Anaokulu, anasınıfları, kreşler açılacak mı? (Hangi anaokulları açılacak?)

Anaokulları yüz yüze eğitime mi geçiyor?
Anaokulları yüz yüze eğitime mi geçiyor?

Çalışan anne-babaları anaokulu ve kreşlerin kapalı olması bir hayli zorluyordu. Dün Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamanın ardından en çok merak edilen konular 'Anaokulu, anasınıfları, kreşler açılacak mı?' 'Hangi anaokulları açılacak?' 'Hangi kreşler açılacak?' oldu.

Dünyada ve Türkiye'de koronavirüs salgınıyla mücadele devam ederken hızla yükselişi durdurmak için bir dizi tedbirler alınıyor. Bu tedbirlerin en başında yüz yüze eğitime ara verilmesi olmuştu. Ancak bu durum çalışan anne-babalar için büyük bir zorluğa dönüştü. Anne-babaların gözü kulağı anaokulu ve kreşlerle ilgili gelecek açıklamadaydı. Beklenen açıklama dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından geldi. Belirli okul öncesi eğitim kurumlarının yüz yüze eğitime geçebileceği duyuruldu. Açıklamadaki bir ifade vatandaşların kafasını karıştırdı ve 'Ana sınıfı hariç anaokulu ne demek?' diye araştırmaya konuldu. Öte yandan 'Anaokulu, anasınıfları, kreşler açılacak mı?' 'Hangi anaokulları açılacak?' 'Hangi kreşler açılacak?' 'Anaokulları yüz yüze eğitime geçecek mi?' gibi sorulara cevap arandı. Merak edilen tüm sorulara haberimizden detaylı olarak ulaşabilirsiniz.

Anaokulu, anasınıfları, kreşler açılacak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında alınan karar gereği, ana sınıfları hariç, tam gün hizmet veren resmi ve özel tüm anaokulları, COVID-19 tedbirleri kapsamında belirlenen koşulları yerine getirmek kaydıyla yarından itibaren yüz yüze eğitime geçecektir" denildi.

Hangi anaokulları açılacak?

Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, okul öncesi kurumlar için alınan kararı da duyurdu. Buna göre, ''Sağlıkçılarımıza ve diğer çalışanlarımıza destek olmak amacıyla kamuya ait okul öncesi kurumları, ana sınıfları hariç faaliyetlerini sürdürebilecektir'' dedi.

Ana sınıfı hariç anaokulu ne demek?

Kamuya ait okul öncesi kurumları ve ana sınıfları hariç diğer okul öncesi kurumlar açık olacak. İlkokul, ortaokul ve kız meslek liselerinin kendi bünyelerinde olan ana sınıfları kapalı olacak. Bağımsız anaokulları açık olacak.

Kreşlerde nasıl eğitim verilir?

Çocuğun daha çok fiziksel bakım ihtiyaçlarının karşılandığı, tüm gelişim basamaklarının; zihinsel, dil, hareket, sosyal psikolojik ve gelişim ihtiyaçlarının karşılandığı kurumda verilen eğitimdir.

Kaliteli bir gündüz kreş programı çocuğunuzun gelecekteki başarısını pozitif yönde etkiler. Çocuğun doğumundan itibaren evde verilmeye başlanan temel alışkanlıkları kazanma yolunda önemli adımlar atılır. Yemek, uyku, tuvalet, temizlik gibi alışkanlıkları geliştirilir.

Çocuklar nasıl paylaşmaları gerektiğini, problem çözmeyi ve takım oyuncuları olmayı öğrenirler. İyi eğitmenler eşliğinde yürütülen programlarda çocuklar çatışma durumunda uzlaşı oluşturmayı ve diyalog geliştirmeyi de öğrenir.

Anaokullarında eğitim nasıl?

Anaokulu çocuğa bilgi aktarmaktan çok, çocuğun içinde var olan yeteneklerini çıkarmaya ve geliştirmeye yönelik bir kurumdur. Daha çok çocuğun gelişim alanlarını birebir destekleyen eğitimin verildiği yerdir. Anaokuluna giden çocuklar, kendi akranlarıyla sosyalleşme, bir şeyleri paylaşma ve iletişime geçme imkanlarına sahip olurlar.

Çocuklardaki merak duygusunu ve bir şeyler başarma arzusunu uyandıran çeşitli oyunlar oynanır. Bu oyunlar toplumsal hayata adaptasyon konusunda çocuğun bakışını geliştirmektedirler.

Kreş ve anaokuluna başlamadan önce ne yapmalı?

Erken çocukluk adı verilen 0-6 yaş arası dönem yaşamın temelidir. Bu dönemde çocuğun öğrenme hızı çok yüksektir. Beyin gelişiminin büyük bir bölümü 0-4 yaş arasında tamamlanmaktadır. Bu dönemde çocuğun yeterli beslenmesi, etkileşimde bulunabildiği, onun gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması gerekmektedir. Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktasıdır.

Çocuk kreşe ya da anaokuluna verilmeden önce mutlaka aile ortamında, çocuğun gelişimine katkıda bulunacak eğitim verilmelidir. Bu yüzden, aile ortamında çocuğa;

Sorumluluk alabilmesi ve seçim yapabilmesi için fırsat verilmeli,

Hikaye anlatma, şarkı söyleme ve konuşma yoluyla dil gelişimi desteklenmeli,

Hareket etme becerilerini geliştirebilmesi için fırsat verilmeli,

Yaşayarak ve keşfederek bir şeyler öğrenmesine olanak tanınmalı,

Paylaşma, iş birliği ve yardımlaşma öğretilmeli,

Kendisinde değer vermesi ve başarılarından gurur duyması için desteklenmelidir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >