Oltasına takılan sürpriz, paniğe yol açtı: Uzmanı "zararsızlar" dedi

Antalya Kumköy’de amatör balıkçının oltasına takılan 1,5 metrelik kum köpek balığı sosyal medyada paniğe neden oldu. Uzmanlar, görüntülerdeki türün tamamen zararsız olduğunu, kıyılarda yaşayan köpek balıklarının insanlardan uzak duran canlılar olduğunu belirterek vatandaşlara “Gereksiz korku yaratmayın” uyarısı yaptı.
Antalya’nın Aksu ilçesi Kumköy sahilinde kıyıdan olta atan bir amatör balıkçı, beklemediği bir sürprizle karşılaştı. Yaklaşık 1,5 metrelik bir köpek balığı oltaya takılınca sahilde kısa süreli şaşkınlık yaşandı. Diğer balıkçıların cep telefonuyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada gündem olurken, uzmanlar türün tamamen zararsız olduğunu vurguladı.
Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, videodaki balığın koruma altında bulunan “kum köpek balığı” olduğunu belirterek vatandaşların korkuya kapılmaması gerektiğini söyledi. Gökoğlu, balıkçıların hayvanı yeniden denize bırakmasının son derece doğru bir davranış olduğunu kaydetti.

“İnsanlardan uzak duran, zararsız bir tür”
Gökoğlu, köpek balığının yaklaşık 30–35 kilo ağırlığında olduğunu ifade ederek şu açıklamayı yaptı:
“Köpek balıkları zaman zaman kıyıya yumurta bırakmak için veya avın peşinden sığ sulara gelir. Bu tür, insanlardan kaçan ve saldırgan olmayan bir balık. Sosyal medyada dolaşan videolar yüzünden vatandaşlarımız gereksiz bir korku yaşıyor.”
Prof. Dr. Gökoğlu, Türk toplumunda köpek balıklarına yönelik önyargının geçmiş yıllarda izlenen filmlerden kaynaklandığını belirterek, Jaws ve Tarkan’daki ahtapot sahnelerinin insanlarda kalıcı bir korku oluşturduğunu ifade etti.
“Kıyılarımızda köpek balığı saldırısı görülmedi”
Uzman, Akdeniz’de yaşayan türlerin zararsız olduğunu vurgulayarak şunları ekledi:
“Dünyada trafik kazaları, şiddet olayları binlerce can alıyor ama Türkiye kıyılarında köpek balığının insana zarar verdiği tek bir olay dahi yok. Ahtapot bile ısırmaz; buna rağmen insanlar filmlerden etkilendiği için korkuyor. Deniz canlılarından değil, insanın insana verdiği zarardan korkmak gerekir.”
