Anzer balı satın alabilmek için bir yıl önceden sıraya giriyorlar

Rize'nin İkizdere İlçesine bağlı Anzer Yaylası'nda 2300-3000 rakım arasında üretilen, pek çok hastalığa iyi geldiği söylenen Anzer balında bu yıl yaklaşık 2,5 ton üretim elde edilmesine rağmen talep karşılanamıyor.

Fiyatı altınla yarışan Anzer balı üretebilmek amacıyla her yıl mayıs ayı içerisinde yaklaşık 3 bin kovan, güneşlenme oranına göre yaylaya yerleştiriliyor. Hava şartları yıllık bal üretiminde belirleyici olurken, üretim kalitesi ve hava şartlarına uygunluğu nedeniyle Kafkas ırkı arı tercih ediliyor.

Ayıların zarar vermemesi için kovanlarını kafeslere yerleştirerek kilitleyen arıcılar, hava şartlarına göre ağustos ve eylül ayı içerisinde bal sağımı gerçekleştiriyor. Arının beslenebilmesi için belli miktarda bal ise kovan içerisinde bırakılıyor.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında birleşen arıcılardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürlenerek piyasaya sunuluyor.

Son yıllarda taleplerin yoğunluğu nedeniyle önceliği hastalara ayıran kooperatif yönetimi, taleplerin karşılanamaması üzerine gramla satışa başladı.

Kooperatif kararıyla Anzer balının kilogram fiyatı bu yıl 900 lira olarak belirlenirken, balın 500 ve 250 gram olarak satışına karar verildi. Buna göre balın 500 gramı 470, 250 gramı 250 liradan satılacak.

Polenin kilogramı ise bin liradan satışa çıkarıldı. Üretim yetersizliği nedeniyle polen de 400 gramı 470, 200 gramı 240 ve 100 gramı 130 lira olarak satışa sunulacak.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, yaptığı açıklamada, kooperatife yaklaşık 2,5 tona yakın bal teslim edildiğini söyledi.

Bunun tescili için gerekli girişimleri başlattıklarını dile getiren Civelek, Kurban Bayramı öncesinde tescilli Anzer balını piyasaya çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Civelek, bu yıl hava şartlarının son derece iyi geçtiği ve son yılların rekoru denilecek üretimini gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Üç aylık dönemde 2,5 tona yakın bal alırken, bunların tahlilini gerçekleştirmek için çalışmalar devam ediyor. Üretilen balın ne kadarının tahlilde olumlu rapor alacağını bilemiyoruz ama müracaat oldukça fazla. Bal için yaklaşık 2 bin kişi müracaat etmiş durumda ve istenilen bal miktarı 3 tonu buluyor. Hepsi tahlilden gelse bile talebi karşılayamıyoruz." dedi.

Son yıllarda talepleri karşılayabilmek için 250 gram ve yarım kilogramlık ürünleri piyasaya çıkardıklarını hatırlatan Civelek, "Talep her geçen gün artıyor. Vatandaşlardan yoğun şekilde talep alıyoruz. Fazla miktarlarda bal isteyenler oluyor ancak her isteyenin talebini karşılayabilmek için gerekirse 250 ile 500 gram bal vereceğimiz kişiler olacak. Özellikle yüklü miktarda 40-50 kilogram bal isteyenler var. Bu siparişleri karşılama şansımız imkansız." diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >