Apple WWDC 2020'deki en önemli duyurular

iOS 14
iOS 14

Apple, dünkü açılış konuşmasıyla birlikte WWDC'yi başlattı. Organizasyon internet üzerinden 26 Haziran'a kadar devam edecek.

Yazılım tarafıyla ilgili gelişmelerin aktarıldığı geliştiriciler konferansının açılışında iOS 14 başta olmak üzere bir dizi özellik sergilendi.

Özellikle de mobil işletim sistemi tarafındaki kişiselleştirme seçenekleri artmış durumda.

Apple, dün akşam Türkiye saatiyle 20:00'deki açılışkonuşmasıyla geliştiriciler konferansını başlattı. Her sene dünyanın dört bir yanındaki geliştiricilerin toplandığı konferans bu sene pandeminedeniyle internet üzerinden düzenleniyor. Ancak buna rağmen 26 Haziran'a kadar çeşitli program ve etkinlikler devam ediyor.

Her şeyden önce WWDC'nin aslında bir yazılım konferansı olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Yani aslında işletim sistemi ve uygulamalar tarafında önemli gelişmeler bu organizasyonda duyuruluyor. Dün gerçekleşen etkinlikle alakalı bahsedilebilecek çok fazla şey var. Ancak biz en önemli gelişmeleri bir araya getirdik.

iOS 14

iOS 14 ile birlikte en önemli gelişmeler kişiselleştirme tarafında yaşanıyor. Artık doğrudan ana ekrana araç çubukları yerleştirilebiliyor.
iOS 14 ile birlikte en önemli gelişmeler kişiselleştirme tarafında yaşanıyor. Artık doğrudan ana ekrana araç çubukları yerleştirilebiliyor.

En önemlisi iOS 14. Zira milyonlarca iPhonekullanıcısı yeni mobil işletim sisteminde sunulacak yenilikleri merak ediyor. Özellikle kişiselleştirme konusunda önemli gelişmeler var. Mobil işletim sistemine, doğrudan ana ekrana araç çubuğu yerleştirebilme; varsayılan web tarayıcı ya da uygulamaları düzenleyebilme seçenekleri eklendi. PiP modu sayesinde tam ekran video izlerken hızlıca kaydırdığınızda pencere ana ekranınıza kayarak küçülüyor. Daha sonrasında yeniden boyutlandırıp taşımanıza imkan tanıyor. Ayrıca hareketli emoji, memoji daha geniş kapsamlı hale geldi.

Dijital araba anahtarı

iOS 14 ile birlikte artık iPhone'lar bir araba anahtarı olarak kullanılabiliyor.
iOS 14 ile birlikte artık iPhone'lar bir araba anahtarı olarak kullanılabiliyor.

Apple, iOS 13 ve iOS 14 ile birlikte dijital araba anahtarı özelliğini de kullanıma sunuyor. Şu anda yalnızca BMW 5 serisinde kullanılabilen özellik, otomobilin kilidini NFC sayesinde açmanızı sağlıyor. Sürüş profilleri oluşturup çeşitli izinler de belirleyebiliyorsunuz.

Apple Haritalar'da bisikletlilere özel görünüm

Apple Haritalar, bisiklet kullananlar için yepyeni bir harita görünüm sunuyor. Gittiğiniz yere ulaşmak için bisikleti merdivenlerden yukarı çıkarmanız gerekiyorsa çeşitli uyarılar yapıyor. Apple, bunun ilk olarak New York, Los Angeles, San Francisco, Şangay ve Pekin'de aktif edileceğini ancak önümüzdeki aylarda daha fazla bölgeye yayılacağını belirtiyor.

Apple Pencil ile el yazısı iPadOS 14 ile daha iyi hale geliyor

Apple, Apple Pencil ile herhangi bir metin alanına yazmanıza izin veren Scribble adlı özelliği duyurdu. Bu sistem el yazısını otomatik olarak tanımlayarak dijital hale dönüştürüyor. Özellikle telefon numarası ve adres yazdığınız durumlarda işleri epey kolaylaştırıyor.

AirPods yakında bağlanacak cihazları kendisi değiştirecek

Apple, AirPods'larla çalışan yazılımı da güncelliyor. Böylece eşleştirilmiş cihazların ses çalmaya başladığında otomatik olarak bağlanabilmeleri için güncelliyor. Artık bağlanmak istediğiniz kaynağı kendiniz seçmenize gerek kalmıyor.

WatchOS 7 ile uyku takibi geliyor

Apple, uykunuzu izlemek için makine öğreniminden yararlanıyor. Hareketleri izlemek için Apple Watch sensörlerinden yararlanıyor. iPhone'daki tamamlayıcı uygulamaya gerek duymuyor ve metrikler daha ayrıntılı şekilde sunuluyor. Apple, uykunun nasıl izlendiğine ilişkin ayrıntılardan bahsetmedi. Ancak önümüzdeki süreçte detaylandırılması bekleniyor.

Apple TV, Apple Arcade için çok kullanıcılı destek de sağlıyor.
Apple TV, Apple Arcade için çok kullanıcılı destek de sağlıyor.

Apple TV, TVOS 14'e PiP desteği geliyor

Apple TV yazılımı da güncelleniyor. Yeni sürümle birlikte PiP yani Resim içindeResim özelliği geliyor. Basitçe söylemek gerekirse uygulama değiştirmek zorunda kalmadan televizyonda daha fazla şey izleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse antrenman sırasında haberleri de takip edebilirsiniz.

Apple'ın yeni macOS Big Sur işletim sistemi

Apple, macOSBigSur adlı yeni büyük masaüstü yazılım güncellemesini başlattı. Son birkaç yıldır iOS ve iPadOS'un tasarımını macOS ile özdeşleştiren şirket, araç çubukları, gruplama ve sabitleme özelliklerine artık daha fazla yer veriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >