Apple, gizlilik etiketleri sistemini hayata geçiriyor

Apple
Apple

Apple, iOS 14 tanıtımında detaylarıyla bahsettiği gizlilik etiketleri sistemini 8 Aralık itibariyle zorunlu hale getiriyor.

Bu sayede kullanıcılar App Store'da bir uygulama indirmeden önce uygulamanın hangi verilere erişebileceğini ya da sistem kaynaklarından hangi bileşenleri kullanacağını detaylı olarak gösteriyor.

Kurallara uymayan geliştiricilerle ilgili düzenlemeler yapılacağı da özellikle belirtiliyor.

Apple, mobil işletim sistemi iOS'un her yeni sürümüyle birlikte gizlilik seçeneklerinde birtakım düzenlemeler ve yükseltmeler yapıyor. Bunlar arasında ilk sırada uygulamaların topladığı veriler geliyor.

Geçtiğimiz dönemlerde de olduğu gibi kullanıcıların aslında hangi uygulamaların hangi verilere eriştiği konusu tam anlamıyla netlik kazanmış değil. Evet; uygulama yetkileri belirlenebiliyor ve mikrofon ya da kamera erişimi konusunda birtakım sınırlandırmalar söz konusu oluyor. Fakat kullanıcılar çok daha fazlasını istiyor.

iOS 14 ile birlikte gizlilik konusu üzerinde epeyce duran Apple, yeni güncellemeyle birlikte 'gizlilik etiketleri' özelliğini hayata geçiriyor. Böylece aslında Apple, geliştiricilere bu sistemi 8 Aralık'tan itibaren zorunlu kılıyor.

Apple gizlilik etiketleri nedir?

Apple, bu sayede kullanıcıların uygulama hakkında çok daha fazla bilgiye sahip oılmasını sağlayacak gibi görünüyor.
Apple, bu sayede kullanıcıların uygulama hakkında çok daha fazla bilgiye sahip oılmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Apple gizlilik etiketleri, App Store'da herhangi bir uygulamanın telefona kurulduğunda neler yapabileceğinin ayrıntılı şekilde bilinmesini sağlıyor. Yani uygulamanın hangi verilere erişebileceği, hangi düzenlemeleri yapabileceği ya da hangi sistem bileşenlerini kullanacağını (kamera, mikrofon vs) görülebiliyor.

Bu noktada geliştiricilere de büyük sorumluluk düşüyor. Yeni uygulamaların App Store'da yer alabilmeleri için gizlilik etiketleri bilgilerinin doldurulmuş olması gerekiyor.

Kurallara uymayan geliştiricilerin uygulamalarının App Store'dan kaldırılması söz konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >