Areda Survey araştırdı: Çalıştığınız işte kendinizi güvende hissediyor musunuz?

Arşiv
Arşiv

Çalışma hayatında karşılıklı güven ortamı olmazsa olmazlar arasındadır. Areda Survey, çalışanların kurumlarında kendilerini ne kadar güvende hissettiklerini araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 53,7’si çalıştığı kurumda kendini güvende hissediyor. 2021 yılı verilerine göre çalışanların kurumlarına güvenlerinin 2022 yılında yüzde 4,9 oranında arttığı görüldü.

Çalışanların kendileri gibi olabildikleri kurumlara karşı bağlılığı günden güne artıyor. Kurumlarda korku, kaygı değil de insan odaklı bir yönetim anlayışı hâkim olması çalışanların önem verdiği hususlardan biri oluyor. Areda Survey'in araştırmasına göre kendini güvende hissedenlerin oranı geçen seneye göre artış gösterdi.

Güvende hissedenlerin oranı daha fazla

Yapılan araştırmaya göre Türk halkının yüzde 53,7’si çalıştığı kurumda kendisini güvende hissediyor. Güvende hissetmeyenlerin oranı ise yüzde 46,3.

Geçen yıl güvende hissetmeyenler daha fazlaydı

Geçen yılın verilerine bakıldığında kendisini güvende hissedenlerin oranı yüzde 48,8 iken, güvende hissetmeyenlerin oranı ise yüzde 51,2 idi.

Areda Survey bu araştırmayı 27-29 Aralık 2022 tarihleri arasında 2000 kişinin katılımıyla gerçekleştirdi.

İş yerinde güven ortamı oluşturmak için ne yapılmalı?

1. Dürüst olun ve destekleyici tutumlar sergileyin

Kimi zaman sizin için çok zor olsa bile, insanlara duymak istediklerini değil gerçekleri söylemelisiniz. Çalışanların çabalarını ve duygularını göz önünde bulundurarak bilmeleri gereken gerçekleri onlarla paylaşmalısınız. Hata yaptıklarında, çalışanlarınıza ve üst yöneticilerinize karşı destekleyici bir rolde yaklaşmalısınız ve anlayış göstermelisiniz. Bu süreçte onlarla birikimlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşarak yol gösterici olabilmelisiniz.

2. Tutarlı olun

Yapacağınızı söylediğiniz işleri yapacağınızı söylediğiniz zamanlarda gerçekleştirmeye gayret edin. Böylece çalışanlarınızla aranızda bir güven ortamı oluşturursunuz. Güveni kazanmak çok zordur ve kazanılan güveni yerle bir etmek de bir o kadar kolaydır. Taahhütleri yerine getirmek, işleri planlı ve sistematik bir şekilde yürütmek hem sizin için faydalıdır hem de çalışanlarınızın güvenini kazanmanızı sağlayan en önemli faktörlerden birisidir.

3. Aktif bir dinleyici olun

Aktif bir dinleyici olabilmek, karşınızdaki kişinin sadece söylediklerini değil söylediği şeylerin altındaki duyguları, sebepleri anlayabilmeyi gerektirir. İş yerindeki bütün çalışanların duygularını ve düşüncelerini ifade edebilmeleri için herkese eşit fırsatlar sunmalısınız. Her insanın diğerleriyle iletişim kurma şekli farklı olabilir. Bunun için çalışanlarınızı asgari düzeyde tanıyor olduğunuzdan emin olmalısınız. Bir problemleri olduğunda sizinle bunu nasıl paylaşırlar, sizinle konuşurken kendilerini rahat ifade edebiliyorlar mı? Onlara iş süreçleri ve kişisel yaşamlarıyla ilgili sorular sorarak, gündemlerinde neler olduğunu ve nasıl hissettiklerini öğrenebilirsiniz. Bu süreçte özel hayat ile iş hayatı arasındaki sınırları ihlal etmediğinize emin olmalısınız.

4. İş yerinde görmek istediğiniz davranışları, çalışma şeklini çalışanlarınızla açıkça paylaşın

Bir organizasyonun kültürünü belirleyen en önemli faktörlerden birisi, ekip liderinin çalışanlarına, kurum kültürünü ve uygun görülen çalışma şeklini net bir şekilde ifade etmesidir. Nasıl bir çalışma kültürünün şirketiniz için faydalı olacağına karar verdikten sonra çalışanlarınızı bu yönde teşvik etmelisiniz. Organizasyonel süreçleri baltalayan en büyük problem belirsizliktir. Çalışanlarınız, neyi nasıl yapmaları gerektiğini bildiklerinde daha rahat ve verimli bir şekilde görevlerini yerine getirecektir.

5. Hatalarınızı kabul edin ve sorumluluk alın

Başarıların yanı sıra hataları kabul etmek de büyük bir erdem göstergesidir. Bir hata yaptığınızda diğerlerini suçlamak ya da yaptığınız hatanın üzerini kapatmaya çalışmak yerine yaptığınız hatayı kabul edin ve sorumluluk alın. Yaptığınız hatanın sebepleri ve sonuçları hakkında çalışanlarınızla tartışın ve işleri yeniden yoluna koyabilmek için onlarla birlikte hareket edin. Beyin fırtınası yapılması için fırsatlar oluşturun ve çalışanlarınızın fikirlerini alın. Böyle olduğunda çalışanlarınız da bir hata yaptığında sorumluluğu üzerlerine alabilmeyi ve size güvenebileceklerini bilirler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >