Ara Güler'in objektifine yansıyan dünyaca ünlü isimler

Ara Güler
Ara Güler

Ünlü fotoğrafçı Ara Güler dün gece geç saatlerde aramızdan ayrıldı. Genç yaşta gazeteciliğe başlayan Güler, daha sonrasında fotoğrafçılığa merak saldı. Kimsenin hayal bile edemeyeceği bir arşivi ise gerisinde bıraktı. İşte usta fotoğrafçının arkasında bıraktığı tarihe geçen o kareler.

1) Alfred Joseph Hitchcock 

                                    
                                    “Yahu ben, Picasso’larla falan çalışıyorum. Sen de kim oluyorsun? Sen Hitchkock isen ben de Ara Güler’im.”
1) Alfred Joseph Hitchcock “Yahu ben, Picasso’larla falan çalışıyorum. Sen de kim oluyorsun? Sen Hitchkock isen ben de Ara Güler’im.”
 2) Salvador Dali

                                    
                                    Dali’nin Paris’te oteline gittim, 101 numarada kalıyormuş. Kapısını açtım, bana bakıyor; “Niye benim fotoğrafımı çekmek istiyorsun?” dedi. “Çok meşhursun da onun için.” dedim. “Benim dakikam 25 bin dolardır.” dedi. “Güzel ama ben bir dakikada fotoğraf çekemem ki!” dedim. Beni tuttuğu gibi dışarı attı.
2) Salvador Dali Dali’nin Paris’te oteline gittim, 101 numarada kalıyormuş. Kapısını açtım, bana bakıyor; “Niye benim fotoğrafımı çekmek istiyorsun?” dedi. “Çok meşhursun da onun için.” dedim. “Benim dakikam 25 bin dolardır.” dedi. “Güzel ama ben bir dakikada fotoğraf çekemem ki!” dedim. Beni tuttuğu gibi dışarı attı.
3) Dustin Hoffman

                                    
                                    Dustin Hoffman’a gittim. Dedi ki ofisime gel. Gittim birkaç fotoğraf çektim ama yer hoşuma gitmedi. “Yahu” dedim “Başka yerde çeksem olmaz mı?” New York sokaklarında yürümeye başladık. Dedi ki “Benim bir randevum var istiyorsan sen de gel.”
Güler’in röportaj boyunca burnuna takıldığını fark eden Dustin Hoffman, 2 yıl sonra karşılaştığı gazeteci Leyla Umar aracılığıyla “Sizin meşhur bir fotoğrafçınız var. Adı Ara Güler. Geçen yıl benim resimlerimi çekerken burnumun azametini belirtmek için çok uğraştı ama onun burnu benimkinden daha hürmetliceydi. Sevdim o adamı lütfen selamlarımı söyleyin” mesajını gönderdi.
3) Dustin Hoffman Dustin Hoffman’a gittim. Dedi ki ofisime gel. Gittim birkaç fotoğraf çektim ama yer hoşuma gitmedi. “Yahu” dedim “Başka yerde çeksem olmaz mı?” New York sokaklarında yürümeye başladık. Dedi ki “Benim bir randevum var istiyorsan sen de gel.” Güler’in röportaj boyunca burnuna takıldığını fark eden Dustin Hoffman, 2 yıl sonra karşılaştığı gazeteci Leyla Umar aracılığıyla “Sizin meşhur bir fotoğrafçınız var. Adı Ara Güler. Geçen yıl benim resimlerimi çekerken burnumun azametini belirtmek için çok uğraştı ama onun burnu benimkinden daha hürmetliceydi. Sevdim o adamı lütfen selamlarımı söyleyin” mesajını gönderdi.
4) Picasso

                                    
                                    Picasso’nun kitabının yapılacağını duyunca yayınevine gider. ‘Ben de sizinle gelip günlük yaşamını çekeyim’ der. Böylece Picasso’yla buluşma gerçekleştir. Dünyanın en ünlü ressamı korka korka gittiği dişçi dönüşünde Ara ile buluşur ve "Sen Fransız ressam Cezanne’a benziyorsun. Dur senin bir resmini çizeyim” der. Ara donar kalır. Picasso onu çizer. Altına da imzasını atar. Ara Güler, "Türkiye’de bir adet orijinal Picasso var, o da benim evde." der.
4) Picasso Picasso’nun kitabının yapılacağını duyunca yayınevine gider. ‘Ben de sizinle gelip günlük yaşamını çekeyim’ der. Böylece Picasso’yla buluşma gerçekleştir. Dünyanın en ünlü ressamı korka korka gittiği dişçi dönüşünde Ara ile buluşur ve "Sen Fransız ressam Cezanne’a benziyorsun. Dur senin bir resmini çizeyim” der. Ara donar kalır. Picasso onu çizer. Altına da imzasını atar. Ara Güler, "Türkiye’de bir adet orijinal Picasso var, o da benim evde." der.
5) Dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill
5) Dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill
6) Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık
6) Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık
7) Sophia Loren

                                    
                                    “Sophia Loren’i bilir misin? Onun asansöre bindiğini görünce asansöre binmiştim ben de…Yukarı çıktık beraber. Otel odasının ortasında da yatak var. Kadın yorgundu. Ayakkabılarını çıkardı, yatağın üzerinde oturdu. “Burada böyle dururken resmini çekebilir miyim?” dedim. Çek diyince birkaç tane çekip Türkiye’ye gönderdim. Burada da afiş yapmışlar: “Muhabirimiz Ara Güler, Sophia Loren’in yatak odasında” diye. Laf mı bu şimdi?”
7) Sophia Loren “Sophia Loren’i bilir misin? Onun asansöre bindiğini görünce asansöre binmiştim ben de…Yukarı çıktık beraber. Otel odasının ortasında da yatak var. Kadın yorgundu. Ayakkabılarını çıkardı, yatağın üzerinde oturdu. “Burada böyle dururken resmini çekebilir miyim?” dedim. Çek diyince birkaç tane çekip Türkiye’ye gönderdim. Burada da afiş yapmışlar: “Muhabirimiz Ara Güler, Sophia Loren’in yatak odasında” diye. Laf mı bu şimdi?”
8) Hindistan'ın ilk kadın başbakanı İndira Gandhi

                                    
                                    "Yeni Delhi’deki evinde kendisi ile röportaj yapıyordum. Aynı gece akşam uçağıyla Bangkog’a uçtum. Otel odama girerken gazeteleri gördüm, iç sayfalarında bir haber vardı: Indira Gandhi tevkif edilmişti. Bu demektir ki Gandhi’nin son resmi şu anda benim elimdeydi."
8) Hindistan'ın ilk kadın başbakanı İndira Gandhi "Yeni Delhi’deki evinde kendisi ile röportaj yapıyordum. Aynı gece akşam uçağıyla Bangkog’a uçtum. Otel odama girerken gazeteleri gördüm, iç sayfalarında bir haber vardı: Indira Gandhi tevkif edilmişti. Bu demektir ki Gandhi’nin son resmi şu anda benim elimdeydi."
9) Adnan Menderes
9) Adnan Menderes
10) Aşık Veysel
10) Aşık Veysel
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >