Arama kurtarma operasyonlarının vazgeçilmeyen aktörü: Köpekler

Afetler zamansız yakalıyor bizleri. Ne zaman olacağı belli olmuyor. Bununla birlikte önceden hazırlıklı olmak acı tecrübeleri asgariye seviyeye indiriyor. Bu hazırlıkların en önemli aşamalarından biri, kuşkusuz arama kurtarma köpekleri yetiştirmek.

Arama-kurtarma, doğa ya da insan kaynaklı afetlerde acil yardıma ihtiyacı olan kimselerin yerlerini tespit etme, ilk yardım uygulama ve onları güvenli yere nakletme gibi faaliyetleri gönüllük esasına dayalı gerçekleştiriyor.

Bu faaliyetlerin vazgeçilmez aktörleri, arama kurtarma köpekleri. Her ne kadar teknoloji çağında yaşıyor olsak bile, teknoloji, henüz köpek burnu kadar gelişmedi. Onlar, deprem ve afet durumlarında insan arıyor, hedef buluyor ve bir yaşamı kurtarabiliyorlar.



Genellikle golden, labrador ve Alman çoban köpeği bu amaçla kullanılıyor. Aslında köpeğin türünden öte bu işe uygun olup olmadığı önem taşıyor. Köpekler bir yaşını geçtikten sonra bir eğitimden geçiriliyor. Burada hayvanın dayanıklılığı, fiziksel yeterliliği ölçülüyor. Başarılı olanlar arama kurtarma ekibine alınıp eğitime başlıyor.




Köpekler birini kurtardığını düşünmüyor; yalnızca keyifli bir oyun oynuyor. Olan biten onlar için yalnızca bir aksiyon. Çünkü onlar oyun oynama yoluyla yetiştiriliyorlar.



Arama kurtarma köpekleri, çok iyi sosyalleşmiş, ekip olarak çalışmayı seven, iyi duyan ve koku alabilen köpeklerden seçiliyor. Bu süreçte köpeğin mutlu olması oldukça önem taşıyor. Çünkü baskı altında olan köpek işine odaklanamıyor.



Arama kurtarma köpeklerinin sayısı oldukça az. Çünkü eğitimi ve bakımı oldukça zor. Hemen her mevsimde; kar, kış, yağmur dinlemeksizin onunla tatbikat yapmanız gerekiyor. Bu herkesin çok kolaylıkla yapacağı şeyler değil. Bu yüzden Türkiye genelinde yaklaşık 20 eğitimli köpek var.


































Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >