Apple, 2030'a kadar sıfır karbon için yeni hedeflerini duyurdu

Apple
Apple

Yenilenebilir enerjiyi tüm iş; imalat, tedarik zinciri ve ürün döngüsünde kullanan şirket, hedeflerini daha da büyütüyor.

Şirket, 2030'a kadar tedarik zinciri ve ürünleri için %100 karbon nötr olmayı taahhüt ediyor.

Tim Cook, karbon nötrlüğüne olan bağlılığımızla, havuzda çok daha büyük bir değişiklik oluşturan dalgalanma hedeflerini belirtti.

Dünya çapındaki birçok operasyonunda geçen sene itibariyle %100 yenilenebilir enerjiye geçmiş olan Apple, 2030'a kadar tedarik zinciri ve ürünlerinde karbon salınımını sıfıra indirmeyi hedefliyor. Daha doğrusu %100 karbon nötr olmayı taahhüt ediyor. Şirket, 2030'a kadar tim iş; imalat, tedarik zinciri ve ürün döngüsü boyunca karbon nötr olma planını da açıkladı.

Apple CEO'su Tim Cook konuyla alakalı şu şekilde bir açıklama yapıyor:

    İşletmeler, paylaştığımız gezegen için ortak kaygımızdan doğan daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için fırsata sahip. Çevresel yolculuğumuza güç veren yenilikler sadece gezegenimiz için değil ürünlerimizin daha verimli enerji verimli hale gelmesine ve dünyanın yeni temiz enerji kaynaklarını sunmamıza yardımcı oldular. Karbon nötrlüğüne olan bağlılığımızla, havuzda çok daha büyük bir değişiklik oluşturan dalgalanma hedefliyoruz.

Türünün ilk örneği olan yatırım fonu aracılığıyla Apple ve Çin'deki tedarikçilerinin 10'u, toplam 1 gigawatt'lık yenilenebilir enerji projeleri geliştirmek için yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yapıyor.
Türünün ilk örneği olan yatırım fonu aracılığıyla Apple ve Çin'deki tedarikçilerinin 10'u, toplam 1 gigawatt'lık yenilenebilir enerji projeleri geliştirmek için yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yapıyor.

Apple, endüstriler iklim değişikliği üzerindeki etkileri azaltmaya çalışırken diğer şirketler için bir yol haritasıyla karbon nötrlüğüne yaklaşımı hakkında ayrıntıları da paylaşıyor. Şirket, 2020 Çevresel İlerleme Raporu'nda 2030 yılına kadar emisyonları %75 azaltma planını açıklarken, kapsamlı ayak izinin geri kalan %25'i için yenilikçi karbon giderme çözümlerini geliştiriyor.

Bu çabaları ve ötesini desteklemek için Apple, tedarik zincirinde ve çevresel tehlikelerden orantısız olarak etkilenen topluluklarda olumlu sonuçlar elde eden azınlıklara sahip işletmelere yatırımlarına devam edecek.

Apple'ın Çevre, Politika ve Sosyal Girişimler Başkan Yardımcısı Lisa Jackson'ın açıklamaları ise şu şekilde:

    Çevresel yolculuğumuzun ve gelecek için belirlediğimiz iddialı yol haritasından gurur duyuyoruz. Gelecek nesillere ev sahipliği yapmaya değer bir gezegen sunma arayışında tamamen yeni endüstriler geliştirdiğimiz, daha yeşil ve daha adil bir ekonominin oluşturulmasına yardımcı olmak için nesilsel bir fırsatımız var.

Apple, şu anda enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanıyor.
Apple, şu anda enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanıyor.

Apple, ürünlerinde düşük karbonlu ve tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerinin kullanımı artırmaya odaklanıyor.

Cupertinolu şirket Ürün geri dönüşümünde yenilik yapmaya ve ürünleri mümkün olduğunca enerji verimli olacak şekilde tasarlamaya odaklanıyor.

Apple'ın en son geri dönüşüm yeniliği, Dave olarak isimlendirilen robot.

Nadir toprak mıknatısları ve tungsten gibi önemli malzemeleri kurtarmak için iPhone'dan Taptic Engine'i parçalarına ayırırken Daisy çizgini takip eden sonraki adım da çeliğin geri kazanılmasını sağlıyor.

2019'da karbon ayak izini 4.3 milyon mt azalttı.

Apple'ın en son geri dönüşüm buluşu Dave, gelecekteki ürünlerde 'geri dönüştürülmüş' malzemelerin kullanılması için iPhone bileşenlerini kurtarıyor.
Apple'ın en son geri dönüşüm buluşu Dave, gelecekteki ürünlerde 'geri dönüştürülmüş' malzemelerin kullanılması için iPhone bileşenlerini kurtarıyor.

Austin, Teksas'da bulunan bir Malzeme Kurtarma Laboratuvarı. Şirket, mühendislik çözümlerini daha da geliştirmek için bu noktada CarnegieMellon Üniversitesi ile ortaklık kuruyor. Son 11 yılda ürün kullanımı için gereken ortalama enerjiyi %73 oranında azalttı.

Bu noktada enerjiverimliliğinin artması konusunda kurumsal tesislerde enerji kullanımı sınırlandırmanın yeni yollarını test ediyor. Apple ve Çin arasına yapılan ortaklıkla enerji verimliliği projelerine 100 milyon dolarlık yatırım yapılıyor.

Yenilenebilir enerji için de benzer durum geçerli. Operasyonları için %100 yenilenebilir enerjide kalmayı taahhüt eden Apple, alüminyum tedarikçilerinin ikisine yaptığı özel yatırımlarla karbon içermeyen alüminyum eritme işleminin geliştirilmesine destek veriyor. Ayrıca düşük karbonlu alüminyumun ilk partisinin 16 inç'lik MacBook Pro'da kullanıldığını ifade ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >