dizisi olarak yayınlanan Amerikan versiyonu ülkede çok ses getiren yapımlardan birisi halinde geldi bir çok ülkede uyarlaması yapılan dizinin en dikkat çeken uyarlamasını da Taylan televizyonları yapmayı başardı. Sıkılmadan izleye bileceğiniz 18 bölüm.
Gossip Girl Gençlik dizisi olarak yayınlanan Amerikan versiyonu ülkede çok ses getiren yapımlardan birisi halinde geldi bir çok ülkede uyarlaması yapılan dizinin en dikkat çeken uyarlamasını da Taylan televizyonları yapmayı başardı. Sıkılmadan izleye bileceğiniz 18 bölüm.
Breaking Bad / Metastasis

                                    
                                    
                                    
                                    İlk bölümü çıktığı günden beri Breaking Bad'den bahsediyoruz ve bugün de çoğu izleyicinin bir numaralı televizyon dizisi konumunda. Latin Amerika'daki Sony Televizyon yapımcıların 4 aydan kısa bir sürede yaklaşık 40 bölümden oluşan 62 bölümün tamamını ,Metastasis adıyla Kolombiya versiyonunu çekmeyi başardı.
Breaking Bad / Metastasis İlk bölümü çıktığı günden beri Breaking Bad'den bahsediyoruz ve bugün de çoğu izleyicinin bir numaralı televizyon dizisi konumunda. Latin Amerika'daki Sony Televizyon yapımcıların 4 aydan kısa bir sürede yaklaşık 40 bölümden oluşan 62 bölümün tamamını ,Metastasis adıyla Kolombiya versiyonunu çekmeyi başardı.
Prison Break / Pobeg

                                    
                                    
                                    
                                    Prison Break, ABD'deki en sevilen televizyon programlarından biri. Öyle ki, 2010'da, “Red Square Studio” adlı bir Rus prodüksiyon şirketi, inanılmaz miktarda detay kullanarak büyük bir başarı ile diziyi yeniden uyarladı. Pobeg adlı dizi, Rus kültürüyle yeniden harmanlandı.
Prison Break / Pobeg Prison Break, ABD'deki en sevilen televizyon programlarından biri. Öyle ki, 2010'da, “Red Square Studio” adlı bir Rus prodüksiyon şirketi, inanılmaz miktarda detay kullanarak büyük bir başarı ile diziyi yeniden uyarladı. Pobeg adlı dizi, Rus kültürüyle yeniden harmanlandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >