Apple'ın son satın almaları ne anlama geliyor?

Tim Cook
Tim Cook

Apple, yelpazesini genişletmek için farklı birçok şirketi bünyesine katmaya devam ediyor.

Son birkaç ayda yapay zekâ, fotoğrafların iyileştirilmesi ve yüz tanıma gibi alanlarda uzman şirketler, Apple çatısı altına girdi.

Apple, irili-ufaklı şirketleri bünyesine katarak portföyünü genişletmeye devam ediyor. Son birkaç ayda gerçekleşen satın almalar durumu daha net ortaya çıkarıyor.

IKinema, temelde insan hareketlerini modelleme üzerine aktaran bir şirket.
IKinema, temelde insan hareketlerini modelleme üzerine aktaran bir şirket.

Geçen yıl Ekim'de İngiltere merkezli IKinema LTD'yi satın alan Apple, hareket algılama teknolojisi konusunda önemli bir atılım gerçekleştirmişti. Bu teknoloji bir insan veya canlının nasıl hareket ettiği hakkında bilgitoplamak ve daha sonra sanal bir modelle eşleştirmek için kullanılıyor. Yani aslına bakılırsa filmler, televizyon programları ve video oyunlarında da kullanılan bir şey.

IKinema modellemelerinden bir kare.
IKinema modellemelerinden bir kare.

Bu satın almanın amacı, Apple'ın geçen sene duyurduğu Apple TV+ olabilir. Çünkü şirket aslında kendi platformunda yer vereceği orijinal yapımlar için de yatırımlarına devam ediyor. Apple'ın animasyonları daha iyi hale getirmek için tüm şirketi satın alması olasılıksız gibi görünebilir. Ama yine de az önce de bahsettiğimiz orijinal içerik konusunda yeni bir şirketin desteğine ihtiyacı olduğu aşikar.

Spectral Edge, karanlık ortamlarda çekilen fotoğrafların çok daha iyi hale gelmesini sağlayan teknolojilere yoğunlaşıyor.
Spectral Edge, karanlık ortamlarda çekilen fotoğrafların çok daha iyi hale gelmesini sağlayan teknolojilere yoğunlaşıyor.

Geçen yılın son haftalarda gerçekleşen bir diğer satın alma da Spectral Edge. Apple, Birleşik Krallık merkezli yapay zekâ şirketi Spectral Edge'i de sessiz-sedasız bünyesine katmıştı. Spectral Edge, özellikle sisli günlerde çekilen fotoğrafları netleştirme konusunda uzman bir yapay zekâ teknolojisine sahip. Apple CEO'su Tim Cook'un satın almaya dair açıklaması şu şekildeydi:

  • Çok önemli bulduğumuz bir teknoloji. Bunu biraz da diğer yapay zeka projelerinin anası olarak görüyoruz. Aslına bakarsanız çalışabileceğiniz en zor yapay zeka projelerinden birisi olabilir. Burada ciddi bir değişim fırsatı yatıyor. Sürücüsüz otomobiller, elektrikli taşıtlar ve sürüş paylaşım gibi üç değişim vektörü, aynı anda hayatımızı değiştiriyor. Gerçekten ürün bakış açısıyla ne yapacağımızı söylememiz mümkün değil.

Apple son olarak da Xnor.ai'yi satın aldı. Bu şirket, makine öğrenimi ve görüntü algoritmaları üzerinde çalışıyor. Satın almaya ödenen toplam rakam 200 milyon dolar. Xnor.ai'nin müşterilerinden biri olan Wyze Labs, güvenlik kameraları üzerinden insanları tespit etmek için yapayzekâteknolojileri geliştiriyor.

  • Spectral Edge, bundan 3 yıl önce akıllı telefon fotoğraflarını netleştirmek için yeni bir teknik duyurdu. Phusion olarak isimlendirilen bu sistem, aslında temelde kızılötesi bir hesaplama teknolojisiyle fotoğrafları olduğundan daha net hale getiriyor.

Apple'ın Xnor.ai teknolojilerini nasıl kullanacağı şu an için netlik kazanmış değil. Ancak fotoğraflardaki kişilerin ve nesnelerinalgılanmasından tutun Siri'nin görüntü komutlarını iyileştirmesine kadar birçok farklı amaç için tercih edilebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >