Apple CEO'su Tim Cook'un 2020 kazancı 1 milyar doları buldu

Apple CEO'su Tim Cook - Arşiv
Apple CEO'su Tim Cook - Arşiv

Teknoloji devi Apple'ın 2011 yılından beri CEO'luk görevini yürüten Tim Cook'un 2020 yılında kazandığı para gündeme oturdu. Cook, hisse senetlerinin dahil edilmediği hesaplamaya göre yaklaşık 14,8 milyon dolar kazandı. Diğer kalemlerin eklendiği durumda CEO'nun net kazancının 1 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

Apple CEO'su Tim Cook, ABD'deki resmi kurumlara verdiği raporla 2020 yılında kazandığı parayı açıklamış oldu.

WebTekno'dan Eray Kalelioğlu imzalı habere göre, hisse senetlerinden gelen paranın dahil edilmediği rapora göre Cook, 2020 yılında yaklaşık 14,8 milyon dolar kazandı. Bu paranın sadece 3 milyon doları maaş olarak gerçekleşirken Bloomberg, net kazancın 1 milyar doların üzerinde olduğunu söylüyor.

Cook'a performans teşviki

Resmi verilere göre Tim Cook, geçtiğimiz yıl boyunca 3 milyon dolar maaş aldı. Apple, yaklaşık 10 yıldır CEO'luk görevini yürüten personeline ek ödemeler de yapıyor. Bu bağlamda Cook, geçtiğimiz yıl boyunca performans teşvikleri kapsamında 10 milyon 731 bin dolar ekstra ödeme aldı. Ancak bu para miktarı, rastgele alınan bir şey değildi. Cook ve ekibinin 2020 yılındaki performansı ve belirlenen hedefleri aşması, CEO'ya 10 milyon dolar kazandırmış oldu.

Cook'un giderleri 1 milyon doları aştı

Şu ana kadar açıklamış olduğumuz verilerle birlikte Apple CEO'sunun geçtiğimiz yıl kazandığı para, 13 milyon 731 bin dolar olmuş oldu. Ancak Cook'un Apple'dan aldığı para bu kadarla sınırlı değil. Öyle ki dev şirketler, genel olarak çalışanlarının giderlerini de karşılıyorlar. Apple'da da geçerli olan bu durum, Cook'a 1 milyon 38 bin 259 dolar olarak yansıdı.

Peki "diğer tazminatlar" olarak kategorize edilen bu paranın içinde ne gibi kalemler vardı?

Apple, 2020 yılında Cook'un seyahat edebilmesi için 432 bin 564 dolar harcama yaptı. Güvenlik sebebiyle CEO'sunun özel bir jet kullanmasını şart koşan şirket, Cook'un hem tatil hem de iş seyahatlerini şirket bütçesinden karşılıyor.

Bunun haricinde, Cook'un sağlık sigortası, korumalarına harcanan para ve tatillerdeki diğer giderler bizzat Apple tarafından karşılandı. İşte tüm bu kalemler, Apple'a 1 milyon 38 bin 259 dolara mal olmuş oldu. Tüm bunlar toplandığında Tim Cook'un 2020'de kazandığı toplam para, yaklaşık 14,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiş oldu.

Apple hisselerinden de kazandı

Haberimizin başında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na verilen raporda hisse senetlerinin olmadığından bahsetmiştik. Ancak Cook'un, 2025 yılına kadar CEO olarak kalabilmek için 100 milyon dolarlık Apple hissesi satın aldığı zaten bilinen bir şeydi. Cook, her ne kadar zaman zaman hisse senetleri satışı yapmış olsa da Bloomberg, yaptığı hesaplamalara göre Cook'un 2020 yılındaki net kazancının 1 milyar dolar üzerinde olabileceğini söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >