Antalya ve Marmaris’te tsunami tehlikesi: 130 milyon insan risk altında

Arşiv
Arşiv

Bilim insanları, Doğu Akdeniz'de gerçekleşecek orta şiddette depremin Akdeniz'in kıyı şeridinde yaşayan 130 milyon insanı etkileyebilecek bir tsunamiyi tetikleyebileceğini belirtti.

Coventry Üniversitesi’nde fiziki coğrafya ve doğal tehlikeler alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Matthew Blackett, akademik bir gazetecilik platformu olan The Conversation’da yayınladığı makalede tsunami tehdidini ciddiye almamız gerektiği uyarısında bulundu. Söz konusu yeni çalışmada, Doğu Akdeniz’de orta şiddette bir depremin bile, Akdeniz’in kıyı şeridinde yaşayan 130 milyon insanın büyük bir bölümünü etkileme potansiyeline sahip bir tsunamiyi tetikleyebileceği belirtiliyor.

Tsunami Marmara kıyılarını tehdit edebilir

Türkiye’nin de oldukça uzun bir kıyıya sahip olduğu Akdeniz, tsunami açısından büyük riskler barındırıyor. Uzmanlar, Marmara’nın ortasından geçen 120 kilometrelik fayın bir defada kırılması halinde Marmara kıyılarını tehdit edecek bir tsunami oluşabileceğini belirtiyor. Ancak Marmara küçük bir iç deniz olduğu için tsunamiyle oluşabilecek dalga yüksekliğinin en fazla iki metre olabileceği kaydediliyor.

En riskli bölge Güney Ege

Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise Akdeniz’deki tsunami riski ile ilgili şunları söyledi: “Bir yerde süpürtü dalgalarının; Japonca adıyla tsunaminin olması için kanatlardan birinin çökmesi gerekiyor. Çökme ne kadar büyükse dalgaların gücü de o kadar büyük olur. Endonezya’da göçüntülü depremlerde denizin içinde göçme oranı 10-20 metreye kadar çıktı. Dipten süpüren dalganın boyu da bu seviyede oldu. Bu dalgalar küreme gibidir, su kütlesi kıyıya doğru savrulur. Türkiye’de göçüntülü deprem olabilecek yerler, Güney Ege dalma-batma kuşağıdır.”

Dalgalar 10 metreye kadar yükselebilir

“Bu dalma-batma kuşağı Dalmaçya’dan Mora ve Fethiye’ye doğru uzanan bir yaydır. Afrika kuzeye doğru yürürken, Ege ve Anadolu ile karşılaşıyor. Bu kıta hafif olduğu için de onun altına doğru dalış gerçekleştiriyor. Bu dalış 10 milyon yıl önce başlamış, halen devam ediyor. Bu kuşaklarda oluşan depremlerde 10 metre yüksekliğinde süpürtü dalgalarının olduğunu biliyoruz.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >