Apple yeni nesil Face ID teknolojisini patentledi

Face ID
Face ID

Apple, yeni nesil Face ID teknolojisi üzerinde çalışıyor. Patentlerde ayrıntılarına erişilen bu sistem yüzdeki damar desenlerini inceleyerek üç boyutlu bir harita çıkarıyor.

Böylece Touch ID ya da mevcut Face ID'ye oranla çok daha güvenli bir sistem sunuluyor. Yani artık ikiz kardeşler de birbirlerinin telefonlarını Face ID'yi kandırarak açamıyor.

Şu anda bu yeni teknolojinin ne zaman hayata geçirileceği belli değil.

Apple, bundan 7 yıl önce tanıttığı Touch ID ile iPhone'larda biyometrik tarayıcıyı hayata geçirmişti. Bu sayede parola yerine parmak iziyle kilit açma işlevi gerçekleştirilebiliyordu. Dolayısıyla çok daha güvenliydi. Bunun sonrasında ise sistem Face ID'ye döndü. İlk kez iPhone X ile karşımıza çıkan yüz tanıma özelliği, parmak izi okuyucunun güvenliğini bir üst noktaya taşıdı. Yeterli mi, değil elbette!

Touch ID ve Face ID

Teknolojinin gelişiminde 'yeterli' kelimesi aslında pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü hem Touch ID hem de Face ID, kişisel verilerin saklanması konusunda önemli bir görevi üstlendiği için güvenli olmak zorunda. Üstelik üzerine gelen her yeni biyometrik tarayıcı için de aynı durum geçerli.

Face ID, Touch ID'ye göre çok daha güvenli. Ancak yeni nesil Face ID bunun da üzerine çıkacak gibi görünüyor.
Face ID, Touch ID'ye göre çok daha güvenli. Ancak yeni nesil Face ID bunun da üzerine çıkacak gibi görünüyor.

Apple, şimdi ise Face ID teknolojisini güncelleyerek kandırılamaz hale getirmek istiyor.

Yani bir anlamda az önce de bahsettiğimiz gibi Face ID'nin sınıf atlaması istenmiyor.

Şirketin aldığı yeni patent, yüz tanıma sisteminde damar desenlerinin de taranmasını sağlıyor.

Böylece güvenlik daha da üst seviyeye çıkıyor.

İkiz kardeşler kilidi açabiliyordu

Face ID'nin çıkışından bu yana ikiz kardeşlerin birbirinin telefonuna erişebildiği yönünde bilgiler geliyor. Evet; yapılan denemelerde Face ID teknoloji çoğu durumda ikiz kardeşlerin birbirlerinin telefonuna erişimini mümkün kılıyor. Ancak yeni patenti alınan Face ID teknolojisi ise damar desenlerini taradığı için bu noktada ek bir güvenlik kalkanı oluşturuyor.

Yeni Face ID çok daha güvenli olacak

Yeni Face ID teknolojisinin ne zaman hayata geçirileceği ise belli değil.
Yeni Face ID teknolojisinin ne zaman hayata geçirileceği ise belli değil.

ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından yayınlanan yeni Face ID patentine göre yüz tanıma teknolojisi ve kızılötesi sensör yardımıyla bir tarama gerçekleştiriliyor. Bu taramaya yüzdeki damarlar da dahil.

Böylece üç boyutlu bir yüz haritası oluşturuluyor. Herhangi bir uyuşmazlık anında ise kilit açılmıyor. Böylece az önce örnek verdiğimiz ikiz kardeşlerden herhangi biri de kilidi açamıyor.

Apple'ın amacı her güncellemeyle birlikte biyometrik tarayıcıların güvenlik seviyesini artırmak.

Patentlenmiş olan bu yeni Face ID teknolojisinin ne zaman kullanılmaya başlanacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Ancak önümüzdeki dönemlerde iPhone'larda Face ID'nin çok çok daha güvenli bir hale geleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yüz tanımaya ek olarak parmak izi okuyucu sisteminin ekran altına konumlandırılması gibi bir durum da söz konusu olabilir elbette.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >