Apple, hastalık getirdi: 'iPhone 11, tripofobikleri küstürdü'

Apple lansmanı.
Apple lansmanı.

● Apple, 10 Eylül 2019 günü iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max'i tanıttı. Steve Jobs Theater'da düzenlenen etkinlik, teknoloji dünyasının odak noktası olmayı başardı.

● Apple'ın özel bir lansmanla tanıttığı yeni akıllı telefonları, olumlu-olumsuz çok sayıda yorum alırken cihazların kamera tasarımları, ilginç bir hastalıkla özdeşleşmiş durumda.

● Apple'ın iPhone 11 serisi, sahip olduğu kamera özellikleriyle nadir görülen bir fobi çeşidi olan tripofobisi olanları fazlasıyla rahatsız etti.

Apple için 2019 yılının 'en özel günü', 10 Eylül'de Steve Jobs Theater'da yaşandı. Amerika Birleşik Devletleri menşeli şirket, yeni nesil iPhone'larını tanıttığı etkinlikte iPhone 11 serisini görücüye çıkardı. Lansmanın ilk bölümünü 'Apple neye önem verir?' sorusuna ayıran şirket, bu noktada 'müşteri memnuniyetini' ön plana çıkarırken kullanıcılarla arasında oluşturulacak uyumun 'şart olduğunun' altını çizdi.

Apple lansmanı, Steve Jobs Theater'da gerçekleştirildi.
Apple lansmanı, Steve Jobs Theater'da gerçekleştirildi.

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ile gelen Apple, her bir cihazı farklı özellik ve yaklaşımlarla tasarlarken farklı müşteri tiplerine cevap vermeyi başardı diyebiliriz. Farklı boyut ve performans özellikleriyle gelen '11 serisi', Apple'ın 2020 yılını karşılamak konusunda en önemli silahları olarak değerlendiriliyor.

Apple'ın tanıtım etkinliğinde Tim Cook da yer aldı.
Apple'ın tanıtım etkinliğinde Tim Cook da yer aldı.

'Hastalığım tetiklendi!'

Müşteri memnuniyetini lansmanın da merkezine koymaktan çekinmeyen Apple, lansman sonrası şaşırtıcı sayılabilecek bir problem ile karşı karşıya kaldı. Şirket, piyasaya sürdüğü yeni 11 serisinin 'bir hastalığı tetiklediği' iddiasıyla yüzleşmiş durumda. Yeni iPhone 11 Pro, çok sayıda farklı ve yeni kamera özelliğiyle gelmesi dışında; arka planı devre dışı bırakan portre modu, öne bakan yavaş çekim (slofie) kamerası ve geniş açılı çalışmalar için üç farklı lense sahip durumda. Kameranın sahip olduğu tüm bu özellikler bir yana şirket, yeni tasarıma dair olumsuz bir geri dönüşü tıbbi bir başlığın altında aldı.

11 serisinin kamera tasarımı tripofobikleri fazlasıyla rahatsız etti.
11 serisinin kamera tasarımı tripofobikleri fazlasıyla rahatsız etti.

Apple'ın yeni serisinin tasarımlarına en büyük tepki, tripofobiklerden geldi. Tripofobi sahibi sosyal medya kullanıcıları, Apple'ın yeni cihazlarını fazlasıyla rahatsız edici olarak değerlendirirken birçoğu, 'hastalığım tetiklendi', 'kendimi çok kötü hissediyorum' gibi yorumlarla Apple tanıtımını karşıladı.

Tripofobi nedir?

  • Tripofobi, yüzeylerde bulunan birbirine yakın kümeler halinde konumlanmış delikler nedeniyle korku ve endişe duyulması ya da iğrenme hissedilmesi ile karakterize bir rahatsızlık türüdür. Örneğin bir çilek ya da delikli bir sünger tripofobi rahatsızlığı olan kişilerde kusmaya neden olabilecek şiddetli bir tiksinme hissine yol açabilir. Bazı kişilerde su çiçeği gibi kümeler halindeki kabarcıklar da aynı şekilde fobiye neden olabilmektedir.

iPhone 11 serisi, Apple'ın 2020 yılına girişte en önemli silahı konumunda yer alıyor.
iPhone 11 serisi, Apple'ın 2020 yılına girişte en önemli silahı konumunda yer alıyor.

Kullanıcılar, özellikle Twitter üzerinden yeni iPhone 11 tasarımının tripofobilerini tetiklediğini dile getirdi ve telefona bakarken dehşete düştüklerini ifade ettiler. Bazı kullanıcılar telefonun rahatsız edici olduğunu söylerken, bazıları doğrudan iPhone 11’i almayıp eski modellere yöneleceklerini de ekledi. Tripofobi, resmi olarak tıbbi bir sorun olarak değerlendirilmese de bu durum, insanların tepki göstermesinin önüne geçmedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >