Analiz: Zeki insanların 16 özelliği

İnsanoğlunun en fazla sevdiği testler zeka testleridir. Güzellik ve zeka insan egosunun en fazla beslendiği kanallardır. Peki sen ne kadar zekisin? Bu 16 özelliğin kaç tanesi sende var?

Her insan dile getirmese de içten içe zeki olduğunu düşünür ve buna inanır. Ancak kendisinden daha zeki birini gördüğünde de takdir etmekten kendini alıkoyamaz.

Peki zeka avantaj mıdır yoksa dezavantaj mıdır? Doğru kişide etkili bir silaha dönüşürken yanlış ellerde ise adeta murdar olur...




En çok çalışırken eğlenirler
Çalışırken zekalarını kullandıkları için bundan çok keyif alırlar. Ferrari'niz olsa sürerken keyif almaz mıydınız?
En çok çalışırken eğlenirler Çalışırken zekalarını kullandıkları için bundan çok keyif alırlar. Ferrari'niz olsa sürerken keyif almaz mıydınız?
Hem gerçekçi hem de hayalperestdirler
Sıradan insanlardan daha büyük hedefler koyarlar ve bu hedeflere ulaşırken yine sıradan insanlara nazaran daha gerçekçi yollar izlerler. Dünyanın güneş etrafında döndüğü iddia etmek için hayalperest, bu teoriyi bilimsel olarak ispatlamak için gerçekçi olmanız gerekir.
Hem gerçekçi hem de hayalperestdirler Sıradan insanlardan daha büyük hedefler koyarlar ve bu hedeflere ulaşırken yine sıradan insanlara nazaran daha gerçekçi yollar izlerler. Dünyanın güneş etrafında döndüğü iddia etmek için hayalperest, bu teoriyi bilimsel olarak ispatlamak için gerçekçi olmanız gerekir.
İnatçı ve takıntılı olurlar
Thomas Edison ampulü bulana kadar 2 bin başarısız deneme yaptı. Kim daha inatçı tartışmayalım istersen…
İnatçı ve takıntılı olurlar Thomas Edison ampulü bulana kadar 2 bin başarısız deneme yaptı. Kim daha inatçı tartışmayalım istersen…
Her zaman bir adım öndedirler
Herhangi bir olaya ya da konuya her açıdan bakabildikleri için genellikle buz dağının görünmeyen tarafını görürler. İsabetli tahminler de onlar için bir ego kumarıdır. Bunu oynamaktan zevk alırlar. Zekalarının dikkat çektiği çıkış noktası da burasıdır.
Her zaman bir adım öndedirler Herhangi bir olaya ya da konuya her açıdan bakabildikleri için genellikle buz dağının görünmeyen tarafını görürler. İsabetli tahminler de onlar için bir ego kumarıdır. Bunu oynamaktan zevk alırlar. Zekalarının dikkat çektiği çıkış noktası da burasıdır.
Başkalarının hatalarından ders alırlar
Bir şeyler öğrenmek ya da ders almak için kendi hatalarını yapmaya beklemezler. İyi birer gözlemci oldukları için başkalarının hatalarından da ders alırlar.
Başkalarının hatalarından ders alırlar Bir şeyler öğrenmek ya da ders almak için kendi hatalarını yapmaya beklemezler. İyi birer gözlemci oldukları için başkalarının hatalarından da ders alırlar.
Çabuk öğrenir ve hemen adapte olurlar
Öğrenmeleri gereken şeyi bir mantığa oturtmayı ve formülize etmeyi severler. Bu da öğrenme sürelerini kısaltır ve zekaları sayesinde kolay kabul edildikleri için yeni girdikleri ortamda adaptasyon sorunu yaşamazlar.
Çabuk öğrenir ve hemen adapte olurlar Öğrenmeleri gereken şeyi bir mantığa oturtmayı ve formülize etmeyi severler. Bu da öğrenme sürelerini kısaltır ve zekaları sayesinde kolay kabul edildikleri için yeni girdikleri ortamda adaptasyon sorunu yaşamazlar.
Öngörü ve pratik çözüm bulabilme kabiliyetleri yüksektir
Karşılaşılması muhtemel sorunları diğer insanlara göre daha çabuk öngörürler. Dedik ya, bir adım öndeler. Sorunlara hem kolay hem de kısa yoldan çözüm bulurlar. Bu da beraberinde üşengeçliği getirebilir. Bill Gates'in “Her zaman en tembel insanları işe alırım çünkü tembeller çok karışık işleri bile en kısa yoldan yaparlar” sözünün gizli öznesi zeka olabilir mi?
Öngörü ve pratik çözüm bulabilme kabiliyetleri yüksektir Karşılaşılması muhtemel sorunları diğer insanlara göre daha çabuk öngörürler. Dedik ya, bir adım öndeler. Sorunlara hem kolay hem de kısa yoldan çözüm bulurlar. Bu da beraberinde üşengeçliği getirebilir. Bill Gates'in “Her zaman en tembel insanları işe alırım çünkü tembeller çok karışık işleri bile en kısa yoldan yaparlar” sözünün gizli öznesi zeka olabilir mi?
Zıt kutupları uzlaştırma becerileri yüksektir​
İyi bir lider olmanın şartlarından biri budur. Her kesime hitap edebilir, herkesin seviyesine inip çıkabilir ve her kesimi bir arada tutabilirler.
Zıt kutupları uzlaştırma becerileri yüksektir​ İyi bir lider olmanın şartlarından biri budur. Her kesime hitap edebilir, herkesin seviyesine inip çıkabilir ve her kesimi bir arada tutabilirler.
Sürekli yeni bir şeyler öğrenme açlığı çekerler
Bu zekanın beslenmesi lazım değil mi? Benzin koymadığınız Ferrari'yi nasıl kullanacaksınız? Ya da şöyle diyelim; aç ayı oynar mı?
Sürekli yeni bir şeyler öğrenme açlığı çekerler Bu zekanın beslenmesi lazım değil mi? Benzin koymadığınız Ferrari'yi nasıl kullanacaksınız? Ya da şöyle diyelim; aç ayı oynar mı?
Konuşmayı pek sevmezler
Aslında çok konuşurlar ama siz duymazsınız. Kendi içlerinde sürekli konuştukları için bazen çevreleriyle iletişimleri sekteye uğrar.
Konuşmayı pek sevmezler Aslında çok konuşurlar ama siz duymazsınız. Kendi içlerinde sürekli konuştukları için bazen çevreleriyle iletişimleri sekteye uğrar.
Mizah yetenekleri gelişmiş olur
Espri, zıtlıklardan harmoni oluşturma sanatıdır. Zıt kutupları uzlaştırma yeteneği yüksek olan birinin espri yapması çok da zor olmasa gerek?
Mizah yetenekleri gelişmiş olur Espri, zıtlıklardan harmoni oluşturma sanatıdır. Zıt kutupları uzlaştırma yeteneği yüksek olan birinin espri yapması çok da zor olmasa gerek?
Mutsuzdurlar
Takıntılı ve inatçı olmanın en büyük dezavantajı mutsuzluktur. Normal bir insanın tatmin olacağı şeyler onlara yetersiz gelir. Sınırlarının olduğunu kendilerine itiraf edemezler ve hep daha iyisini ararlar. Tatmin olamadıkları için mutlu da olamazlar.
Mutsuzdurlar Takıntılı ve inatçı olmanın en büyük dezavantajı mutsuzluktur. Normal bir insanın tatmin olacağı şeyler onlara yetersiz gelir. Sınırlarının olduğunu kendilerine itiraf edemezler ve hep daha iyisini ararlar. Tatmin olamadıkları için mutlu da olamazlar.
Mükemmeliyetçidirler
Her zaman daha iyisini yapabileceklerini bildikleri için sınırları zorlamayı severler. İşlerinde herhangi bir kusur olduğunun başkaları tarafından yüzlerine vurulmasına da dayanamayacakları için egoları ile büyük bir savaş içinde olurlar. İnsanlar tarafından 'hata yapmayan biri' olarak bilinmek isterler.
Mükemmeliyetçidirler Her zaman daha iyisini yapabileceklerini bildikleri için sınırları zorlamayı severler. İşlerinde herhangi bir kusur olduğunun başkaları tarafından yüzlerine vurulmasına da dayanamayacakları için egoları ile büyük bir savaş içinde olurlar. İnsanlar tarafından 'hata yapmayan biri' olarak bilinmek isterler.
Zaman zaman ukala olabilirler
Bunu kasıtlı olarak yapmazlar ancak bazen herkesi kendi seviyelerinde sanarlar. Kendi perdelerinden konuştuklarında bu karşı taraf için can sıkıcı olabilir ve ukalalık olarak algılanır.
Zaman zaman ukala olabilirler Bunu kasıtlı olarak yapmazlar ancak bazen herkesi kendi seviyelerinde sanarlar. Kendi perdelerinden konuştuklarında bu karşı taraf için can sıkıcı olabilir ve ukalalık olarak algılanır.
Asosyal olabilirler
Zekalarının farkında vardıkları anda diğer insanları küçümseyebilir ve kibir yapabilirler. Bunun akabinde sosyal hayattan soyutlanır ve kendi kendilerine yeteceklerini düşünerek içlerine kapanırlar.
Asosyal olabilirler Zekalarının farkında vardıkları anda diğer insanları küçümseyebilir ve kibir yapabilirler. Bunun akabinde sosyal hayattan soyutlanır ve kendi kendilerine yeteceklerini düşünerek içlerine kapanırlar.
Narsistlik imzaları olabilir
Her zeki insan biraz biraz narsisttir. Sosyal zekası yüksek olanlar bunu karizmaya çevirirken, dozunu kaçıranlar ise itici klasmanda mücadele ederler.
Narsistlik imzaları olabilir Her zeki insan biraz biraz narsisttir. Sosyal zekası yüksek olanlar bunu karizmaya çevirirken, dozunu kaçıranlar ise itici klasmanda mücadele ederler.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >