Apple'dan dev yatırım: 'Intel'in 5G işi için 1 milyar dolar!'

Apple - Intel.

● Apple tarihinin en büyük davalarına konu olan ve ABD'li şirketin başını uzun süre ağrıtan Qualcomm meselesi, Apple-Intel ortaklığıyla sona ermişti.

● Qualcomm yerine Intel'in modem üreticiliğini tercih eden Apple, Intel'in performansından ve yeterliliğinden çok da memnun olmadığını ifade etmişti.

● Son olarak Apple, hem daha iyi bir süreç hem de daha farklı iş kolları için Intel'i bünyesine katmak istediğini açıkladı.

● Apple'ın 1 milyar dolarlık ödemeyi gözden çıkarması, son dönemlerin en büyük teknoloji harcamalarından biri olarak tarihe geçebilir.

Apple ve Qualcomm arasında oldukça uzun bir süre boyunca devam eden gerginlik, teknoloji dünyasında güçlü bir gündem oluşturmayı başarmıştı. Hırsızlık gibi oldukça iddialı ve korkutucu bir nedenle açılan dava, Qualcomm ve Apple'ın görülmemiş büyüklükte avukat orduları oluşturarak 'hukuki bir savaşa' girmesini sağlamıştı. Onlarca farklı duruşmaya yayılan ve ibrenin sürekli olarak yer değiştirdiği dava süreci, teknoloji devlerinin kurumsal hareketleri için de özel bir yönerge oluşturmasını bile sağlamıştı.

Qualcomm, uzunca bir süre boyunca Apple'ın başına kelimenin tam anlamıyla 'bela' olmuştu.
Qualcomm, uzunca bir süre boyunca Apple'ın başına kelimenin tam anlamıyla 'bela' olmuştu.

2017 yılının ortalarına kadar uzun bir süre boyunca başarılı bir ortaklık içerisinde bulunan Qualcomm ve Apple, birden ortaya çıkan 'patent krizi' ile sarsılarak ortaklıklarını sona erdirmek zorunda kalmıştı. Lisans ücretlerini öne sürerek ilk davayı açan Apple, Qualcomm'un 'hırsızlığa' vurgu yapan karşı davasıyla karşı karşıya kalmıştı. Apple ve Qualcomm'un onlarca farklı duruşmayla görülen davalarına damga vuran 'Apple hukukçu ordusu' sürecin Apple lehine sonuçlanmasını sağlamış, Qualcomm davaları kaybetmişti.

Apple cihazların 5G modemleri, cihazların işlevselliği noktasında büyük önem arz ediyor.
Apple cihazların 5G modemleri, cihazların işlevselliği noktasında büyük önem arz ediyor.

Apple'ı, 'benim patentlerimi, benden izinsiz Intel ile paylaşıyor.' iddiasıyla suçlayan Qualcomm, iki dev şirketin usulsüzlük yaptığını ve ciddi tazminatlar ödemeleri gerekliliğini vurgulayan açıklamaları ortamı iyiden iyiye germiş, Apple'ın iddiaları reddetmesine rağmen Intel'in sessiz kalması kamuoyunda farklı görüşlerin oluşmasına neden olmuştu.

Apple, Qualcomm ve Intel arasındaki 'devinimli' ilişki devam ederken The Wall Street Journal oldukça enteresan bir hamleyi haberleştirdi. Habere göre Apple, Intel'in çok da üzerinde durmadığı akıllı telefon modemi işini alabilmek için özel görüşmeler tertip ediyor. Bu konuda gelecek hafta içerisinde anlaşma sağlanması ve duyurunun kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Intel, Apple için özel bir alternatif konumunda yer alıyor. 5G konusuna verilen önem düşünüldüğünde 'bu harcama' daha da anlamlanıyor.
Intel, Apple için özel bir alternatif konumunda yer alıyor. 5G konusuna verilen önem düşünüldüğünde 'bu harcama' daha da anlamlanıyor.

'Satın alma kararı nasıl alındı?'

Intel, bu yılın Nisan ayında 5G mobil modem işinden çıkacağını belirtmişti. Apple, bunun üzerine telefonlarında tekrardan Qualcomm'un modemlerini kullanmak için Qualcomm'la sürpriz bir anlaşmaya giderek görüşmeler yapmıştı. Intel CEO'su Bob Swan, Intel'in modem işinden ayrılma sebebi olarak Apple'la anlaşamamalarını göstermiş, Apple müşterileri olmadığında 5G modem işinin pek de geleceği olmayan bir iş olduğunu ifade etmişti.

Intel CEO'su Bob Swan.
Intel CEO'su Bob Swan.

Apple, Intel'e ait 5G modemleri iPhone'un tasarlandığı zaman içerisinde teslim edemeyeceğini düşündüğü için uzun süre boyunca devam eden hukuki anlaşmazlıklara rağmen Qualcomm ile anlaşma imzalamıştı. Bugünlerde ortaya çıkan bilgilere göre Apple, Intel'in 5G modemler departmanındaki çalışanları ve patentleri için en az 1 milyar dolarlık bir teklif sundu. Sonucun haftaya duyurulması bekleniyor. Apple ile Qualcomm arasında olan anlaşmazlık sonucunda Intel, modem işinde yeni bir alıcı aradığını belirtmişti. Bu 'ilanın' üzerine fazlasıyla mantıklı bir alıcı konumunda olan Apple harekete geçti.

Tim Cook, Intel hamlesine büyük önem atfediyor.
Tim Cook, Intel hamlesine büyük önem atfediyor.

Apple ve Qualcomm arasındaki devasa anlaşmazlık öncesi Intel, Apple'ın iPhone'larındaki modemlerin tek üçüncü parti üreticisi konumundaydı. Bunun yanı sıra Apple da modem konusunda Intel'in tek büyük müşterisiydi. Hatta neredeyse bütün Android cihazların modem konusunda Qualcomm'un çözümlerini tercih ettiği de biliniyordu. Apple, Qualcomm'la yeni bir anlaşma içerisine girmiş olsa da teknoloji devi firmanın kendi modemlerini geliştireceği söylenmişti.

"Günümüz teknoloji konjonktüründe 5G çalışmalarına dahil olmamak en hafif tabirle 'ahmaklık' olacaktır. 5G'yi fazlasıyla önemsiyoruz!"

--- Tim Cook ---

A serisi işlemcileriyle büyük bir başarı yakalayan firmanın bu konuda da ciddi bir başarı sağlayacağı düşünülüyordu. Şimdi Intel'i de bünyesine katan Apple, Intel'in çalışanları ve patentleriyle birlikte kendi5Gmodemlerini üretmeye başlayacak ve telefonlarında da bu modemleri kullanacak.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >