App Store'un 10. yılı: İlk uygulamalardaki tasarım değişiklikleri şaşırtıcı

App Store
App Store

App Store'un hayata geçirilmesi üzerinden 10 yıl geçti. Bu zaman zarfında da uygulama tarafında birçok farklı değişim yaşandı elbette. İşte karşınızda 2008 - 2018 arasındaki uygulamadeğişimleri...

Apple, bundan 10 yıl önce yayınladığı blog yazısıylaüçüncü parti uygulamalara destek verileceğini duyurdu. Steve Jobs'ın her fırsatta heyecanla dile getirdiği mobil uygulama sistemi, bugün gelinen noktada akıllı telefonları akıllı telefon yapan en önemli unsurların başında geldi.

Uygulamalarda zaman içindeki değişim net bir şekilde görülebiliyor.
Uygulamalarda zaman içindeki değişim net bir şekilde görülebiliyor.

Konuyla alakalı çeşitli açıklamaların yapılmasının ardından Apple App Store toplamda 500'den fazla uygulamayla açıldı. Tabii bu 10 yıllık süreçte mobil uygulama desteğiyle birlikte akıllı telefonlardaki gelişimi net bir şekilde görmüş olduk.

Bu gelişim kolay olmadı elbette... Gelin isterseniz App Store'un 10 yıllık serüvenine yakından bakalım.

Apple ilk etapta kendi geliştirdiği uygulamaların bazılarını App Store'da yayınlayarak uygulama geliştiricilerin (henüz böyle bir sektör tam anlamıyla oluşmamıştı) önünü açmaya başlamıştı.

2008 ve 2018 yılları arasındaki değişim ortada. Eskiden müzik uygulamasında tamamen siyah bir arayüz sunulurken günümüzde bembeyaz ve daha duru bir görünüme sahip.

Facebook mobil uygulaması aradan geçen 10 yılda defalarca yenilendi. Belirli aralıklarla alınmış ekran görüntüleri yukarıda görülebiliyor. Sisteme yeni özelliklerin gelmesiyle şu anda sosyal ağın bambaşka bir formatta olduğunu söylemeye bile gerek yok.

Facebook logosu da defalarca güncellendi elbette. Fotoğraf: 9to5mac!
Facebook logosu da defalarca güncellendi elbette. Fotoğraf: 9to5mac!

Benzer değişim aslında logo tarafında da geçerli. Zira logo da 6 kez güncellenerek şu anki halini aldı.

En başarılı not tutma uygulaması Evernote, bugüne kadar olan süreçte çok ciddi güncellemeler geçirdi. Birçok eski iPhone uyugulaması gibi Evernote 1.0 büyük ölçüde arayüz güncelleştirmeleri ve parlak grafiklere eğilerek 2012'de yeni halini aldı. Ardından belirli periyotlarla güncellenerek günümüzde yapısına kavuştu.

Evernote simgesi de minik dokunuşlar sayesinde güncellendi.
Evernote simgesi de minik dokunuşlar sayesinde güncellendi.

Uygulama tarafında en dramatik dönüşümü yaşayanlardan biri de eBay. WWDC 2008'de sahneye çıkarılan eBay uygulaması, 2.0 versiyonuyla birlikte önümüzdeki yıllar boyunca nasıl organize edileceğinin temellerini attı.

eBay'de de logo değişimi oldu tabii. Fotoğraf: 9to5mac!
eBay'de de logo değişimi oldu tabii. Fotoğraf: 9to5mac!

Tabii bu uygulamaların listesini rahatlıkla artırabilmek mümkün. Benzer şekilde önümüzdeki dönemlerde de değişimler yaşanacağı tahmin ediliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >