Apple, Coronavirüs endişesiyle mağazaları yeniden yapılandırıyor

Apple Coronavirüs
Apple Coronavirüs

Apple, Coronavirüs'ün hızlı yayılmasını engellemek için yeni önlemler almaya başladı.

Personelini 'evden çalışmaya' davet eden Tim Cook, saatlik çalışanların mağazalara gitmese de ödemelerinin yapılacağını açıkladı.

Ayrıca mağazalarda 'insanlar arasındaki mesafenin' artırılması için de düzenlemeler yapılıyor.

COVID-19 olarak isimlendirilen Coronavirüs salgını etkisini artırmaya devam ediyor. 9 Mart sabahı itibariyle Coronavirüs teşhisi konulan kişi sayısı toplamda 110 bini aştı. Bu salgın nedeniyle başta Çin, İtalya ve İran olmak üzere toplamda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3800'i geçti.

Coronavirüs'ün teknoloji bilançosu 1 milyar doları aştı.

Durum böyle olunca iptal edilen konferanslar, toplantılar, seyahatler ve diğer birçok oluşum şirketleri zor durumda bırakıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlar şu anda teknoloji ekosisteminde iptal edilen konferansların 1 milyar dolarlık kayba neden olduğunu gösteriyor.

Personelleri 'uzaktan çalışmaya' mahkum eden yeni tip virüs, toplantı ve görüşmeleri de dijitalleştiriyor. Ama bir yandan da önlemler sıkılaştırılıyor.

Apple, personellerine 'evden çalışma' uyarısı yapmanın yanı sıra Coronavirüs endişesiyle mağazaları da yeniden yapılandırıyor.
Apple, personellerine 'evden çalışma' uyarısı yapmanın yanı sıra Coronavirüs endişesiyle mağazaları da yeniden yapılandırıyor.

Recode raporu, bu 1 milyar doları aşan bilançoyu net bir biçimde ortaya koyuyor. Ayrıca rakamın daha da artması bekleniyor. İptal edilen büyük organizasyonlar arasında Mobile World Congress başta geliyor. Ama Facebook Global Pazarlama Zirvesi, Facebook F8 Geliştiriciler Konferansı, Cenevre Otomobil Fuarı, Google I/O Geliştiriciler Konferansı, IBM Think ve Google Cloud Next gibi önemli etkinlikler de listeyi uzatıyor.

Tüm bu sürecin sonunda devletler, şirketler ve sağlık örgütleri yepyeni bir dönüşüm başlatıyor. Daha doğrusu dönüşmek zorunda kalıyor. Son olarak Apple, Coronavirüs endişeleri nedeniyle yeni açıklamalar yaptı.

Apple yeni önlemler alıyor

Apple CEO'su Tim Cook, 9 Mart'tan itibaren personele 'uzaktan çalışmaktan çekinmeyin' çağrısı yaptı.

Bloomberg raporlarında görülen açıklama, durumun ne kadar ciddi boyuta ulaştığını bir kez daha gösteriyor.

Apple mağazalarında insanlar arasındaki mesafenin artırılması için gerekli yapılandırmalar yapılıyor.
Apple mağazalarında insanlar arasındaki mesafenin artırılması için gerekli yapılandırmalar yapılıyor.

Cook, Kaliforniya ve Seattle bölgesindeki bazı çalışanları için bu konu gönderdi. Notta şirketin 'insan yoğunluğunu azaltmak için büyük bir çaba harcadığı' ve 'uzaktan çalışma politikasının enfeksiyon yoğunluğunu en fazla olan bölgedeki' ofisler için geçerli olacağını söyledi.

Bloomberg'e göre bu açıklama Santa Clara Vadisi ve Elk Grove bölgelerindeki kurumsal ofislerin yanı sıra Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, İsviçre ve İngiltere'deki ofisleri de kapsıyor.

Apple, yatırımcıları iPhone tedariğinin kısıtlanacağı konusunda uyardı.

Apple, geçen ay Coronavirüs salgını nedeniyle Çin'deki tüm perakende mağazalarını geçici olarak kapattı ve şirket çalışanlarının Çin, İtalya ve Güney Kore de dahil olmak üzere seyahatlerini kısıtladı.

Apple, yatırımcılara 17 Şubat'ta yaptığı bir açıklamada da Coronavirüs etkisi nedeniyle şirketin ikinci çeyrek için gelir hedeflerinin tutmayacağını ifade etti. Üstelik dünya çapında iPhonetedariğiningeçiciolarakkısıtlanacağı konusunda da uyardı.

Tüm bunlara ek olarak virüsün yayıldığı diğer şehirlerde mağazalardaki önlemleri de sıkılaştırıyor. Hatta şirket birçok kişiye ilginç gelecek şekilde 'insanlar arasındaki mesafeyi artırmak' istiyor. Böylece mağazalarda insanların birbirinden enfeksiyon kapma ihtimalini düşürmek istiyor. Ufak gibi görünebilir ama bu da gerçekten zaruri bir önlem.