Apple Face ID'nin güvenliği sorgulanıyor: ABD Senatosu Apple'a mektup gönderdi

Apple Face ID
Apple Face ID

Apple, iPhone X ile birlikte biyometrik tarayıcılara bir yenisini daha ekledi. Ancak ABD Senatosu bu yeni sistemin güvenlik konusunda sorun çıkarabileceğini düşünüyor. Hatta son olarak Senatör Franken, Apple'a bir mektup gönderilerek "Face ID" sisteminin detaylarını içeren bilgi istemiş durumda.

Apple'ın birkaç hafta önce tanıttığı iPhone X ile birlikte hayata geçirdiği Face ID teknolojisi, yüz tanıma sistemiyle birlikte temelde kilit açma ve satın alma işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Ancak, son birkaç gündür bu teknolojinin "güvenlik" sebebiyle şirketin başına bela olabileceği de konuşulmaya başlandı. Bunu doğrulayan son bilgi ise ABD Senatosu'ndan geldi.

Apple'ın iPhone X ile duyurduğu Face ID sistemi, parmak izi okuyucuya nazaran kilit açma ve satın alma işlemlerinin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.
Apple'ın iPhone X ile duyurduğu Face ID sistemi, parmak izi okuyucuya nazaran kilit açma ve satın alma işlemlerinin çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en çok istihbarat toplayan teşkilatı NSA'nın (Ulusal Güvenlik Dairesi) eski çalışanlarından olan Edward Snowden, Apple'ın geliştirdiği yüz tanıma teknolojisinin güvenlik zaafiyeti içerdiğini vurguluyor. Elbette bu tip söylentiler de ABD Senatosu'nu harekete geçirmiş durumda. Hatta Senatör Franken, konuyla ilgili endişelerini Apple CEO'su Tim Cook'a yazdığı bir mektupla iletmiş.

Apple Face ID sistemi çökertilebilir mi? 

                                    Evet; Apple, yüz tanıma sistemine ilişkin tüm verilerin telefonlarda kalacağını vurguluyor. Ancak, yüz şekillerinin sürekli kaydedilmesi uzaktan yapılacak saldırılarda verilerin tamamının ele geçirilebileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla endişe duyulan konulardan ilki bu. Eğer herhangi bir siber saldırı sonrasında Face ID verilerinin ele geçirilmesi kullanıcıları çok zor durumda bırakabilir. Apple, iPhone X etkinliğinde Face ID sisteminin 1 milyar denemede yalnızca bir kez farklı bir kişi tarafından aşılabileceğini belirtmişti. Senatör Franken de Apple'ın bu veriye nasıl ulaştığını merak ediyor. Gözlerin, suratın ve mimiklerin matematiksel bir formülünü oluşturan Face ID; bu sayede animoji denilen "hareketli emoji" sisteminin de kullanılmasını sağlıyor. Cupertinolu şirketin "kullanıcı verilerinin gizliliği" konusunda hassas davrandığı biliniyor. Geçtiğimiz dönemlerde San Barnerdino'da yaşanan terör saldırısı sonrası tüm ısrarlara rağmen FBI'ın taleplerini reddetmesi bunun en büyük örneği. Elbette şu anda Apple'ın konuyla alakalı olarak yapacağı açıklama merakla bekleniyor.
Apple Face ID sistemi çökertilebilir mi? Evet; Apple, yüz tanıma sistemine ilişkin tüm verilerin telefonlarda kalacağını vurguluyor. Ancak, yüz şekillerinin sürekli kaydedilmesi uzaktan yapılacak saldırılarda verilerin tamamının ele geçirilebileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla endişe duyulan konulardan ilki bu. Eğer herhangi bir siber saldırı sonrasında Face ID verilerinin ele geçirilmesi kullanıcıları çok zor durumda bırakabilir. Apple, iPhone X etkinliğinde Face ID sisteminin 1 milyar denemede yalnızca bir kez farklı bir kişi tarafından aşılabileceğini belirtmişti. Senatör Franken de Apple'ın bu veriye nasıl ulaştığını merak ediyor. Gözlerin, suratın ve mimiklerin matematiksel bir formülünü oluşturan Face ID; bu sayede animoji denilen "hareketli emoji" sisteminin de kullanılmasını sağlıyor. Cupertinolu şirketin "kullanıcı verilerinin gizliliği" konusunda hassas davrandığı biliniyor. Geçtiğimiz dönemlerde San Barnerdino'da yaşanan terör saldırısı sonrası tüm ısrarlara rağmen FBI'ın taleplerini reddetmesi bunun en büyük örneği. Elbette şu anda Apple'ın konuyla alakalı olarak yapacağı açıklama merakla bekleniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >