Apple Madalyonu Kısım II: Dev şirketlerin ulaştıkları dev rakamlar!

Apple Madalyonu
Apple Madalyonu

Apple'ın 1 trilyon dolar piyasa değerine sahip ilk şirket olmasıyla birlikte 1 milyar dolar, 10 milyar dolar, 100 milyar dolar ve 500 milyar dolar gibi kilometre taşlarına ulaşan şirketler tekrardan gündeme geldi. İşte bugüne kadar rakamsal bazda büyük başarılar elde eden şirketler...

Apple, birkaç gün önce 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu. Evet; 1 trilyon dolar müthiş bir rakam ve hem Apple hem de diğerşirketler için tam anlamıyla bir kilometre taşı. Ancak bugüne kadar US Steel Corporatio, General Motors, IBM ve Microsoft da önemli rakamlarla çok sık gündeme geldi. İşte rakamsal bazda bu şirketlerin elde ettiği başarılar!

Listeleme:

  • 1 milyar dolar: US Steel Corporatio
    10 milyar dolar: General Motors
    100 milyar dolar: IBM
    500 milyar dolar: Microsoft
    1 trilyon dolar: Apple!

Tarihsel serüven: Kilometre taşları!

Teknoloji endüstrisi bu kadar gelişmeden önce 1 milyar dolar seviyesine ulaşan ilk şirket tahmin edilebileceği üzere farklı kategorideydi. Andrew Carnegie tarafından satın alındıktan sonra şirket liderlerinin kurumu yeniden düzenlemesine yönelik çalışmaların ardından US Steel Corporatio ilk 1 milyar dolar piyasa değerine sahip olan şirket olmayı başardı.

1 milyar dolar aşamasından sonra herhangi bir şirketin 10 milyar dolar seviyesine ulaşması yaklaşık 1.5 yıldan fazla sürdü. General Motors, 1955 yılında dünyanın ilk 10 milyar dolar piyasa değerine erişen ilk şirketi oldu.

Ve aslında teknoloji sektörü için en önemli adımlardan biri 1987'de atılmış oldu. Tarihsel bazda bakıldığında şirketlerin 10 milyar dolardan 100 milyar dolara ulaşması 22 yıl sürdü. Önemli ilkler gerçekleştiren teknoloji devi IBM, dünyanın ilk 100 milyar dolar piyasa değerine ulaşan şirketi olarak tarihe geçti.

Akabinde teknoloji şirketleri rakamsal bazdaki bu kilometre taşlarında çok daha fazla boy göstermeye başladı. Microsoft, 1999 yılında hem bireysel hem de kurumsal çözümleri sayesinde dünyanın ilk 500 milyar dolar piyasa değerine sahip şirketi oldu. Birçok farklı ülkede hızla yayılan Microsoft ürünleri bunu sağlayan en önemli unsurların başında geldi.

Elbette son olarak 1 trilyon dolar. Şu ana kadarki en değerli mihenk taşı. Uzunca bir süredir bahsi geçtiği ve az önce haberin ilk bölümünde de ifade edildiği üzere Apple, 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olarak tarihe imza attı.

Bu rekabette Apple'ın peşinden hemen arkasından gelen şirketler de var elbette.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >