Arap yarımadasında İslam öncesi dönemden kalma putlar bulundu

İslam öncesi döneme ait putlar
İslam öncesi döneme ait putlar

Arap yarımadasının İslamiyet ile müşerref olmasından hemen önce bölgede bir çok putperest kabile yaşamaktaydı. Kendi elleriyle yaptıkları putlara tapan, putlardan medet uman bu toplumun İslamiyetle tanışması ile birçok put parçalanarak imha edildi ancak bazı putperestler putlarını gömerek muhafaza etmeye çalıştılar. Hatta daha sonraları parçalanan putlarının benzerlerini yaptılar.

O dönemde Arap yarımadasında on binlerce irili ufaklı put olduğu biliniyor. İşte onlardan günümüze ulaşan bazı parçalar...

El-Manat
İslâm öncesi Arabistan'daki bereket putu olarak tanımlanırdı. O dönemde Mekke şehrinin üç baş putundan biriydi. O dönemlerde Uzza, Manat ve Lat asıl ulaşılmak istenen büyük tanrının kızları olarak anılıyorlardı.Kur'an-i Kerim'de de İslam öncesi putlardan biri olarak adı geçmektedir (Necm Suresi, 19-20. âyetler)'Siz de gördünüz değil mi Lât-ü Uzza´yı? Üçüncü olarak da Menat-ı uhra´yı?'
El-Manat İslâm öncesi Arabistan'daki bereket putu olarak tanımlanırdı. O dönemde Mekke şehrinin üç baş putundan biriydi. O dönemlerde Uzza, Manat ve Lat asıl ulaşılmak istenen büyük tanrının kızları olarak anılıyorlardı.Kur'an-i Kerim'de de İslam öncesi putlardan biri olarak adı geçmektedir (Necm Suresi, 19-20. âyetler)'Siz de gördünüz değil mi Lât-ü Uzza´yı? Üçüncü olarak da Menat-ı uhra´yı?'
El-Uzzâ
Hubel gibi Uzza da İslam öncesinde Kureyşliler tarafından korunmak için çağrılırdı.624'te Uhud Savaşında, Kureyşlilerin savaş narası:“Uzza'nın insanları, Hubel'ın insanları!” şeklindeydi.
El-Uzzâ Hubel gibi Uzza da İslam öncesinde Kureyşliler tarafından korunmak için çağrılırdı.624'te Uhud Savaşında, Kureyşlilerin savaş narası:“Uzza'nın insanları, Hubel'ın insanları!” şeklindeydi.
El-Lât
İslam öncesi Arabistan'da kader, kısmet ve bereket putu olarak kabul ediliyordu.
El-Lât İslam öncesi Arabistan'da kader, kısmet ve bereket putu olarak kabul ediliyordu.
El-Lât
En büyük tapınağı Taif'te bulunuyordu. Lat Taifte dört köşeli düz bir kaya parçası ile temsil ediliyordu ve etrafında bir ev inşa edilmişti.
El-Lât En büyük tapınağı Taif'te bulunuyordu. Lat Taifte dört köşeli düz bir kaya parçası ile temsil ediliyordu ve etrafında bir ev inşa edilmişti.
El-Lât
İslam öncesi dönemde Araplar onun Kabe'de yaşadığına inanırlardı ve Kabe'de ona ait bir put bulunurdu.
El-Lât İslam öncesi dönemde Araplar onun Kabe'de yaşadığına inanırlardı ve Kabe'de ona ait bir put bulunurdu.
Suudi Arabistan'da toprağın altından çıkarılan putlar
Fransız arkeologların Suudi Arabistanda ki çalışmalarında toprak altına gömülmüş çok sayıda put bulundu.Bu putların İslamiyet öncesi döneme ait olduğu ve bazı putperestler tarafından muhafaza edildiği öğrenildi. Çıkarılan putlar Fransa'nın Louvre müzesi müzesinde sergilenmektedir.
Suudi Arabistan'da toprağın altından çıkarılan putlar Fransız arkeologların Suudi Arabistanda ki çalışmalarında toprak altına gömülmüş çok sayıda put bulundu.Bu putların İslamiyet öncesi döneme ait olduğu ve bazı putperestler tarafından muhafaza edildiği öğrenildi. Çıkarılan putlar Fransa'nın Louvre müzesi müzesinde sergilenmektedir.
İrili ufaklı bir çok put müzelerde sergileniyor
Bulunan putlar bir çok ülkede müzelerde sergilenmektedir.
İrili ufaklı bir çok put müzelerde sergileniyor Bulunan putlar bir çok ülkede müzelerde sergilenmektedir.
Hayvan figürleri dikkat çekiyor
Putlar genellikle insan şeklinde olmasına rağmen bazı kabileler yaptıkları putlarda hayvan figürleri kullanmıştır.
Hayvan figürleri dikkat çekiyor Putlar genellikle insan şeklinde olmasına rağmen bazı kabileler yaptıkları putlarda hayvan figürleri kullanmıştır.
Nabu
Ayrıca farklı bölgelerde putperest toplulukların günümüze ulaşan heykelleri birçok müzede sergilenmektedir. NabuMezopotamyada yaşayan Asur ve Babil hikmet-irfan ve yazı tanrısı olarak tanımlanmıştır.
Nabu Ayrıca farklı bölgelerde putperest toplulukların günümüze ulaşan heykelleri birçok müzede sergilenmektedir. NabuMezopotamyada yaşayan Asur ve Babil hikmet-irfan ve yazı tanrısı olarak tanımlanmıştır.
Nergal
Sümerler'de Lagalmeslam olarak anılan bir yeraltı tanrısı.Yunan mitolojisindeki karşılığı Ares, Roma mitolojisindeki karşılığı ise Mars.Kehanetlerinde genelde felaketler, ölümler ve hastalıklar vardır. Bunların bir kısmı insanlar bir kısmı ise sığırlar ile ilgilidir.
Nergal Sümerler'de Lagalmeslam olarak anılan bir yeraltı tanrısı.Yunan mitolojisindeki karşılığı Ares, Roma mitolojisindeki karşılığı ise Mars.Kehanetlerinde genelde felaketler, ölümler ve hastalıklar vardır. Bunların bir kısmı insanlar bir kısmı ise sığırlar ile ilgilidir.
Bes
Mısır mitolojisi'nde dans, müzik ve savaş (isyan) tanrısı olarak tanımlanır.Cüce olarak betimlenir. İzlerine Dendara Tapınağı'nda rastlamak mümkündür. Bes bir ev tanrısı olduğu bir tapınağı yoktur.
Bes Mısır mitolojisi'nde dans, müzik ve savaş (isyan) tanrısı olarak tanımlanır.Cüce olarak betimlenir. İzlerine Dendara Tapınağı'nda rastlamak mümkündür. Bes bir ev tanrısı olduğu bir tapınağı yoktur.
Bes
Eski Mısırlı insanlar Bes için evlerinde köşeler hazırlardı.
Bes Eski Mısırlı insanlar Bes için evlerinde köşeler hazırlardı.
Ēl
Fenikelilerde bir gök tanrı idi ve diğer ikinci derece tanrılar O'nun tarafından yaratılmışlardı.İsrail inançlarına göre O'nun Aşerat isminde bir yardımcısıyla Anat ve Elat isminde iki kızı bulunmaktadır.
Ēl Fenikelilerde bir gök tanrı idi ve diğer ikinci derece tanrılar O'nun tarafından yaratılmışlardı.İsrail inançlarına göre O'nun Aşerat isminde bir yardımcısıyla Anat ve Elat isminde iki kızı bulunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >