Antalya'daki Ukrayna-Rusya zirvesinden karar çıktı mı?

Antalya'daki Ukrayna-Rusya zirvesi
Antalya'daki Ukrayna-Rusya zirvesi

Türkiye’nin girişimleri neticesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bugün bir araya geldi. Üçlü zirve devam ederken Rusya'dan yapılan açıklamada, "Kiev, Putin-Zelenski görüşmesi için talepte bulunuyor" denildi. Dünyanın yakından takip ettiği kritik zirve saat ise 11.25'te başladı, yaklaşık 12:50 sıralarında da sona erdi. Zirveden ateşkes ya da barış yönünde herhangi bir karar çıkmadığı görüldü.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan diplomasi süreci devam ediyor. Türkiye’nin girişimleri neticesinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bugün bir araya geldi. Gözlerin çevrildiği Antalya Belek’teki üçlü format toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da katıldı. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Lavrov ile Kuleba, ateşkes ya da barış anlaşmasına dair herhangi bir sonuç çıkmadığını açıkladı.

İlk kez aynı masaya oturdular

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.

İki ülke dışişleri bakanları Savaş başladığından bu yana ilk kez aynı masaya oturdu.

Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye'nin ara buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Türkiye -Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesinde görüştü.

34 ülkeden gazeteciler Türkiye'de

Zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya, Hollanda gibi ülkelerin yer aldığı 34 ülkeden ve Türkiye'den 330'un üzerinde gazeteci takip etti.

Antalya zirvesinden barış çıkmadı

Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Ateşkes konusunda ilerleme yok” dedi. Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız" diye konuştu. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, "İnsani koridor açılması önerimizi tekrarladık" derken, "Krizin topluca çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Lavrov, "Putin, Zelenski ile görüşmekten kaçınmıyor" dedi.

  • Açıklamalardan anlaşılan ne?
  • -Somut bir uzlaşı yok
  • -Rusya'nın Ukrayna saldırısı sürecek
  • -Taraflar müzakerelere devam edecek

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >