Arı sokmasına dikkat: Ölümcül olabilir

Arşiv
Arşiv

Arı sokması sonucu ölümcül reaksiyonlar görülen kişilerin yaklaşık yarısının, arıya alerjileri olduğunun farkında olmadığını belirten uzmanlar, testlerinde arı venomuna duyarlı bulunan hastalardaki riskin aşı tedavisiyle azaltılabileceğine dikkat çekiyor.

Piyade Uzman Çavuş Mehmet Burak Keçe’nin Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde arı sokması sonucu geçirdiği 'Akut-alerji krizi' nedeniyle şehit olması sonrasında uzmanlara arı alerjisi ve buna karşı alınması gereken önlemleri sorduk.

Uzmanlar, “Ölümcül reaksiyonlar görülen kişilerin büyük bölümünde daha önceden anafilaktik reaksiyon öyküsü yok. Yani ciddi alerjik reaksiyon yaşayanların yaklaşık yarısı, arıya alerjileri olduğunun farkında değil” derken, testlerinde arı venomuna duyarlı bulunan hastalardaki riskin aşı tedavisiyle azaltılabileceğine dikkat çekiyor. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Okan Gülbahar, arı sokması sonucu oluşan ölümcül anaflaksi riskine karşı adrenalin içeren oto enjektörler kullanıldığını söyledi.

Gülbahar, özellikle kamp alanları, sahil tesisleri, spor etkinlik alanları gibi sağlık imkânlarına hemen ulaşımın zor olduğu yerlerde acil durum kitlerine oto enjektörlerin de eklenmesi gerektiğini belirterek, şunları dedi:

Hayat kurtarır

“Anafilaksi riski taşıyan bireyler üzerlerinde bir oto enjektör taşır. Bu cihaz, uyluğa bastırıldığında tek bir doz ilaç enjekte eden bir şırınga ve normalde içeride kalan, gizli bir iğneden meydana gelir. Hızlı oto enjektör kullanımı anafilaksinin kötüleşmesini önleyebilir ve hayat kurtarabilir. Hastayı hayatta tutan oto enjektör. Ama hastaların yüzde 50’si arıya alerjisi olduğunu bilmiyor”

Neler yapılmalı

Arı sokması durumunda ilk olarak arıların bulunduğu bölgeden hızla uzaklaşmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Okan Gülbahar, şu önerilerde bulundu: “Sokan bal arısıysa zehir kesesi halen deride ve zehir vermeye devam ediyorsa iğne derhal yerinden çıkarılmalı. Cımbız, pense gibi araçlar kesenin patlamasına neden olarak daha fazla venomun dolaşıma geçmesine yol açabileceğinden, iğnenin çıkartılmasında bu yöntemler tercih edilmemeli. Sokulan bölge temiz, sabunlu su ile yıkanarak kurulanmalı. Deriyi tırnaklarla kaşıyıp yara yapmaktan kaçınılmalıdır. Alanı rahatlatmak için soğuk kompres, alerji hapları, kortizonlu kremler, ağrı kesiciler kullanılabilir”

Arı saldırısında hayatını kaybetti

İngiltere’den memleketi Düzce’nin Akçakoca ilçesine tatil için gelen Basri Alagöz (53), Karatavuk köyündeki evinin bahçesinde arıların saldırısına uğradı. Hastaneye kaldırılan Alagöz, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Alagöz’ün cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >