Antalya'da 5.2 büyüklüğünde deprem

Arşiv
Arşiv

AFAD'dan paylaşılan verilere göre, Antalya ve çevresinde hissedilen 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Antalya Gazipaşa açıklarında saat 15.44'te 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

77 kilometre derinlikte meydana geldi

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin 50 kilometre açığında 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, deprem yerin 77 kilometre derinliğinde kaydedildi.

Deprem, Antalya ve çevre illerde hissedildi.

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.4 olarak açıkladı.

Validen açıklama

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, şu bilgileri paylaştı:

"Hepimize geçmiş olsun Allah göstermesin diyelim. Gazipaşa açıklarında deniz açıklarında deprem. Bizim hiçbir noktamızda, hiçbir ilçemizde herhangi bir hasar bildirilmedi. Herhangi bir can kaybı, mal kaybı yaralanma ve hasar; tüm ilçelerden teyitleri aldık. İlk bilgiler herhangi bir olumsuzluk yok.

Evlerinin önüne çıkmak isterlerse müsaade ediyoruz. Sokağa çıkma yasağımız var tabi. 112'ye telefonlar geldi, buradan da duyurmak isterim. Evlerinin önüne çıkabilirler. Arzu edenler, isteyen vatandaşlarımız evlerinin önüne çıkabilirler. Bunu 112'yi, jandarmayı, polisi arayanlara da söyledik. Evlerinin önüne çıkmalarında bir mahsur yok. "

"Çok farklı bir tektonik kuşakta"

Prof. Dr. Şerif Barış:

Sisam depreminin artçıları bir sene sürecek dedim ben. Bu Akdeniz'deki deprem bambaşka bir tektonik kuşakta. İzmir'le hiç alakası yok. Bu bambaşka bir fay zonu. Bazı arkadaşlarımız diyorlar ki, Siirt'teki deprem İzmir'i tetikler, İzmir'deki deprem Antalya'yı tetikler. Sismolojide böyle bir mekanizma henüz bilimsel olarak ispatlanmadı. 5.2'lik deprem normalde Türkiye'de her yıl 7-8 tane olur"

"Denizde olması hasar yapıcı özelliğini düşürüyor"

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal:

Burası farklı bir fay sistemine bağlı olarak depremlerin olduğu bir bölge. Afrika Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki dalma batma zonu çevresindeki bir takım faylar. Anadolu'nun diğer depremlerine göre derinliğinin daha fazla olması bu yüzden. Çünkü burası bir levha sınırı. Deniz içinde olmuş olması hasar yapıcı özelliğini azaltmakta. Depremin büyüklüğü de zaten çok fazla değil. Küçük bir deprem. Fethiye-Burdur fayının devamı Akdeniz'in içine doğru, hendek dediğimiz çarpışma hattında fay sistemlerine bağlı olarak oluşuyor bu depremler. Bu tür depremler doğal depremler. Tarihsel dönemlerde Kıbrıs'ta 8 civarında depremler olduğunu görüyoruz. Sismik olarak çok aktif bir bölge. Burası tehlikenin çok düşük olduğu bir bölge değil.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >