Ankara'da YHT kaza yaptı: 9 ölü, 84 yaralı

Ankara'da tren kazası meydana geldi.
Ankara'da tren kazası meydana geldi.

Ankara-Konya seferinin gerçekleştiren yüksek hızlı tren kılavuz treniyle çarpıştı. Meydana gelen kazada üçü makinist 9 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi yaralandı. Kazada kusuru bulunduğu gerekçesiyle 3 TCDD personeli gözaltına alındı.

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda kaza yaptı.

Kazada kusuru bulunduğu gerekçesiyle 3 TCDD personeli gözaltına alındı.

Tren kazası Yüksek Hızlı Tren'in aynı güzergahta yol kontrolü yapan kılavuz trene çarpması sonucu meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'daki tren kazasıyla ilgili şunları kaydetti:

  • ''Büyük ve güçlü Türkiye davası yolunda gayret göstermiş ülkemizin kalkınması için emek vermiş milletimizin kalbinde müstesna yer edinmiş devlet adamlarımızın tamamını saygıyla anıyorum. Sözlerime başlamadan önce bu sabah 06.30 civarında meydana gelen tren kazasıyla ilgili üzüntülerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ankara-Konya YHT'nin Marşandiz istasyonunda kılavuz yol kontrol lokomotifi ile çarpışması sonucu 9 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 47 vatandaşımız da yaralanmıştır. Kaza ile ilgili adli ve idari soruşturmaya başlanmıştır. Şu ana kadar 3 kişi gözaltına alınmıştır. Bu kaza tüm boyutlarıyla incelenecek, sorumlular ortaya çıkartılacak ve gereken her şey yapılacak."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kazaya ilişkin bir açıklama yaptı. Kaza sonrası 84 yaralının hastaneye kaldırıldığını söyleyen Turhan, "34 yaralımızın tedavisi hastanelerde devam ediyor, 2'sinin durumu ağır" dedi.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan kazaya ilişkin şunları söyledi:
  • "Bu sabah Ankara Garı'ndan 06.30'da Konya'ya hareket eden trenimiz 06.36 sıralarında Yenimahalle İlçemizde yol kontrolünden dönen lokomotifimiz ile kafa kafaya çarpışmasıyla elim kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye kaldırılan yaralılardan biri de hastanede hayatını kaybetmiştir.”

Vali Şahin açıklama yaptı

Vali Şahin, Ankara-Konya seferini yapan YHT'nin kılavuz diye tabir edilen kontrol treni ile çarpıştığını kaydetti.

Ekiplerin olayın meydana gelmesinin hemen ardından olay yerine geldiklerini belirten Şahin, ''Ekiplerimiz hemen buraya sevk edildi. Şu an 43 yaralı var ve 4 vatandaşımızı kaybettik. Ekiplerimiz hala kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Umudumuz daha fazla ölü sayısının olmaması. Kazanın nedeni konusunda teknik inceleme yapıldıktan sonra arkadaşlarımız detaylı bilgiler verdiğinde sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan (ortada), olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan (ortada), olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
  • Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yüksek hızlı tren yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu. Çarpışma sonrası tren raydan çıkarak üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit trenin üstüne çöktü" denildi.

Kaza sonrası üst geçidin bir kısmı iki vagonun üstüne göçerken bazı vagonlar da devrildi.

Klavuz tren nedir?

  • İlave bir Emniyet ve güvenlik tedbiri olarak, ilk ticari seferin başlamasından önce hat üzerinde yolcusuz olarak işletilen trendir. Kış aylarında klavuz lokomatifin vazifesinin görüş mesafesi düşük olmasından buzlanmanın oluşmasından dolayı hattın güvenliğine yönelik çalışma yapmak olduğu belirtiliyor.

    Kılavuz trenlerin gün içerisinde farklı görevleri olabiliyor. Bu görevler arasında tren hattında herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmek de var, depo ya da bakım merkezine bazı vagonları götürmek de.

Yaralı yolcu kazayı anlattı

Kazayı yaşayan yolculardan biri olayı şöyle anlattı:

  • "06.30 Konya trenine binmiştim. Tren daha hızlanmamıştı. Birden büyük bir sarsıntı yaşadık. 6. vagonda trenin raydan çıktığını fark ettik. Kapılar tamamen kilitlenmişti. Diğer vagona geçemedik. Birinci ve ikinci vagonların koparak ters döndüğünü, üzerine üst geçidin çöktüğünü gördük."
Üst geçidin bir kısmı vagonların üstüne göçtü.
Üst geçidin bir kısmı vagonların üstüne göçtü.

Yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekiplerince müdahalede bulunuluyor.

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren'in karıştığı kazada yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekiplerince müdahalede bulunuldu.
Ankara'da Yüksek Hızlı Tren'in karıştığı kazada yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekiplerince müdahalede bulunuldu.

Soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentte meydana gelen Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Ankara-Konya seferini yapan YHT'nin Yenimahalle'deki Marşandiz istasyonunda yapmış olduğu kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Başsavcılık, olaya ilişkin 3 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirdi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >