Android 9 Pie güncellemesini alacak akıllı telefonlar listesi

Android 9 Pie
Android 9 Pie

Google'ın uzunca bir süredir beklenen ve Beta kapsamında testleri devam eden mobil işletim sistemi Android 9 Pie yayınlandı. Peki ama hangi cihazlar Android 9 Pie güncellemesini alıyor? Detaylar haberimizde:

Google, Mayıs'ta düzenlediği Geliştiriciler Konferansı kapsamında yeni mobil işletim sisteminin duyurusu yapmış; çalışmaların beta aşamasında devam ettiğini bildirmişti. Aradan geçen üç aylık süreçte daha kararlı hale gelen yeni sistem kısa süre önce yayınlandı.

Öncelikle Google Pixel'ler için aktif edilen mobil işletim sisteminin sonbahar aylarında birçok farklı cihaza yüklenebileceği tahmin ediliyor. Bu noktada kullanıcıların en çok merak ettiği detay ise kendi akıllı telefonlarına güncellemenin ne zaman geleceği... Bu rehberimizde Android 9 Pie konusundaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak cevapları sizlerle paylaşıyoruz.

Android 9 Pie güncellemesi her zaman olduğu gibi ilk etapta Google Pixel'lere geliyor.
Android 9 Pie güncellemesi her zaman olduğu gibi ilk etapta Google Pixel'lere geliyor.

Google

Listenin ilk sırasında tahmin edilebileceği gibi Google yer alıyor. Çünkü Android sisteminin geliştiricisi olarak her zaman olduğu gibi güncellemeleri ilk etapta Google telefonlar alıyor. Bu kapsamda hem Google Pixel 2 hem de Google Pixel 2 XL'ın Android 9 Pie ile kısa zamanda güncelleneceğini bildirmek gerekiyor. Öte yandan Pixel ve Pixel XL'ın benzer şekilde yeni sürüme yükseleceği belirtiliyor.

Google, kendi markası altındaki akıllı telefonlar için iki yıllık tam destek ve üç yıllık güvenlik güncelleştirmeleri sözü veriyor. Dolayısıyla yeni modeller için de sürecin böyle işlediğini bilmekte yarar var.

Google ile yakından temas kuran ve AndroidBeta programı kapsamında şirketle birlikte çalışan birçok farklı akıllı telefon üreticisi var. Haliyle Google Pixel'ler ardından sıra bu iş ortakları tarafından üretilen akıllı telefonlara geliyor.

Android Beta iş ortaklığı kapsamında güncellemeyi öncelikli alacak akıllı telefonlar şöyle:

  • Sony Xperia XZ2
    Xiaomi Mi Mix 2S
    Nokia 7 Plus
    Oppo R15 Pro
    Vivo X21
    OnePlus 6
    Essential Phone PH-1

Bu telefonların her biri yakın zamanda Android 9 Pie güncellemesini yükleyebilir hale geliyor. Sürpriz bir gelişmeyle Essential Phone yaptığı duyuru sayesinde PH-1'in şimdiden güncellemeyi aldığı belirtildi. Aslında bu da Google Pixel'lerle aynı anda güncellemenin sunulduğu anlamına geliyor.

Samsung, her sene Galaxy S serisi akıllı telefonla tepeye oynuyor. Yani bir anlamda her sene 'premium' bir akıllı telefon satışa çıkarılıyor. Samsung'un ismi her ne kadar az önceki 'güncellemeyi öncelikli alacak akıllı telefonlar' listesinde yer almasa da hızlı bir şekilde üst seviye modeller için Android 9 Pie geleceği belirtiliyor.

Samsung Galaxy S9 ve Galaxy S9+, Samsung özelinde Android Pie'yi alacak ilk modellerden ikisi. Bunun haricinde birkaç gün içinde tanıtılacak olan Galaxy Note 9'un da hızlı şekilde yeni sürümü destekleyeceği belirtiliyor. Ek olarak Galaxy S8, Galaxy S8+, Active S8 ve Galaxy Note 8'in de güncellemeleri alacağı belirtiliyor.

LG,'nin de güncellemeleri hızlı takip edeceği tahmin ediliyor. Bu kapsamda Android 9 Pie güncellemesini alacak olan modellerin başında G7 ThinQ geliyor. Akabinde V30, V20 ve G6 modellerinin de Android Pie güncellemesi alacağı belirtiliyor. LG kullanıcılarının özellikle güncellemeleri çok hızlı alamamaktan şikayetçi olmaması Android 9 Pie'de yakın tarih izlenirse durumu tersine çevirebilir.

Huawei'nin ne yapacağını tam olarak kestirmek zor. Ancak son yıllardaki yükselişiyle birlikte akıllı telefon pazarında her geçen gün pastadan daha büyük bir dilimi almayı başarıyor. Huawei'nin Android 9 söz konusu olduğunda P20 serisine öncelikli olarak bu güncellemeyi sunacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Akabinde P10, Mate 10, Honor 9, Honow View 10 ve Mate 9 gibi modellerin de Android 9 Pie ile güncelleneceği tahmin ediliyor.

Diğerleri

Her ne kadar akıllı telefon piyasasında en fazla sözü geçen şirketler yukarıdaki listeyi oluştursa da bu alanda hizmet veren aslında farklı birçok şirket var.

- One Plus 5 ve 5T'nin Android 9 Pie güncellemesi alması bekleniyor.

- HTC'nin U11 modelinin benzer şekilde yeni sürüme yükseleceği tahmin ediliyor.

- BlackBerry KEYone muhtemelen Android Pie'e yükselmeyecek ama KEY2 güncellemeyi alacak.

- Nokia'nın 7 Plus modeli güncellemeyi ilk alacak telefonlardan biri.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >